A félelem szagát is érzi a parfümőr

Címkék: divat, kreáció, luxus, parfüm, Zólyomi, orr, parfümőr

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Zólyomi Zsolt az egyetlen parfümőr, más néven "Orr" az egész kelet-európai régióban. Egyedülálló képességei révén megérzi például, ha valaki fél, illetve számos illat kreálásában vesz részt, a legdrágább parfümöktől a toalettkacsáig. Ha van rá elegendő pénzünk, személyre szabott illatot is kreál nekünk, sőt még azt is elárulja, milyen elvek alapján készülnek a mai parfümök.

Orr lesz a kíváncsi gyerekből

Gyerekkorától fogva mindig mindent megszagolt, azért akart parfümőr lenni, mert rájött, hogy neki a szaginformációk sokkal többet jelentenek, mint a többi embernek. "Informatív számomra a te szagod, többet elmond rólad, mint amit te szeretnél", mondja interjú közben. Érzi a villamosmegállóban, ha a mellette álló fél valamitől, egy nő esetében pedig azt is meg tudja mondani, körülbelül hol tart a ciklusában.

A szag sokat elárul rólunk

Illatokkal kapcsolatos képzés nem volt Magyarországon, növénybiológus kutató lett, az anyagok egymással való kölcsönhatásával foglalkozott. Később közgazdasági egyetemet végzett, mert érdekelte 30 milliárd dolláros forgalmú parfümipar működése is. "Ekkor rájöttem, hogy már értek ugyan az alapanyagokhoz, és a gazdasági háttérhez, dolgoztam alapanyagokkal és késztermékekkel szakértőként és a kereskedelemben is, de itt nem áll meg a dolog. Ám az előtt magas fal van, aki az igazi luxusiparba szeretne bekerülni."

Egy-kétezer parfümőr, vagyis Orr van az egész világon, ebbe azt is beleszámolják, aki egy indiai faluban illóolajokat kutyul. A legtöbben, körülbelül 800-an az Egyesült Államokban és Franciaországban dolgoznak, ahol ez a szakma összpontosul. Éppen ezért ezekben az országokban viszonylag nehezebb parfümőrként elhelyezkedni, máshol kapkodnak az ember után.

A multik vezető parfümőrei több tízmilliós, néha százmillió dolláros forgalmat csinálnak egy év alatt a cégüknek. Közülük vannak, akik kifejezetten divatosak és foglalkoztatottak, egyeseknek saját névvel is jelenik meg parfümjük. Talán egyszer lesz Parfums Zsolt Zólyomi brand is, néhány illat és a dizájn már készen van.

A versailles-i iskola, ahol Zsolt is végzett, a legjobb gyártóktól független, egyedülálló és messze földön híres "orrképző" intézmény a világon. "Szerencsés vagyok, ez egy kasztrendszerű iparág, ahova kívülről nem nagyon lehet bekerülni. Hogy nekem sikerült, az szinte a lehetetlennel egyenlő, 40-50 év kihagyás után én vagyok az első hivatalos végzett parfümőr Magyarországon."

A parfüm általában szexuális fegyver

E különleges, zárt szakma képviselői nagyon jól keresnek, nem nagyon szeretnének konkurenciát kinevelni, de rájöttek, hogy nekik is szükségük van vérfrissítésre. Az ő évfolyamában mindössze 12 parfümőr végzett a nemzetközi mesterképzésen, ahova alig kerülhetett be külföldi.

Ez főleg azért is érdekes, mert az 1930-as években még nagyon is létezett ez a szakma hazánkban is, Budapesten a Parfümőr bál táncrendjét például egy neves francia cég illatosította, a vendégek között pedig Európa vezető parfümőr társaságának tagjai voltak.

Mindez megszűnt a II. világháborúval kezdődően, az alapanyag-ellátás és a fizetőképes felvevőpiac is elzárt lett, a rendszertől pedig idegen volt a luxus. Jelenleg alapanyagok készülnek Magyarországon, egészen minőségi alapanyagok is. Vannak kis magyar cégek, akik készítenek illatanyagokat (például mosószerhez), és egyetlen új fejlesztésű "országimázs" parfüm is létezik a piacon Müller Judit parfümkoncepciója eredményeképpen, de egy fecske sajnos még nem csinál nyarat.

 

 

1.  A félelem szagát is érzi a parfümőr
2.  Tucat-parfümtől az egyéni illatig
3.  Fejben születő illatok

 

2 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5