Hogyan készül a portói?

Címkék: bor, borászat, portói, Martinez, Klopke, Osborne

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A híres portói borkülönlegesség az úgynevezett erősített borok családjába tartozik, akárcsak a sherry vagy a madeira. Az angolok keltették életre, és máig ők a különleges ital legnépesebb fogyasztói. Nézzük meg közelebbről, hol és hogyan készül!

Mit is jelent az, hogy "erősített"? A port wine hozzáadott alkohollal erősített bor. A még erjedésben lévő, 6-9 százalék alkoholtartalmú musthoz 77 százalékos szőlőpárlatot adnak, megállítva ezzel az erjedés folyamatát. A bor végső alkoholtartalma így 19-20 százakék körül mozog.

A pipe-okba, vagyis az itt használatos körülbelül 534 l űrtartalmú, szivar alakú fahordóba töltött portóit a rákövetkező tavaszon erre a célra használatos kis hajókon leúsztatják Vila Nova de Gaia-ba, amely Portóval szemközt fekszik. Itt találhatók az érlelőházak, ahol a nemes bort további élete során érlelik.

Portóival teli hordók

A spanyol Duero folyó több neves borvidéket szel át, míg elérkezik Portugáliába, völgyében örök időktől fogva termeltek szőlőt és készítettek bort. Akár kék vagy fehér szőlőről van szó, a fajtaválaszték az idők során nem sokat változott. Kizárólag helyi szőlőfajtákkal dolgoznak, többek között az alábbiakkal: touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz, tinta cao és tinta barroca.

Érdekes, hogy a portóit portóinak hívjuk, pedig magához a városhoz valójában csak lazán kapcsolódik. A híres csemegebor alapanyaga ugyanis nem a névadó város környékén terem, hanem a Douro vonalán 50-100 kilométerrel feljebb. A leszüretelt szőlőt régen kis hajókon, ma már kamionokkal szállítják a feldolgozókba.

A portóit a britek találták föl. Amikor 1678-ban az angolok háborúzni kezdtek a franciákkal, azok beszüntették a bordeaux-i exportálását, az angoloknak pedig hamar utánpótlásról kellett gondoskodniuk. A portugálokhoz fordultak segítségért, akiknek volt ugyan boruk, bár a bordeaux-i színvonalát meg se közelítette.

A nagyobb gond azonban az volt, hogyan juttassák el a gyenge nedűt Angliába úgy, hogy lehetőleg ne romoljon meg. Rájöttek, hogy ha hordónként bizonyos mennyiségű brandy-t adagolnak a vékonyka borhoz, akkor annak magas alkoholja természetes úton tartósítja a bort. Így született meg a portói bor.

A portóihoz nehéz megfelelő fogást találni a gasztronómiában. A hozzáértők általában azt ajánlják, hogy önmagukban és önmagáért igyuk. Ha mégsem tudunk lemondani arról, hogy valami szilárdat tegyünk mellé, akkor a tawny mellett sós kecskesajtot érdemes kipróbálni birsalmasajttal. A rubyhoz pedig, állítják a beavatottak, a stilton sajt illik a leginkább. Ennél messzebbre ne merészkedjünk.

A portói típusai

Egy jó portói leginkább önmagában élvezhető

Nem könnyű kiigazodni a portói világában. A portóinak ugyanis hierarchiája van. A különböző kategóriába tartozó portóik nem csak az árukban különböznek egymástól. Nagy körvonalakban megpróbáljuk összefoglalni, hányféle portói létezik.

Ruby

A ruby azt jelenti, rubinvörös. Mint kategória megjelölés, arra vonatkozik, hogy ezt a bort arra szánták, hogy fiatal korában fogyasszák. Érlelni nem érdemes. Háromévesen kerül forgalomba. Általában hordót nem nagyon látott, inkább rozsdamentes acéltartályokban érik össze friss, gyümölcsös ízvilága. A gyümölcsösség-frissesség általában a ruby kategória sajátja.

Ruby Vintage Port

A ruby évjáratos változata. Amint a név is mutatja, ezek a borok egy hivatalosan is deklarált, kiváló évjárat eredményei. Kétéves érlelés után kerülnek palackba, ahol rendszerint még további 20 éves pihentetés után érik el férfikorukat. A ruby portóinál állítólag a húsz év a csúcs.

Ruby LBV

Az LBV annyit tesz, mint Late Bottled Vintage, vagyis későn palackozott portóit jelent. Ezek a borok szintén kitűnő, de nem deklarált évjárat terméséből készülnek. Ez azt jelenti, hogy az évjárat adottságai ugyan jók voltak, hivatalosan mégsem "hirdették ki", azaz évjáratos portóit nem készítettek abban az évben. Születtek viszont nagyszerű, modern stílusú, "későn palackozott borok", amelyek hatéves érlelés után kerülnek palackba. Ezek még mindig nagyon gyümölcsösek.

Tawny

A tawny barnás-narancsos színt jelent. A rubynál halványabb színért a fehér szőlők felelősek, amelyek ebbe a bortípusba belekerülnek. Míg a ruby kizárólag kékszőlőből készül, addig a tawnyba fehérek is belekerülnek. Az alap tawny több évjárat házasításából született, átlagosan hároméves, fahordóban érlelt bort jelöl.

Tawny Vintage Port

Az évjáratos, érlelt tawny-k, azaz Aged Tawnies 10, 20, 30, sőt nem ritkán 40 éven keresztül érlelt, kisimult, elegáns, finom, nemes borok. Ízükben dió, mogyoró, méz, mazsola, tejkaramella, aszalt gyümölcsök. Értékes, nemes borok.

Híresebb portói borházak

Graham
Martinez
Sandeman
Osborne
Kopke

Deluxe Magazin

 

 

 

2 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5