Teljesült egy 22 millió forintos óhaj

Címkék: ékszer, óra, Dimier, Récital 1

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Elkészült az újraalapított Dimier óramanufaktúra első remekműve, a Récital 1, amelynek megalkotásában az új tulajdonos egyik barátjának kívánsága is szerepet kapott. Az illető olyan karóramodellt rendelt a vállalat első személyétől, amelynek a szokásos jobb oldalon van a koronája.

A Récital 1 nevű óra története meglepő módon nem a Dimier cégnél kezdődik, hanem a Bovet-nál. Utóbbi tulajdonosa, egy bizonyos Pascal Raffy ugyanis olyan vállalatot mondhat magáénak, amely kizárólag felső (és nem jobb oldali) koronaállású modelleket készít a Bovet 1822 márkanév alatt. Ez a zsebórákra emlékeztető jelleg a karórák esetében ritkább megoldásnak számít.

Ezen a szokáson szeretett volna változtatni Raffy egyik tehetős barátja, aki meg is kérte a tulajdonost, hogy helyezze át a felhúzókoronát a 12-es óraállásból a 3-ashoz, ahol viszonylag könnyen hozzá lehet férni. Raffy a kérést oly módon teljesítette, hogy az általa újonnan, 2007-ben megvásárolt Dimier márka első modelljénél a számlap jobb oldalán helyezte el a kívánt alkatrészt - ugyanakkor a másik cége továbbra is a 12-es számhoz helyezi a felhúzókoronát.

22,5 millió forint és az öné lehetA Récital 1 modell persze nem csak a történet miatt érdekes. Ez az óra ugyanis kivételes luxusmodell, amelyet óriási műgonddal készítenek a legkitűnőbb alapanyagokból a svájci mesterek. A végeredmény ára nem véletlenül hasonlítható egy budapesti lakáséhoz, de voltaképpen mitől különleges egy 145 ezer svájci frankos, vagyis 22,5 millió forintos karóra?

Lehangoló volna azt mondani, hogy a Récital 1 csak a pontos idő kijelzésére képes, márpedig sokkal többet nem kap tőle az egyszeri vásárló: az órákon és perceken túlmenően nem mutatja a hónapokat és napokat. Az igazi csemegét a Dimier a szenvedélyes gyűjtőknek tartogatja, akiket a dátumkijelző szerkezetnél jobban lázba hoz egy dupla rugóház és egy finoman megmunkált tourbillon.

A centrálisan elhelyezett óra- és percmutatók felett, a Dimier feliratnál látható a járástartalék-kijelző, amely a szokásos órák helyett napokban méri a rugóház aktuális energiatartalékát. Amint azt a tárcsa elárulja, a teljesen felhúzott állapotú óra (illetve annak dupla rugóháza) nyolc napi járástartalékot képes felhalmozni.

Összehasonlításul: a karórák nagy hányada két napig jár teljes felhúzás után, abszolút kivételnek az A. Lange&Söhne "Lange 31" nevű modellje számít, amely a mechanikus karórák történetében először képes egy havi járástartalékot elraktározni.

A Récital 1 büszkesége a mostanában nagyon divatos tourbillon szerkezet, amelyet a legkifinomultabb komplikációk között szokás emlegetni. Ez a bravúros kiegészítő a gravitációs erő okozta pontatlanságokat küszöböli ki, elkészítése a komolyabb svájci manufaktúráknál jóformán kötelezőnek számít.

A Bern kanton francia nyelvterületén található tramelani cég természetesen nem mondhatott le a szakmai presztízsről, így a Récital 1-ben a tourbillonnak is helyet kellett kapnia.

További jeles tulajdonsága az órának, hogy a mesterek saját kalibert alkalmaztak, nem pusztán Eta (rosszabb esetben kínai) óraművet tokoztak be, ami manapság nagyon elterjedt az iparágban. Az arany házban ugyanis a 13BM01 jelzésű saját kaliber ketyeg, állítólag 98 százalékban házon belül állítják elő az alkatrészeket (mindössze a felhúzórugót és a rubinokat kell máshonnan beszerezniük).

Hozzá kell fűzni azonban, hogy a Bovet tulajdonosa az STT nevű alkatrészgyártó üzemet (a korábbi Progresst) is megvette, amely egy kalibert még a neves Harry Winstonnak is készít.

A Récital 1 óraműve szintén a Dimier cégbe beolvasztott STT cég 71 mesterének alkotása. A 39 köves, 21.600-as rezgésszámú 13BM01 kaliber a Watchbizz.de információi alapján 3-4 nap aprólékos kézimunka alatt készül el.

A 30 méterig vízálló, genfi csíkozású, kézi felhúzós óra koronája Pascal Raffy barátjának köszönhetően tehát a jobb oldalra került.

A felhúzókoronával csak arra kell vigyáznunk, hogy kihúzott állapotban (vagyis az idő beállításakor) kizárólag az óramutató járásával megegyező irányban hajtsuk, különben tönkretesszük a drága szerkezetet.

A 145 ezer frankos rózsaarany időmérő egyébként platina kivitelben is kapható, azonban ennek a változatnak nem publikus az ára.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5