Mennyiből építhetünk szaunát?

Címkék: szauna, luxus, high-tech, infra, finn

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szaunaszezon van, a megrendelők túlnyomó része érthetően ilyenkor szeretne egy különlegesen meleg helyet otthonra. Az otthoni szauna, infraszauna vagy gőzkabin ára a technológiától függ, néhány százezertől akár tíz millióig is terjedhet.

A szauna típusai

A tél a szaunázás és szaunaépítés szezonja. A hagyományos finn szauna mellett egyre többen keresik az infrakabint, a kettő kombinációját, illetve újabb változatok is megjelentek. A gőzkabin is népszerű, de a wellnessközpontok sóbarlangjai, jégkútjai és aromaterápiás szobái is ötleteket adnak az otthoni felhasználóknak. Kiderítettük, körülbelül mennyibe kerül, ha szeretnénk egy wellness részleget otthonunkba, illetve megkérdeztük tapasztalataikról a forgalmazókat is.

Saját tó külön házzal a leggazdagabbaknak

Maga a szauna finn eredetű kifejezés, a "savu" (füst) szóból származik, eredetileg földbe, illetve hóba vájt üreget jelentett. A történészek szerint ugyan voltak más földrajzi helyen is előzményei a szokásnak (például az amerikai kontinensen), de elterjedése az észak-európai régióból indult.

Ezért hívjuk a hagyományos szaunát finn szaunának is, ez az a kabin, amit mindenki jól ismer: fából van, egy központi kályha fűti fel a kívánt hőmérsékletre, páratartalma 75 fokon 22 százalék, kilencven fokon 12 százalék körül ideális, hőmérsékletét fejmagasságban mérjük.

A kabinos infraszaunázás kis térben történik, és általában egy vagy két ember műveli egyszerre. Ennek az az oka, hogy testünk nem lehet 60 centiméternél messzebb a sugárzótól, ami nem a levegőt, hanem 90 százalékban az emberi testet melegíti.

Előnyei között a kisebb fogyasztást és a mély rétegekben fellépő hatást említhetjük. Hasonlóan jótékony, a szakértők szerint még intenzívebb hatású a fekvő infraszauna, ahol egy hosszúkás iglura emlékeztető félhengerbe bújunk bele, és izzadunk egyszerre körülbelül fél órát. Az ilyen típusú szaunázás kiváló méregtelenítő és fogyasztó hatással bír, állítólag annyi kalóriát égetünk el fekve, mintha egy kimerítő futóedzésen vettünk volna részt.

A gőzkabin általában egy épített vagy előre gyártott zuhanykabin, amit gőzt előállító berendezéssel is felszerelnek. A magas páratartalomnak köszönhetően alacsonyabb hőmérsékleten, 55-65 fokon is élvezhető, így kevésbé terheli meg a szervezetet. A hagyományos szauna mellett ebben is használhatunk különböző illatanyagokat, illóolajokat, melyek a relaxációs hatást fokozzák.

A sókabin elsősorban a légzőszervekre gyakorolt pozitív hatása miatt terjed egyre inkább. A sóbarlangok mintájára a wellnessközpontok nagy részében is találunk ilyet, de otthoni változata is létezik. Mindezek és különböző variációik jelentik az alapvető típusokat, természetesen jégkút, gyógynövények és mindenféle extra kiegészítők is társíthatók hozzájuk.

A FinnAura munkatársa szerint míg három évvel ezelőtt a megrendelők 70 százaléka a hagyományos finn szaunát kereste, mára az érdeklődőknek csak negyven százaléka választja ezt. 30 százalék infraszaunát keres, másik harminc százalék pedig kombinált megoldást. Az utóbbi magas ár/érték aránya miatt alighanem egyre népszerűbb lesz. Egy kétszemélyes, 130 centiméterszer 110-es infrakabin körülbelül ugyanannyiba kerül, mint egy 200x150-es hagyományos, az utóbbi alapjára épített kombinált kabin is mindössze 25 százalékkal drágább ezeknél.

Kikapcsol és méregtelenít

A finn szauna tíz éve szinte még kizárólagos volt, mára azonban csak az érdeklődők 30-40 százaléka választja Földi Gábor, a Szaunapont tulajdonosának tapasztalata szerint. Cégénél mára az infraszaunát keresi a vevők 60-70 százaléka, mondta el a szakember kérdésünkre, aki a kombinált megoldást nem javasolja. Véleménye szerint a kétféle technológia nem fér meg igazán egymással, társításuk olyan hatásfokú, mint a téli/nyári gumi: megoldható, de egyik célra sem felel meg igazán.

Az infraszauna növekvő népszerűségét több összetevőnek köszönheti. Kis helyen elfér, ezért gyakorlatilag bárhova, a nappali sarkába is telepíthető, alacsonyabb fogyasztása miatt pedig elég a működtetéshez egy mindenhol meglévő 220-as csatlakozó. A hagyományos szauna gyakran közösségi használatban van, az infrakabint legfeljebb ketten használják. Az egy négyzetméter alapterületű kabint valóban bármelyik lakásban kényelmesen elfér.

Ráadásul az infra technológia viszonylagos újdonsága miatt a "médiahátszele", "reklámja" is nagyobb. Ezért is lehet az, hogy általában a női lapok alapján is tájékozódó feleségek inkább ilyet szeretnének, míg a férfiak finnszauna-pártiak. Komlósi Ferenc, a Policoop Finn-Szauna Kft egyik tulajdonosa szerint nem kell feltétlenül minden, gyakran túlzó állítást elhinni, ha minden igaz lenne, amit az egészségügyi hatásokról írnak, akkor elég lenne családonként egy infrakabint építeni, és nem lenne több beteg az országban. 

 

1.  Mennyiből építhetünk szaunát?
2.  Alap és full extrás modellek

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5