Jégkockaszüret - tudnivalók a jégborról

Címkék: bor, borász, jégbor, Szepsy István, Stilton sajt

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A napsütéses órák száma, a megfelelő mennyiségű csapadék és a hőmérséklet fontos tényezői a szőlőtermesztésnek, de arról azért elég keveset hallunk, hogy a borászok a fagyra várnak. Általában ez nem is igaz, kivéve persze, ha jégborokat készít az illető. Az édes borkülönlegesség történetének és készítésének titkaiba pillantunk bele.

A jégbor alapvetően az év nagy részében jégbe fagyott Kanada büszkesége, ahol a világon a legnagyobb mennyiségben készítik ezt a borkülönlegességet. Kanada borászata a jégborral lépett a nemzetközi porondra. A kanadai jégbor alapja két fajta, a jól aszúsodó rizling és a ribiszkére emlékeztető, francia vidal.

Ám az első jégbor mégsem ott, hanem Németországban, a Rajna és a Mosel völgyében született meg 1962-ben.  Azóta Ausztriában és Svájcban is előszeretettel készítik, de ebben a kategóriában a speciális éghajlati adottságokat maradéktalanul kihasználó Kanada tekinthető a jégbor terroirjának.

1973 óta ontja a borkülönlegességet, amit főleg Délkelet-Ázsiában értékesítenek. A kanadai jégbortermelés évente 50 százalékkal nő, ennek ellenére Kínában állítólag hamisítják.

Jégbort csakis a tőkén megfagyott szőlőből készítenekItt kell megjegyeznünk, hogy az elhíresült, kaliforniai, fagyasztókamrában mesterséges úton-módon fabrikált úgynevezett "jégborokat" inkább a paródia kategóriájába sorolhatnánk, a jégborhoz és egyáltalán a borhoz vajmi kevés közük van.

Jégbornak ugyanis csakis azt a különleges minőségű bort nevezhetjük, amit a tőkén megfagyott szőlőből készítettek. Nézzük meg közelebbről, hogyan is készül a jégbor!

A jégbor alapanyagának szüretelése embert próbáló feladat. Olyan, mintha jégkockát kellene betakarítani nagy mennyiségben. A különbség annyi, hogy ezek jéggömbök. Fürtökben. A szőlőszemek a tartósan -7, -8 °C alá süllyedt hidegben megfagynak.

"Ilyenkor a bogyókba már nem áramlik cukor, de a fagy következtében elhalt bogyóhéjon keresztül fokozottabb a párolgás, és nagyfokú relatív cukorgyarapodás következik be. Szüretkor a jeges fürtöket sietve a feldolgozóba szállítják, még mielőtt a szőlőszemek kiengedhetnének. Így préseléskor a szőlőbogyó víztartalmának nagy része jégként a présben marad, tehát a must beltartalmi értéke igen magas lesz."

1999-ben Szepsy István is készített jégbort. Úgy tudjuk, ez volt az első és egyben utolsó ilyen jellegű kísérlete. A bor fantasztikus volt, de készítője szerint nem vette fel a versenyt a jég nélkül is egyedülálló tokaji borkülönlegességek egyikével sem.

A jégbort leginkább az aszúhoz hasonlíthatjuk. Óriási különbség persze sok egyéb tényező mellett, hogy a jégbor nem botrytiszes szemekből készül, hiszen azokat már a normális, őszi szüret idején kicsepegették az egészséges fürtökből a szorgos asszonykezek.

Ami a két borkülönlegességet összeköti, az pont az igényes kézimunka és a természet kegye. Jégbort nem lehet minden évben készíteni.

A jégbor éppen ezért értékes, drága csemege minden borrajongónak. Ha hozzájutunk egy ilyen rendkívüli palackhoz, különleges alkalomra tartogassuk.

Mivel desszertbor, semmiképpen se igyuk édes süteményekhez. Ha mindenáron harapni akarunk hozzá valamit, Stilton sajtot tegyünk mellé az asztalra.

Igazából önmagában a legnagyobb élmény. Hidegen, de ne jégbe hűtve fogyasszuk, desszert helyett.


Deluxe Magazin 
 

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5