Az év vállalkozója elárulja sikere titkát

Címkék: golf, interjú, golfpálya, Göd, Pólus Péter

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Király Levente

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A gödi Pólus Palace Thermal Golf Club Hotel az évtized egyik legsikeresebb hazai vállalkozása, egyben legnagyobb magyar golfos sikertörténete, hiszen évek óta rohamosan fejlődik mind a szálloda, mind a golfklub. A Pólus Palace Golf Club játékosai a legerősebbek közé tartoznak, tavaly a gödi pálya adott otthont a legfontosabb hazai golfversenynek, a Magyar Nyílt Bajnokságnak. A klub tulajdonosát, Pólus Pétert 2007-ben az Év Vállalkozója díjjal tüntették ki, őt kérdeztük a klub története és a siker titkai felől.

Honnan jött az ötlet, hogy egy olyan luxusszállodát nyisson, melyhez egy 18 lyukú golfpálya is tartozik?

Azelőtt sosem golfoztam, de láttam, hogy külföldön ez mennyire népszerű, és ugyan itthon még nem játszottak olyan sokan, bíztam benne, hogy egy tehetősebb polgári réteg ezt ki fogja próbálni, ha a fővároshoz közel nyílik rá lehetőség, hiszen addig a pályák Budapesttől távolabb feküdtek. Mivel több mint 30 éve vendéglátással foglalkozom, ezért olyasmibe szerettem volna belevágni, ami különleges, amit korábban még nem csináltam, így jutottam el egy luxus golfhotel ötletéhez, amihez Gödön sikerült megtalálni az ideális helyszínt.

Pólus Péter, a hazai golfélet egyik nagy támogatója

Ráadásul a szomszédunkban egy termál gyógyfürdő van, ahonnan a mi élménymedencénkbe is át tudtuk vezetni a termálvizet, és bár a golfozással pozicionáljuk magunkat, van itt lehetőség teniszezni, lovagolni is, valamint konferenciák rendezésére ugyancsak alkalmas a szálloda.

Az elmúlt időszakban egyre több golfpálya épül Magyarországon, de amikor a Pólus Palace megnyitott, a golfos piac meglehetősen szűk volt, és a növekedés jeleit nem lehetett látni. Nem jelentett nagy kockázatot belevágni egy olyan golfos vállalkozásba, amilyenre azelőtt itthon még nem volt példa?

Dehogynem, nagy kockázatot jelentett, és erre fel is hívták a figyelmemet a bankok, amikor hitelért folyamodtam hozzájuk, ők ugyanis meg voltak róla győződve, hogy ez egy rossz beruházás, mert úgy vélték, ha valami nincs, az biztosan rossz üzlet. Én viszont épp ellenkező módon gondolkodom: ha valami újat hozunk létre, annak mindig sokkal nagyobb növekedési potenciálja van, ennek megfelelően a vállalkozásaim mindig úttörő jellegűek voltak, legalábbis sosem egy már ismert modellt másoltam le.

Az én döntésemet igazolja a dinamikus növekedés, amely oly mértékű, hogy már bővítésre is szorul a hotel. Ráadásul büszkén mondhatom, hogy a hotelek Oscar-díját, a World Travel Awards díjat másodszor nyerte el a szállodánk, pedig a resort hotel kategóriában magyar hotelt korábban sosem díjaztak. Úgy vélem, jó lóra tettem, és jó úton járunk.

Ön szerint mi a Pólus Palace sikerének titka?

Nagyon jól meg kell fogalmazni a terméket, a szolgáltatást, és a környezet minden aggályoskodása ellenére annyira erősen hinni a megálmodott tervben, amelynek természetesen nagyon színvonalasnak kell lennie. Ezt a hitet át kell tudni adni minden egyes alkalmazottnak, tehát olyan motivált csapatot kell építeni, akik ugyanazért a célért dolgoznak, úgy, hogy ezt a vendégek is érezzék. Ezt persze folyamatosan ápolni, fejleszteni kell, új ötletekkel kell megtölteni, valamint olyan figyelemfelkeltő marketinget kell folytatni, ami megkülönböztet minket versenytársainktól, legyen szó akár a golfklubról, akár a hotelről.

A Pólus Palace Golf Clubnak mennyiben sikerült hozzájárulnia a magyar golfélet fejlődéséhez?

Szerintem részünk van abban, hogy a golf kezd divattá válni bizonyos körökben, aminek egyik oka az, hogy korábban a Magyarországon működő golfklubokban nyújtott szolgáltatási nívó meg sem közelítette a miénket. A kezdetektől színvonalasabb körülmények között rendezzük a versenyeket, ami vonzóbbá tette a golfos eseményeket, a versenyek végén mindig svédasztalos ebéd van, megadjuk a módját a díjátadásnak, megpróbálunk minél értékesebb, érdekesebb díjakat felajánlani, és egyre több és jobb szponzort bevonni a golfba.

Szakmai Oscar-díjat is kaptak 

Másrészt igyekszünk a külső szemlélő felé is érdekessé tenni a sportot azzal, hogy sztárokat hívunk, médiabemutatókat tartunk, tehát inkább a szórakozás, mint a szakmai oldaláról mutatjuk be a golfot. Ennek köszönhetően évente mintegy száz kezdőt tanítunk meg golfozni a klubban, ezáltal ennyi teljesen új golfost vonunk be a sport vérkeringésébe. A klub sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy két egymást követő évben megnyertük az Év Golfklubja címet, noha még csupán három éve működünk.

Korábban sok kritika érte a golfpálya minőségét, mit gondol ezekről, illetve milyen fejlesztéseket terveznek a pályán?

A golfosok - nem csak Magyarországon, külföldön is - minden pályát szidnak, valami kifogásuk minddel szemben van. Ha nem megy jól a játék, akkor általában a pályát szokás hibáztatni, hisz az a legegyszerűbb dolog. Annyi igazság azonban volt a kritikákban, hogy egy újonnan épült pálya soha nem olyan jó minőségű, mint ami tíz éve kész van, és ez sajnos kicsit meg is maradt a golfos köztudatban, de a mi klubtagjaink boldogok a pályával.

Sőt, a Magyar Nyílt Bajnokságra rekord számban érkezett külföldi játékosokkal kitöltettünk egy tesztet a pálya, a szervezés, valamint a szolgáltatások minőségével kapcsolatban, és rendkívül elégedettek voltak minden téren, számomra pedig ez a legfontosabb értékmérő, hiszen őket aligha lehet elfogultsággal vádolni.

Egy golfpálya természetesen folyamatosan fejlesztés alatt áll, mindig igyekezni kell javítani a minőségét, különös tekintettel a greenekre. Nekünk minden évben megvan a fejlesztési programunk, hogy mit csináljunk még jobban, még csiszoltabban, még tökéletesebben. Hosszú távon pedig azt szeretnénk elérni, hogy a pályaszakaszok közti, játékfelületen kívüli területek is el legyenek látva locsolórendszerrel, hogy a nyári évszakokban tapasztalható egyre nagyobb szárazság ne okozzon problémát, és hogy még szebb legyen a pálya.

 

 

1.  Az év vállalkozója elárulja sikere titkát
2.  Kihívások, tervek, utánpótlás-nevelés

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5