A legjobb whisk(e)y alapú koktélok

Címkék: párlat, whisky, ital, koktél, Gulyás Csaba

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Számos híres koktél alapja a whisk(e)y, érdemes az ünnepek alatt otthon is kísérletezni egy-két ital elkészítésével. Megkérdeztük Gulyás Csabát, a kevert italok szakértőjét, hogy a gabonapálinka nagy rajongói milyen koktélokat isznak szívesen az aranyló nedűből. Tessék utána csinálni!

Whisk(e)y alapú koktélokat általában könnyedebb italokból szokás keverni. A mixerek előszeretettel alkalmazzák erre a célra az amerikai bourbon whiskey-ket és a kanadai whisky-ket. Ezek a fajták, mivel nincs meg bennük a füstös ízvilág, könnyebben keverhetők - állítja Gulyás Csaba mixer.

A whisk(e)y jó koktélalap

A whisk(e)y alapú koktélok között a Manhattan és az Old Fashion a két legismertebb és legnépszerűbb, annak ellenére, hogy nem igazán divat manapság ilyen koktélokat fogyasztani - mondja a koktélszakértő. Annak azonban, aki mégis szeretné kipróbálni, a mixer elárulta a klasszikus receptet, és megosztott néhány tuti tippet a kísérletező kedvű újítókkal is. Íme!

Old Fashioned Whisky Coktail

A whisky-s koktélok egyik előfutára. Már az 1800-as évek elején fogyasztották, ekkor azonban csak whisky koktélnak hívták, az Old Fashioned jelzőt az 1900-as évek környékén kapta. 

Az ital elkészítéséhez szükségünk lesz jégkockára, 2 rész bourbon whisky-re, Angosturára, szódavízre és egy teáskanál cukorra. Az elkészült italt old fashioned pohárba szervírozzuk (talpatlan, általában hengeres, néha szögletes formájú pohár, amely magas alkoholtartalmú italok jégkockával készülő felszolgálásához használatos), a koktél nagyjából 30 százalékos alkoholtartalmú lesz.

Rakjunk egy teáskanál cukrot a lehűtött pohár aljára. Borítsunk rá két öntet Angosturát és egy kis szódavizet, hogy a cukor elkezdjen oldódni. Adjuk hozzá a jégkockákat, majd a whisky-t. Keverjük meg a koktélt, és máris fogyaszthatjuk. Az eredeti recept bourbon whisky-t ír, de másból is szokták készíteni.


Manhattan

A Manhattan az egyik legrégebbi koktél, nagyjából olyan idős lehet, mint a Martini - bár ez utóbbi ismertebb. Már az 1860-as években történik hasonló receptekről említés. Híressé egy Winston Churchil édesanyja által tartott Manhattan Clubban tartott estély tette, az 1870-es évek elején.

A házigazda, Jenny Jerome ugyanis állítólag felkérte az egyik pultost, hogy keverjen egy koktélt Samuel J. Tilden, New York újonnan megválasztott kormányzója tiszteletére. A koktélt pedig a helyről nevezék el.

Ehhez az old fashioned pohárban felszolgált italhoz szükségünk lesz jégkockára, whiskyre természetesen, Angosturára, valamint édes vermutra. Az így kapott ital az adagolástól függően 27 százalékos lesz.

Töltsünk jeget a shakerbe, és öntsük hozzá a whisky-t (lehetőleg bourbont), vermutot és Angosturát. Rázzuk össze, és töltsük a jéggel megtöltött old fashioned pohárba. Díszítésként használjunk koktélcseresznyét. A Rob Roy koktél annyiban tér el a Manhattantől, hogy ott skót whisky-t használunk.


A Manhattan az egyik nagy klasszikus


Suburban koktél 

A "külvárosi koktélhoz" elég sok alapanyag kell: jégkocka az alap, de szükségünk lesz még egy fél rész barna rumra, másfél rész whiskyre, egy öntet Angosturára, egy öntet Triple Sec-re vagy Cointreau-ra és egy fél résznyi vörösborra. Az elkészült nedű közel 30 százalékos alkoholtartalmú lesz a helyes arányok megtartásával.

Rakjunk jeget a shakerbe, és töltsük bele a whisky-t, a rumot, a vörösbort (lehetőleg portóit) és egy-egy öntet Angosturát és Triple Sec-et (vagy Cointreau-t). Rázzuk össze jó alaposan, majd szűrjük egy old fashioned pohárba, amibe néhány jégkockát tettünk.

Rusty Nail

A Rusty Nail koktél hozzávalói között megtaláljuk az elmaradhatatlan jégkockát, de kell még két rész whisky, illetve egy rész Drambuie is.

Rakjunk néhány jégkockát egy koktélospohárba. Töltsük hozzá a whisky-t (lehetőleg skótot) és a Drambiuie-t. Keverjük finoman össze. Díszítsük citromkarikával vagy egy citromkarika héjának felével. Kínálhatjuk old fashioned pohárban is. Ekkor csorgassuk a Drambuie-t a jég és a whisky tetejére. Az így kapott koktél optimálisan 31 százalékos lesz.

New York

A hagyományos New York koktélhoz szükségünk lesz jégkockára, tört jégre, három rész whisky-re, egy rész limelére, fél rész cukorszirupra, egy teáskanál grenadine-ra.

Tegyünk zúzott jeget a shakerbe, és öntsük hozzá a whiskyt, a limelevet, a grenadine-t és a cukorszirupot. Rázzuk jól össze, és szűrjük az old fashioned pohárba, amibe néhány kocka jeget tettünk előtte. A hagyományos receptnél bourbont használnak.

Irish Whiskey Highball Cocktail

Ez az egyszerű recept inkább long drink, semmint koktél. A gyömbér édes íze teszi populárissá és könnyen fogyaszthatóvá. A koktélhoz mindössze két rész whisky-re (bourbon) és hat rész gyömbérre lesz szükségünk. Öntsük mindkét hozzávalót egy pohárba, melynek kétharmadába jégkockákat tettünk, keverjük meg, majd adjunk hozzá egy csavarásnyi citromot. Természetesen díszíteni ezt sem szükséges, mint egyik erősebb whisk(e)y alapú koktélt sem.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5