Éljük túl a másnaposságot!

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Karácsony és szilveszter időszaka nem csak az ünneplésé és a szerető családé, hanem az ivásé és a másnaposságé is. Tudományos, szerkesztőségi és profi jó tanácsok, ha nem ismerjük a határainkat.

Tudományos és szerkesztőségi okosságok

A másnaposság okai között a dehidratációt és a májon keresztül megvalósuló mérgezést említhetjük első helyen. Az utóbbi minden bizonnyal súlyosabb, ha keverjük az italokat, illetve akkor, ha rossz minőségű alkoholos termékeket veszünk magunkhoz.

Tünetei az előző nap elfogyasztott alkohol mennyiségének függvényében változnak. A szomjúság, étvágytalanság, fejfájás, gyomorproblémák, fényérzékenység, ingerlékenység és hányinger egyaránt ezek közé tartoznak.

Az év végi bulikon így is járhatunk...

A másnaposság az alkoholfogyasztás abbahagyása után, a véralkoholszint csökkenésével jelentkezik, de ez nem jelenti azt, hogy a folyamatos fogyasztás a legjobb módszer ellene. A "kutyaharapást szőrével" elterjedt gyógymódjának éppen az az egyik nagy veszélye, hogy alkalmazója könnyen az alkoholizmus állapotába jut. Ezért más módszerek alkalmazását is javasoljuk, bár ezek nem mind olyan kellemesek, mint a gyógysör.

A megelőzés tudományos-fantasztikus elméletírói (utóbbi azért, mert ritka az az ember, aki így rá tud készülni egy görbe estére) említik a következőket: fogyasszunk sok B-vitamin tartalmú terméket: gabonapelyhet, húst, leveles zöldséget és teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt. Együnk továbbá vörös húst és szárnyast a cink miatt, valamint gyümölcsöket a C-vitamin miatt.

Utólag, ha nem háborog nagyon a gyomor, az alábbiakat együk és igyuk: a legfontosabb a sok folyadék a dehidratáció miatt, minden más utána következhet. Paracetamol tartalmú gyógyszer a fájdalom ellen, zsíros és savas ételek - töltött káposzta, savanyú leves, esetleg pörkölt. Szőlőcukor, gyümölcslé, C-vitamin és kalcium pezsgőtabletta, gyömbéres és májvédő tea, valamint méz is az ajánlott ételek listáján szerepel.

A másnaposságról egy újság szerkesztőségében mindenki rendelkezik némi tapasztalattal, megkérdetünk néhány kollégát, ők személy szerint mivel kúrálják magukat a nagyobb ivászatok után.

Egy egészséges életmód gondolatával kacérkodó, de rendre alulmaradó újságírónk jó tanácsa: fogyasszunk másnap kínai gyomorteát, ami nem finom, de hatékony, jobb, mint a gyógyszer. Együnk háztartási kekszet és almát (utóbbit, ha súlyos a helyzet, reszelve), és igyunk sok folyadékot. Kerüljük a mozgást és a fényt. Megelőzéshez fogyasszunk zsíros kenyeret, de ne sokat, mert akkor meg nem érjük el az alkoholtól elvárt hatást.

Van, aki kizárólag a kivárás és túlélés módszerét ismeri, közeli mosdóval és rántottával. A sok folyadék mindenki szerint kötelező, a gyógysörre csak a bátrak esküsznek. Egy igen diszkrét választ szó szerint idéznénk: "Én nem szoktam ilyen helyzetbe kerülni, de azt mondják, hogy a benzinkutakon kapható másnaposság elleni gyógyszer mindig segít". Sorolhatjuk a megelőzéshez és az utólagos kezeléshez is a kilépőital intézményét: zárjuk a görbe estét egy kólával, és mielőtt az ágyba (esetleg asztalra) dőlünk, hajtsunk fel néhány pohár vizet.

 

 

1.  Éljük túl a másnaposságot!
2.  Hogyan kezeli egy profi a macskajajt?

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5