Hoppon maradt a királyné nyaklánca

Címkék: műkincs, ékszer, Marie Antoinette, Christie's

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Hiába bocsátotta szerdán kalapács alá a londoni Christie's aukciósház, megfelelő ajánlat hiányában nem talált vevőre az a nyaklánc, amelyet Marie Antoinette, a balsorsú francia királyné (1755-1793) drágaköveiből állítottak össze.

Az ékszer értékét 350-400 ezer fontra (123-140 millió forintra) becsülték, de ilyen ajánlatot senki sem tett rá, ezért a Christie's visszavonta a licitről.

Parlagon maradt a királyné nyaklánca

A történelmi jelentőségű, gyöngyökből, gyémántokból és rubinokból összeállított nyakláncot azokból a drágakövekből készítették, amelyeket XVI. Lajos francia király felesége egy erszényben adott át a brit nagykövet feleségének, Lady Sutherlandnek, mielőtt ő maga 1793-ben a guillotine alá ment volna.

XVI. Lajost és feleségét a francia forradalomban, 1790-ben tartóztatták le, később a forradalmi hatalmat megtestesítő Konvenció mindkettejüket halálra ítélte, külön-külön fejezték le őket a Guillotine mester által feltalált hóhéreszközzel.

A kivégzett királyné drágaköveit 1848-ban Lady Sutherland unokájának esküvőjére nyakláncba foglalták, amely azóta is a brit arisztokrata család birtokában maradt. A Sutherland-família most úgy döntött, hogy megválik a történelmi drámát idéző emléktől, de ez egyelőre nem sikerült nekik.

A Christie's egyik szakértője kifejezte reményét, hogy a párizsi Louvre múzeum meg fogja vásárolni a kincset érő ékszert. Kérdés persze, hogy mennyiért.

Marie Antoinette franciaországi éveinek idején egyébként nevezetes, a királyság intézményét lejárató, nyilvános perbe torkolló botrány alakult ki egy nyaklánc körül, amelyet a királynéra hivatkozva rendeltek meg francia ékszerészektől, de végül senki sem fizette ki.

A történetet Szerb Antal dolgozta fel izgalmas kultúrhistóriai regényben A királyné nyaklánca címmel - de az egy másik lánc volt.
Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5