Milyen whisk(e)y-t válasszunk?

Címkék: párlat, whisky, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Karácsonyra nemes italt adni mindig jó döntés, egy férfi egészen biztosan jobban örül egy jófajta whiskey-nek, mint egy dögös illatú aftershave-nek vagy egy újabb csomag alsónadrágnak. Azt azonban nem árt kideríteni, hogy a megajándékozandó milyen típusú whiskey-t szeret, hogy könnyebben kiválasszuk a megfelelő darabot. Most segítünk annak, aki nem tud eligazodni a címkéken látható feliratok között.

Alapvető, hogy tisztában legyünk vele, a skót whisky vagy az ír whiskey ízét preferálja-e a "célszemély". Skót whisky-nek csak a Skóciában előállított, és legalább 3 évig és egy napig ott érlelt italt lehet nevezni, ilyen például a Chivas Regal és a Johnnie Walker. A markáns, erőteljesen füstös ízű skót whisky alapanyagai az árpa, az élesztő, a tőzeg és a forrásvíz, kell még hozzá némi tűz és tiszta levegő is.

A skót whisky-t három évig és egy napig kell érlelni

Hasonló alapanyagok szükségesek az ír whiskey-hez is, de nagy különbség, hogy az előállítás során nem tőzegfüsttel szárítják, hanem közvetett módon hevítik, így megmaradnak természetes zamatai, nem jelenik meg benne a skót whisky-re jellemző füstös aroma. Az ír whiskey-k (például Tullamore Dew, Jameson) zamatait a hordós érlelés adja, gyakran olyan hordókban érlelik, amiben előzőleg például sherry-t tároltak.

A single malt a skót whisky egyik fajtája, olyan maláta whisky-t takar, amit egy-egy konkrét lepárlóüzem állít elő, a helyre jellemző körülményeknek megfelelően. A malátawhisky (például Glenfiddich) exkluzivitását a kisebb sorozatszám és a termék egyedisége adja meg.

Ha a single grain felirat virít egy üvegen, akkor egyetlen lepárlóüzem gabona whisky-jével van dolgunk, azaz olyan magas alkoholtartalmú itallal, ami maláta felhasználása nélkül készült, folyamatos lepárlással. Viszonylag ritkán találkozhatunk ilyen palackkal (magában inkább csak az ínyencek isszák, például a Girvan palackjait), általában a kevert whiskey-k egyik alapanyaga.

Manapság a leggyakrabban blended, vagyis kevert whisky-k állnak az üzletek skót whisky-t kínáló polcain, ezek maláta és gabona whisky-k házasításával készülnek, alapvetően azzal a céllal, hogy új, változatos ízű whisky kerülhessen a fogyasztó poharába. Tévedés azt hinni, hogy ilyenkor csak kétféle alapot kevernek össze, a legjobb skót whisky-kben akár 15-50 különböző whisky is lehet.

A jó whisky-hez jó szivar dukál

A Dallasban oly sokszor kitöltött Bourbon whiskey egy egyesült államokbeli megyéről kapta a nevét, innen úsztatták le az Ohio és a Mississipi folyón New Orleansig a whiskey-s hordókat, ezekre volt rápecsételve Bourbon megye neve. Olyan italt értenek alatta, amiben a felhasznált gabona legalább 51 százaléka kukorica, és minimum két évig érlelik újonnan kiégetett tölgyfahordókban. Egyik legismertebb képviselője a Jim Beam.

Hasonló módon készül a Tennessee whiskey, de csak akkor lehet így nevezni a nedűt, ha a névadó államban párolták le, majd átcsepegtették egy aktív szenes rétegen. Ilyen ital például a Jack Daniels.

A vatted malt (pure malt) kizárólag árpamalátából előállított whisky, single malt whisky-k házasításával készítik. Szintén ritka a pure pot still whiskey (ez egy ír whiskeyfajta), amit sokan speciális karaktere miatt szeretnek.

Ezt egy speciális eljárásnak köszönheti, malátázott és nem malátázott árpából réz lepárlóüstben készítik, manapság leginkább Cork környékén.

A rye, azaz rozs whiskey legalább 51 százalékban tartalmaz rozst, folyamatos lepárlással állítják elő ezt a gabona whiskeypárlatot.

Ha esetleg egy üvegen az Uisge beatha felirattal találkozzunk, ne ijedjünk meg, ez gael nyelven az „élet vizét” jelenti. Az uisge szóra megy vissza a whisky szó eredete.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5