Százezrek az ebédlőasztalon

Címkék: étel, étterem, ínyencség, séf, kaviár

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Míg a cári Oroszországban a legegyszerűbb vacsorákon is mindennapos fogásnak számított, mára a gasztronómia egyik legexkluzívabb szereplője, amelyet csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak. A kaviár fogyasztásával és a kaviáros receptekkel kapcsolatban Szása, az Arany Kaviár étterem séfje adott nekünk tippeket.

A kaviárt a bolsevik forradalom elől menekülő orosz arisztokrácia tette ismertté a nyugati világban. A luxus mindenkori jelképe a cári Oroszországban nemcsak az arisztokrácia kiváltsága volt: a Kaszpi-tenger bőséges tokhal populációjának köszönhetően az egyszerű emberek asztalánál is hétkönapi ételnek számított.

Egyre kevesebb kaviár kerül az asztalra

A világ kaviárállományának hatvan százalékát a Kaszpi-tenger biztosítja. A két legnagyobb kitermelő Oroszország és Irán. A Szovjetunió széthullásával az orvhalászat óriási méreteket öltött, és a milliomosok számának növekedésével arányban a tokhalállomány drasztikus mértékben megcsappant.

A kaviár a luxus jelképe lett


Egyre kevesebb kaviár kerül a világpiacra, és ennek nagy része illegális csatornákon jut el a fogyasztókhoz.

Sokáig városi legendaként terjedt, hogy a halakat élve kell felvágni ahhoz, hogy a kaviárt a legjobb minőségben nyerjék ki az állatokból. A halikra megszerzéséhez nem kell megölni az állatokat, de az orvhalászok ezt a gyors és olcsó módszert választják a drágább, környezet- és halbarát megoldás helyett.

A kaviár tulajdonképpen nem más, mint friss, sós oldatba áztatott halikra. A tartósítás során kézzel keverik a kaviárhoz a sót, nehogy a halikrák megsérüljenek. A kincset érő étel nagyon hamar megromlik, így az egész eljárás a csomagolással együtt nem tarthat tovább negyed óránál. A kaviár felbontás után legfeljebb két napig tárolható.

Kaviárhatározó

A beluga egy olyan ősi tokhalfajta, amely akár 600-900 kilogrammosra is megnőhet. Ikrája nagyobb méretű, az ikrák fekete vagy szürke színe a víztől és a táplálkozástól függ. Enyhe íze miatt csak kevés sót kevernek hozzá.

Az oszetra-tokhal súlya elérheti a 150-200 kilogrammot, az ikrák lehetnek világossárgák, sötétsárgák vagy zöldes fényűek. Az oszetra kaviár íze erőteljesebb, mint a beluga kaviáré. A legintenzívebb halízzel - és egyben a legsósabb ízzel - a sevruga fajtából kinyert apró, fekete kaviár rendelkezik.

Mindenki választhat ízlése és pénztárcája szerint


A kellően vastag pénztárcával rendelkező ínyenceknél természetesen nem mindegy, hogy milyen fajta kaviár kerül az asztalra. Minél öregebb a hal, és minél világosabb a beluga kaviár színe, annál különlegesebb ízélményre - és nagyobb kiadásokra - lehet számítani. 

Az egyik legdrágább az oszetra és beluga albínó halakból kinyert ikra, a Golden Imperial, amelyek árát egészen világos színük és ritkaságuk emeli csillagászati magasságokba.

Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki ilyet szeretne kanalazni a vacsorához, 30 gramm körülbelül 30-40 ezer forintba kerül.

Ennél is többet kell fizetnünk az Almas kaviárért, a nyolcvanéves beluga kaviárjából száz gramm 2500 eurónál (630 ezer forintnál) kezdődik.

Annak, aki nem engedheti meg magának az exkluzív kaviár élvezetét, be kell érnie más tokfélékből - például a kecsegéből - készült kaviárral vagy a vörös lazackaviárral. Léteznek még más halfajok is, melyekből ízletes ikrákat lehet kinyerni, ilyen például a csuka, a folyami sügér, a dévérkeszeg, illetve a ponty egyes fajtái.

 

 

1.  Százezrek az ebédlőasztalon
2.  Kaviár az asztalon

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5