Prima Primissima: Sediánszky János rádiós újságíró

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ötven éve kezdett dolgozni a Magyar Rádióban, ahol egy időben 35 állandó műsora volt. Mégsem volt fáradt soha – vallja magáról. Kötődése a francia nyelvhez és kultúrához egész életében végigkísérte. Jelenleg a Budavári Önkormányzat kultúráért felelős alpolgármestere. Nem hagyott fel a rádiózással sem: a Magyar Katolikus Rádióban van kulturális témájú műsora.

Az 1931-es születésű rádiós újságíró 1949-ben érettségizett a mai Petőfi Gimnáziumban, osztályfőnöke Öveges József fizikus volt. Osztálytársa volt Czigány György, későbbi rádiós és televíziós szerkesztő, műsorvezető.

A gimnáziumi évek alatt kezdett franciául tanulni. A kötődés a francia nyelvhez és kultúrához egész életében végigkísérte. A vasfüggöny fennállásának is korában sokszor járt Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában. 2006-ban jelent meg Francia nyár - francia szerelem című könyve Franciaországról, a franciák hétköznapjairól, ünnepeiről, melyekről Sediánszky mint örök átutazó szerezhetett tapasztalatokat.

"Tanított, például is szolgált, a mondanivaló pontos, világos, érzékletes és választékos megfogalmazására, vagyis: az igazság kimondására. A magyar és az egyetemes kultúra felfedezésére, közvetítésére, nem kiváltságosoknak, valamiféle 'szellemi elitnek', hanem mindannyiunk hasznára, örömére" - mondta a francia nyelvről az Új Horizont kulturális folyóiratban.

Irodalmi érdeklődése 1957-től a Magyar Rádióban teljesedett ki, ahol zenei, kulturális műsorokban, mint szerkesztő–műsorvezető tevékenykedett. "A világjáró, egyetemes gondolkodást kívántam a legnemesebb értékek szolgálatába állítani: úgy mint a költészet, képzőművészet, zene, színház és a hétköznapi ember életében ezek megjelenése" - mondta az epresso.hu-nak adott interjúban.

Sediánszky János Mádl Ferenccel

1983-ig a Magyar Rádió Külügyi osztályának lektora, osztályvezető helyettese, majd az Irodalmi Főosztály főmunkatársa volt.  1983-ban került a Magyar Televízióhoz, ahol az irodalmi osztályt vezette. Volt olyan időszak, amikor főműsor időben 35 állandó műsora volt. Pályafutása során interjút készített többek között Alberto Moraviával, Simone de Beauvoirral, Friedrich Dürrenmatt-tal.

Az 1969-ben indult Jó reggelt vasárnap! című műsora új színfoltot jelentett a Magyar Rádióban. A havonta egyszer jelentkező adás vidám szórakoztatást kínált. Sediánszky műsorának nemcsak szerkesztője, de vezetője, riportere is volt. A magazinoktól eltérően több, állandóan vissza-visszatérő rovatával zárt, logikusan felépített mozaikszerkezet felett féltőn bábáskodott. Népszerű műsora volt még az Irodalmi Kávéház és A múzsák kertjében.

1978-ban jelent meg addigi interjúit, útirajzait összefoglaló kötete, a Jó reggelt, Európa! Jóval később, 1997-ben látott napvilágot a folytatás, Emlék és varázslat címmel. Európai utazásainak tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal a 2004-ben kiadott Egy élet tájain című önéletrajzi munkájában. "Hatalmas műveltsége könnyed stílussal párosul, úti beszámolói friss ecsetvonásokkal felépített kis karcolatok sorával vezeti végig az olvasót Kairó varázslatos utcáin, a bordeaux-i borvidék szőlőhegyein, a bécsi erdőn át Colmarig, a karácsonyfa szülővárosáig" - áll a könyv ajánlójában.

Jelenleg a Budavári Önkormányzat kultúráért felelős alpolgármestere. A rádiózással nem hagyott fel: a Magyar Katolikus Rádióban Törzsasztal címmel vezeti kulturális témájú műsorát. A beszélgetéseket irodalmi és zenei betétekkel gazdagítja, színészek és előadóművészek közreműködésével teszi bensőségessé és élményszerűvé.
Saját bevallása szerint élete legmegrendítőbb élménye és legnagyobb kitüntetése volt, amikor meghívták a Vakok Országos Intézetébe, ahol vendéglátói azt mondták neki, hogy olyan élvezettel hallgatják, hogy szinte "látják" a műsorait. "Ez a hivatás lényege" - mondta a Nap-keltének adott interjúban.

Feleségével, aki szintén a Magyar Rádiónál dolgozott, 40 éve él együtt. Lánya szintén szakmabeli, dramaturg a rádiónál.

Sediánszky János Ezüst Tollas újságíró, a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének kitüntetettje. Megkapta a Pethő Sándor-díjat, amelyet olyan újságírónak adományoznak, aki tehetsége, szakmai teljesítménye mellett erkölcsi szilárdságával és bátorságával is kitűnik.
Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5