Partiszabályzat és tárgyalókódex

Címkék: információ, divat, parti, elit, étel, Görög Ibolya

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az év végi céges partikra, tárgyalásainkra, de íróasztalunk tárgyaira is írott és íratlan szabályok sokasága vonatkozik. Kiderítettük, mit kíván a protokoll, ha névjegyet adunk egy japánnak, illetve üzletasszonyként hosszú hajat hordunk.

A parti szabályai

Az év végi partik öltözködési szokásaival kapcsolatban Görög Ibolya szerint nem lehet általános tanácsokat adni, hiszen rengeteg fantáziával találják ma már ki ezeket az eseményeket. A helyszín lehet a természetben, sátrakban, elegáns kastélyokban, parasztházakban (esetleg disznóöléssel egybekötve), illetve ezer más helyen, ez nyilván befolyásolja ruházatunkat is.

Nem mindegy, hogy jelenünk meg a céges bulin

Ha semmi "extra" sincs, tehát étteremben, bálteremben, mondjuk este 7-kor kezdődik az esemény, akkor a férfiaknak javasolt a sötét (nem fekete) öltöny, fehér vagy nagyon világos inggel, nyakkendővel, a nőknek a koktélruha. Ha családi napot szerveznek a partnereknek, ahova már délelőtt is lehet menni a gyerekekkel, nyilván lehet sportosabb, szabadabb az öltözetünk.

A pontos dress code-ot kifejezetten javasolja Görög Ibolya, különösen akkor, ha tényleg fantáziadús és extra a parti helyszíne. Ha nincs előírás, akkor az dönti el, mit vegyünk fel, hogy hány órakor kezdődik a buli, a 18 óra a vízválasztó a hétköznapi elegancia és a sötét öltöny között. Szmokingot csak akkor vegyünk fel, ha előírják.

Az öltözködésre vonatkozó előírás egyik fontos szerepe az, hogy a beosztott ne öltözze túl főnökét. Ami kétélű dolog: lehet, hogy a főnök tudja jól, és a másik öltözik ki túlságosan, ekkor a beosztott válik nevetségessé. Amikor a főnök nem tartja be a kért öltözködési formát, akkor ő fogja rosszul érezni magát, de ezt nem szükséges éreztetni vele.

Az év végi partik menüjével, étkezési szokásaival kapcsolatban is kérdeztük Görög Ibolyát, aki szerint a cég saját munkatársainak kedveskedhet elegáns éttermi vacsorameghívással, de akkor azt különteremben kell tartani, és a főnököknek körbe-körbe kell járni az asztaloknál.

Ezen partik értelme ugyanis, hogy kötetlenebbül együtt lehetünk, van alkalom emberi beszélgetésekre - és ehhez az asztaloknál való ülés nagyon merev forma. A szakember inkább állófogadást javasol, sőt még jobbnak tartja a buffet-dinner rendszert, amit "ültetéses álló"-nak is mondanak, tehát amikor van büféasztal, de vannak asztalok is székekkel, terítékkel, ugyanakkor nincs ültetési rend. Az élőzene és a tánc-lehetőség tovább lazíthatja a hangulatot.

Amennyiben egy partira vagy üzleti tárgyalásra külföldi partnerekkel együtt kerül sor, kiemelten fontos felkészülni az ő szokásaikból, kultúrájukból is. Akár vendéglátók, akár vendégek vagyunk, oda kell arra figyelnünk, nehogy felkészületlenségünk, oda nem figyelésünk megbántottságot, ezáltal elszalasztott üzletet eredményezzen.

A különbségek már a találkozásnál, az üdvözlésnél, a névjegykártyák cseréjénél kezdődnek. Távol-keleti üzletféltől például illik két kézzel átvenni ezt a fontosnak számító dokumentumot, szerencsés  áttanulmányozni azt, majd megdicsérni, és véteknek számít a farzsebbe csúsztatni.

A tanulnivalók száma alighanem azzal párhuzamosan növekszik, minél távolabbról érkezik a tárgyalópartner. Az odafigyelés, az erre fordított energia mindig megtérül, ugyanakkor becsüljük meg azt, ha a másik "belőlünk" - országunkból, művészetünkből - készült, ez azt jelzi, hogy tisztel minket, fontosak vagyunk neki.

 

 

1.  Partiszabályzat és tárgyalókódex
2.  Dress code-ot a partihoz
3.  Milliókat az asztalra

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5