Shoppingolás és karaoke

Címkék: utazás, Ázsia, Vietnam, vásárlás, ékszer, műtárgy

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Mi lehetne szebb ajándék Vietnamból, mint egy húsz évvel ezelőtt ott állomásozó amerikai katona hátrahagyott órája? Nekünk azért vannak tippjeink, ezeket most el is áruljuk, ahogy azt is, hogy mit csinál egy buddhista, ha nem imádkozik.

Vietnam még nem vált a vásárolni vágyók paradicsomává, ahogy Hongkong vagy Bangkok, de így is kedvünkre válogathatunk az ajándékok és hagyományos kézműves termékek között.

A külföldiek - bármilyen rossz szokás is ez - a vietnami háborús órákat, ruhákat, iránytűket, illetve mindenféle harci eszközt vásárolnak a legszívesebben. Ezeket az amerikai hadsereg hagyta maga után húsz évvel ezelőtt, szerencsétlen vietnamiak pedig még mindig ebből jutnak egy kis pénzhez.

Az ország egyelőre olcsó, lehet kapni szép ékszereket is, de a minőségük nem biztos, hogy a legjobb, mindenképpen gyanakvással válogassunk. A helyiek nagyon ügyes kézművesek, így az sem okoz gondot nekik, hogy a hamis köveket igazinak láttassák.

Nagyon szép antik holmikat és remek reprodukciókat lehet kapni, különösen Hanoiban. Mindenképpen alkudozzunk, ne csak az utcán, de a kis boltokban is. A helyiek mindent eladnak, ami mozdítható, de a táskák és a hímzett terítők különösen szépek.

A legjobb kézműves árukat a piacokon találhatjuk, Hanoiban a Dong Xuan, Saigonban a Ben Thanh a legnépszerűbb. Helyi különlegesség a lakkfestmény, a nádból készült alátét, az ao dais, vagyis a helyi női népviselet, a tipikus vietnámi kúpos kalap, valamint a gyöngyház berakású bútor.

Az északiak színes, szőtt zsákokat és ruhákat kínálnak, de a márvány-, kő- és faszobrocskák és vázák is lenyűgözők. Utóbbiakkal szintén vigyázni kell, mert a legtöbb fából készül, és arra kerül a máz. Érdekesek a selyemfestmények és a kézzel festett képeslapok is.

A történelmi vagy kulturális értéket képviselő kincseket természetesen nem szabad kivinni az országból. Ha modern árukra vágyunk, mindenképpen Saigonban nézzünk körül.

Vietnámi úszó piac

A boltok általában reggel nyolctól este kilencig tartanak nyitva. Az áfa benne van az árban, de visszaigényelni nem lehet. Hivatalosan ugyan csak donggal vásárolhatunk, de azért sok helyen elfogadják az amerikai dollárt is, főleg, ha az árat dong mellett dollárban is feltüntetik.

Pénzt váltani lehet a bankban, a valutaváltóban, a szállodában vagy a feketepiacon, de utóbbival azért óvatosak legyünk. A legjobb a valutaváltó, itt jó az árfolyam, és sokáig nyitva tart. A hitelkártyát csak kevés helyen fogadják el, a nagyvárosokon kívül ne is próbálkozzunk.

A vietnamiak szabadidejüket a vallásnak szentelik, teliholdkor, és aznap, mikor a Hold a legkisebb, a legtöbb buddhista nem eszik húst. Ilyenkor a pagodákba mennek, és hangosan imádkoznak.

Ha nem mantráznak, akkor karaokebárokba járnak. Baráti körben, kettesben, egyedül, mindenhogyan egy ilyen bárban kötnek ki. Ha DVD-lejátszót vesznek, kapnak mellé két mikrofont is.

Nagy ünnepük a Tet, az újévi fesztivál. Ez az év legrangosabb eseménye, egy héten keresztül az új holdévet ünneplik.

Fontos a Kóbor lelkek napja, a Trung Nguyen is, ez a hetedik hold tizenötödik napján van, azaz augusztusban.

Ilyenkor nem csak ünnepelnek, de áldozatokat is mutatnak be az elfelejtett halottak emlékére. Áprilisban van a Halál ünnepe, a Thanh Minh, ilyenkor nem a kóbor lelkekre, hanem az elhunyt rokonokra emlékeznek.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5