Prima Primissima: Glatz Ferenc történész

Címkék: díj, Prima Primissima, Glatz Ferenc, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Első generációs értelmiségiként művelődési miniszterségig és akadémiai elnökségig vitte, de ami talán ennél is fontosabb: az ország egyik legtekintélyesebb, legtöbbet publikáló, és a közéletben is roppant aktív tudósaként tisztelik. Losonczi Ágnes szociológussal és Roska Tamás informatikai mérnökkel együtt jelölték a Prima Primissima díj "Tudomány" kategóriájában.

Glatz Ferenc 1941. április 2-án született Csepelen. Iskoláit szülőhelyén, majd Szigetszentmiklóson, a ferencvárosi Fáy Gimnáziumban, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. Zenésznek készült, egyetemista korában zenekara is volt.

Végül még a diploma megszerzése előtt a tudományos élet közelébe került: a Századok folyóirat szerkesztőségi titkáraként helyezkedett el. 1967-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, később osztályvezetője, igazgatóhelyettese, és 1988-tól igazgatója.

A hetvenes években kezdett tanítani az ELTE-n, 1979-ben kezdeményezte a történeti muzeológia szak elindítását. Ugyanabban az évben megalapította - és máig szerkeszti - a História folyóiratot. 1972-ben egyéves ösztöndíjjal a mainzi Institut für Europäishe Geschichte kutatója volt, azután további külföldi ösztöndíjak (Ausztria, Olaszország, Szovjetunió, Franciaország, Egyesült Államok, Anglia) során folytatta kutatásait.

Több külföldi tanulmányút után a Történész Világszövetség (CISH) Újkori Módszertani és Forráskritikai Bizottságának, valamint a Historiográfiai Végrehajtó Bizottságának főtitkára lett. Számos magyar és idegen nyelvű történeti, történetelméleti könyvet, több száz tanulmányt írt, illetve tanulmánykötetet szerkesztett.

Glatz Ferenc közvetlenül a rendszerváltás előtt a második Németh-kormány művelődési minisztere lett. Miniszteri korszakához köthető egyebek között az orosz nyelv kötelező voltának megszüntetése és az iskolaalapítás állami monopóliumának feloldása.

Glatz Ferenc: Az én ambícióm a tudomány és az írás.

A kilencvenes évek közepétől két perióduson át, hat évig volt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Kezdeményezésére agrárprogram, vízgazdálkodási, nyelvpolitikai, informatikai és környezetvédelmi stratégia született, továbbá elemzés a hazai kisebbségek és a határon túli magyarok helyzetéről.

Tudományos tevékenysége mellett számos közéleti és civil kezdeményezést indított. Személyéhez kötődik például a Párbeszéd a vidékért program kidolgozása (2005.), középpontjában a vidéki munkahelyteremtéssel, a szociális és kulturális esélyegyenlőség megteremtésével.

Több köztársaságielnök-választás előtt felvetődött a neve, de sohasem lett hivatalos jelölt - nem is biztos, hogy elfogadta volna. Ahogy a HVG-nek 1996-ban adott interjújában fogalmazott: "Az én ambícióm a tudomány és az írás."

Glatz Ferenc a humánpolitika, kultúra, migráció kérdéskörben számtalan európai fórumon tartott előadásokat. Nemzetközi megbízásra elkészítette a Közép-kelet-európai kisebbségi kódexet (1992), amely angolul, németül, szlovákul, románul is megjelent. 1994 és 1998 között részt vett az EU-bővítés jelölt országainak uniós monitorozásában.

Javaslatára 1997-ben kormányrendelettel a magyar tudomány napjává nyilvánították november 3-át. Az ezredfordulón tanulmányt készített a kormány számára a tiszai árvizek megelőzéséről, a Tisza vízhozamának megőrzéséről és az Alföld vízgazdálkodásának javításáról.

Széchenyi-díjjal 1995-ben, a nemzetközi Herder-díjjal (szakmája talán legnagyobb elismerésével) 1997-ben tüntették ki, 2004-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.

Történész létére számos természettudományban is tájékozottnak számít, nem véletlen, hogy az egyetemen Ember és természet címmel tart két féléves szemináriumot. Egy ízben azt mondta: a természet- és embertudományok szintézisének próbálja szentelni az életét.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5