Prima Primissima: Mezei István, a roma fociválogatott menedzsere

Címkék: portré, díj, Prima Primissima, Mezei István

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Régi álma vált valóra, amikor 1992-ben megalakította az első magyar focicsapatot romáknak. Nevéhez fűződik az Európai Cigány Labdarúgó Szövetség megalakulásának kezdeményezése is. Meggyőződése, hogy a cigány futballisták csiszolatlan gyémántok, szerinte a magyar kluboknak - a drága idegenlégiósok helyett - nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a roma tehetségek szerepeltetésére.

Mezei István 1947. február 24-én szegény cigány család gyerekeként született. Tizennégy évesen már dolgozni kényszerült az iskola mellett. Több szakmát is kitanult, mellette pedig aktívan sportolt.

Huszonöt évesen egy térdsérülés miatt kellett abbahagynia a labdarúgást. Buszvezetőként kezdett dolgozni, majd Budapestre költözött, ahol elkezdett foglalkozni a cigány csapat gondolatával. Mezei 41 éve házas, 5 gyereke van, 15 unokája és egy dédunokája.

A focicsapat születését megelőzően a cigány sport támogatására létrehozta  a 64-es válogatott egyik tagjáról elnevezett Farkas János Alapítványt. Ezt követően kezdett el támogatókat keresni, személyesen kereste fel a Magyar Labdarúgó Szövetséget is, ahol véletlenül épp ott volt az egykori Aranycsapat néhány tagja.

Puskás Ferencnek rögtön megtetszett a cigányválogatott ötlete. A csapat végül 1992-ben született meg. Mezei István a válogatott szövetségi kapitánya és menedzsere is egyben.

Már a focicsapat megalakulásának évében sor került az első hivatalos találkozóra, az ellenfél Ausztria cigányválogatottja volt. Az oberwarti mérkőzést 15:0-ra nyerték meg a vendég magyarok. Legkiemelkedőbb sikere a belgiumi, a helsinki és a brazil torna, melyeket megnyert a csapat.

A cigányválogatott mottója: Magyarországnak minél több futballgyőzelmet szerezni. A csapat színe zöld-kék, a zöld a mezőket jelképezi, ahol a cigányok éltek, a kék pedig az eget és a tengert. "Mert tengertől tengerig vándoroltak a cigányok, hogy megtalálják új hazájukat" - mondta Mezei a Romawebnek adott interjúban.

Forrás: Deluxe Magazin
Mezei István sikeres csapatot épített1997-ben a Magyar Labdarúgó Szövetségen belül Mezei István tevékenységének köszönhetően megalakult a Cigány Labdarúgó Bizottság. Ennek célja az, hogy a tehetséges roma fiataloknak lehetőséget teremtsen a tanulásra, sportolásra.

A cigány focicsapatnak a sportsikereken túlmutató jelentősége van, a bekerülő fiatalok a sporton keresztül önbizalmat kapnak, esélyt arra, hogy a kiemelkedő tehetségekre felfigyeljenek a nagyobb csapatok edzői, segítsék a továbbtanulásukat, nyelvtanulásukat.

Mezei István céljai között szerepel, hogy minél több hátrányos helyzetű cigány és nem cigány fiatal figyelmét irányítsa a sport felé, ezzel segítve azt is, hogy a sportoló fiatalok vállalják származásukat, ne szégyenkezzenek miatta.

A jó cél és elhivatottság azonban kevés, a roma válogatott jelenleg anyagi nehézségekkel küzd. A Magyar Labdarúgó Szövetség az utóbbi időben csökkentette a csapatnak járó támogatást, ezért a válogatott vezetője az ombudsmanhoz fordult, azt panaszolva, hogy nem kapják meg ugyanazokat a feltételeket, amelyek a többi válogatottnak járnak. A csapat tagjai egyébként nem pénzért játszanak, a szűkös támogatás csak étkezési és utazási utalványra elég.

Mezei István munkásságát számos elismeréssel honorálták, köztük az ifjúsági és sportminiszter, a honvédelmi miniszter és a belügyminiszter részéről, megkapta a Köztársaság Elnökének Érdemérmét, a miniszterelnöktől átvett Kisebbségekért Díjat, az Országos Cigány Önkormányzat Közéleti Díját és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

Mezei István Nagy Tímeával és Egerszegi Krisztinával együtt került be a Prima Primissima sport kategóriájába. A jelöléséről a radioe.hu-nak azt mondta, hogy ezzel nem csak őt, hanem a válogatottat sorolták be az elismerésre méltó sportolók közé.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5