Grillezett marhaszív és avokádós szendvics

Címkék: utazás, Peru, étel, ínyencség, paprika

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A perui ételeket - mint minden ország ételeit - nagyban meghatározza az ország klímája és a lakosok szokásai. Az ország régióiban sokféle klíma és mikroklíma létezik. Ezeknek köszönhetően a régiók ételei nagyban eltérnek egymástól.

Perunak földrajzi helyzetéből adódóan trópusi égövi éghajlat kellene, hogy legyen. Ám a valóságban az Andok határozza meg időjárását. A hegység végighúzódik majdnem egész Dél-Amerikán. A hegyvonulat három részre osztja Perut, három földrajzilag jól elkülöníthető területre, ahol más és más ételeket esznek, más és más szokások uralkodnak.

Rizs, krumpli, csirke, disznóhús, bárány és hal. Ezek azok az alapanyagok, melyeket a perui ételek többségében megtalálhatunk. Az ételek nagy részében van aji, azaz valamilyen perui erős paprika, melynek számtalan fajtája létezik, például sárga aji paprika, piros aji paprika, piros cocoto paprika és még sok, melyeknek indián nevére nincs is magyar kifejezés.

A helyi paprikákat szinte lehetetlen más országokban fellelni, így ezen ételeket Perun kívül reprodukálni szinte lehetetlen. Az alapanyagok közül a csirkét, disznót és bárányt 500 éve a spanyol hódítók hozták be Peruba. A burgonyát a spanyolok fedezték fel az Andokban, innen vitték át Európába. A hétköznapi perui ételek alapanyagául egyébként körülbelül ötféle burgonya szolgál.

A perui étkezést otthoni és éttermi étkezésre lehet szétbontani. Peruban háromféle éttermet lehet megkülönböztetni: a cevicherias-t (tengeri herkentyűs étterem), a comida criollát (tipikus perui ételek háza), illetve a gyorséttermeket (olyanok, mint bárhol máshol a világon).

Grillezett marhaszív - ínyenceknek

Mindenképpen érdemes megkóstolni a zöld rizzsel töltött csirkét (Arroz con Pollo), az anticuchos-t (marinált, grillezett marhaszívet), valamint a panchamancát, a tipikus sivatagi ételt, mely bárány- és disznóhúsból, burgonyából, valamint édesburgonyából készül.

A perui ízek nagyszerűek és igen változatosak, attól függően, hogy éppen merre járunk. A tengerparton a tenger gyümölcseit készítik nagy hozzáértéssel, míg az Andok fennsíkjain az inka sülteket érdemes megkóstolni.

Érdemes kipróbálni a habos, frissen facsart jugókat, melyek egzotikus gyümölcsökből készülnek.

A sajtos-avokádós szendvics is finom csemege. Nemzeti étel a sült tengeri malac, melyet inkább az éttermekben ajánlott megkóstolni, mintsem az utcai árusoknál, csakúgy, mint a kukoricából készült italukat, a chicat. Nem szabad kihagyni a lomo saltadot (grillezett hagymás steak), a cebiche de corvinat (tengeri sügér chilivel, citrommal, hagymával pácolva) és a sopa a la criollát (fűszeres leves tojással, marhahússal és zöldségekkel) sem.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5