Ehető fejek

Címkék: ínyencség, séf, étterem, étel, ital, sör, tök

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Sütőtökből hagyományosan világító töklámpás, püré és illatos sült tök készül, de ezenkívül ínyencségeket, például gombócot és bársonyos krémlevest is varázsolhatunk belőle. Étcsokoládéval párosítva izgalmas desszerteket kreálhatunk tökből, ezenkívül édes-fűszeres sörkülönlegességek alapanyaga is lehet.

A sütőtök (Cucurbita maxima) valószínűleg a közép- és dél-amerikai indiánok konyhájában jelent meg először, értékes magja pedig kukoricával és burgonyával együtt került Európába.

A tök közelebbi rokonságába (botanikai értelemben vett családjába) tartozik az uborka, a  patisszon, a cukkini és a görögdinnye is, ami a látszat ellenére nem gyümölcs, hanem zöldség. A tök nemzetségének egyik tagja, a spárgatök a vegyes megítélésű tökfőzelék alapanyaga, a kolbásztök pedig a kerítéseket díszíti. Az olajtök magjából olaj, a turbántökből és a lopótökből pedig dísz készülhet.

Fény az éjszakában

A sütőtök rendkívül tápláló eledel, nemhiába szolgált ínséges időkben alapvető táplálékforrásként. Karotintartalma igen nagy, sok cukrot, fehérjét tartalmaz, és csaknem annyi szénhidrát van benne, mint a burgonyában. 

A sütőtök nem feltétlenül gömbölyű, hosszúkás változatban is előfordul, és senkit ne riasszon el, ha nem sárga színű a héja, lényeges különbség ugyanis nincs a különböző színű és formájú sütőtökök között. A tököt akkor kell leszedni, amikor a dér már megcsípte. A tökszezonban érdemes bevásárolni belőle, mert hideg, de fagymentes helyen jól tárolható. 

Világító tökfejek

A Halloween ősi, kelta eredetű szokását ír bevándorlók honosították meg Amerikában. A kelták szerint a Shamain nevű ünnepen az elhunyt lelkek meglátogatják családtagjaikat. A jelmezes partik hagyománya onnan ered, hogy az emberek máglyákat gyújtottak, és állatjelmezekbe öltözve próbálták távoltartani a nemkívánatos túlvilági vendégeket. IV.Gergely pápa a IX. században az ősi pogány ünnepet átváltoztatta Mindenszentek napjára.

A Halloweenhez (All hallows evening - Minden szentek estéje) a töklámpás éppúgy hozzátartozik, mint a karácsonyhoz a fenyőfa. A lámpás elkészítéséhez először egy skalpolásra emlékeztető vágással el kell metszeni egy termetesebb, narancsszínű sütőtök tetejét, és ki kell kaparni a belsejét.

Annak, hogy a  töklámpások szeme hagyományosan háromszög alakú, szájuk pedig cikkcakkos, praktikus okai vannak: a kör kivágása nem egyszerű feladat, a kemény héjban a kés megszaladhat.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5