Mit érdemes megnézni Brazíliában?

Címkék: utazás, Brazília, Amerika, látnivaló, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Copacabana, foci, vérpezsdítő zene, karnevál és brazil gyanta – egy átlagembernek körülbelül ennyi jut eszébe, ha Brazíliát emlegetik neki. Kevesebben tudják, mit érdemes itt megnézni, ha egyszer ezt a trópusi országot választjuk úti célként. Most eláruljuk, mely városokat és látnivalókat nem szabad kihagyni.

A legtöbb turista Rio de Janeiróba érkezik, ahol alapvető, hogy megtekintse a Brazília egyik jelképének is számító, 1931-ben felavatott Cristo Redentort, azaz a széttárt karú Megváltót ábrázoló híres szobrot. A 30 méter magas Jézus egy nyolc méteres talapzaton áll, súlya körülbelül 1100 tonna (a kezei egyenként 9,1 tonnásak!), évente körülbelül 1,8 millió turista keresi fel. Kezei keresztet formáznak, ezek távolsága szintén 30 méter.

A szobor a híres Corcovado-hegyen áll, a Tijuca Erdei Nemzeti Parkban. A hegyre való feljutás legegyszerűbb módja a több mint százéves gyorsvasút használata, körülbelül húsz percig tart az út, utána némi lépcsőzésre kell készülni.

Megéri, a kilátás is hihetetlen innen – a lustábbak, illetve a mozgáskorlátozottak használhatják a néhány éve megépített lifteket és mozgólépcsőket is.

Érdemes a nyaralás során felkeresni Rió óvárosát, Santa Terezát, ahol hagyományos nyitott villamosra pattanhatunk, illetve meglátogathatjuk a Sao Bento barokk templomot is. Természetesen kihagyhatatlan a nap 24 órájában pezsgő, fehér homokos strand, a Copacabana is, a legdivatosabb része az Ipenema, ahol arra azért ne nagyon számítsunk, hogy egy bólogató pálmafán és párunkon kívül senki sem lesz arra.

A legdivatosabb tengerpart Rióban: Ipenema

Aki a riói élet árnyas oldalára is kíváncsi, egy jeeptúra keretében meglátogathatja a favellákat (bódévárosok), azaz a város nyomornegyedét. Állítólag innen nyílik a legszebb kilátás Rióra, de érdemes nagyon vigyázni: nem szabad sok készpénzt vinni, kerülni kell az ékszerek viselését, és mindenképpen tapasztalt vezetőt kell bérelni, hiszen nemegyszer előfordul, hogy egy lövöldözés közepén találja magát az ember.

Riótól körülbelül hatvan kilométerre található Petropolis, a hegyekben megbúvó kisváros legnagyobb nevezetességének magyar vonatkozása is van: itt található ugyanis a Szent Erzsébet emlékhely. A kristálytiszta levegőjű városka a portugál uralkodócsalád tagjainak kedvenc nyaralóhelyeként szolgált, nyári palotájuk ma már múzeum, megtekinthetők itt a koronázási ékszerek, illetve egy ritka faliszőnyeg-gyűjtemény is.

Szintén ajánlott meglátogatni Petropolisban a Santos Dumont (a karóra feltalálója, a brazilok szerint előbb épített utasok szállítására alkalmas repülőt, mint a Wright-fivérek) házat, a csokoládégyárat, illetve az Eiffel mérnökiroda által épített, vas és üveg alapú Kristálypalotát is.

A petropolisi Kristálypalota

Salvador Bahia állam fővárosa, az ország "legafrikaibb" települése, 1549-ben alapították, sokáig a portugál birodalom második legfontosabb központja volt Lisszabon után. Mindenképpen érdemes megtekinteni a gyarmatosítók által épített villákat, az arannyal gazdagon díszített templomokat, a galériákat, illetve a Pelourinho nevű belvárost. (A név a rabszolgák kikötözésére szolgáló oszlopra utal, itt volt ugyanis a rabszolga-kereskedelem központja.)

Igen érdekes város a Rio Negro északi partján fekvő Manaus, az amazonasi régió központja. Gazdagságát Goodyearnek és Dunlopnak köszönheti, nem véletlenül jut most eszünkbe a gumiabroncs: az itteni kaucsuk igen szépen felvirágoztatta anno a várost. A város egyik fő nevezetessége az Operaház, amihez a szakembereket és a nemes anyagokat is Európából hozatták. Ha ide készülünk, érdemes előtte itthon beoltatnunk magunkat, főként ha az innen induló amazonasi túrákon is részt akarunk venni.

Brazília igen fontos metropolisza a gazdasági élet egyik központja, Sao Paulo, ami Dél-Amerikai legnépesebb városa, körülbelül 17 millióan laknak erre. Ha erre járunk, érdemes felkeresni a barokk Teatro Municipalt, az Edificio Copant, illetve a 16. századi Patío do Colégiót.

A jelenlegi fővárost, Brasiliát (Brazíliavárost) leginkább az építészet iránt érdeklődőknek ajánlott felkeresni, hiszen a fiatal metropolisz leginkább mesterségen kialakított városképéről (alaprajza egy repülő madarat mintáz, mások szerint repülőgépet vagy pillangót), neves építészek által tervezett épületeiről híres. Turistáknak viszonylag keveset tud nyújtani, sokszor azzal a kritikával illetik, hogy nem a gyalogosoknak készült.

Deluxe Magazin


 

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5