Az éttermek trükkjei

Címkék: étterem, Egyesült Államok, ínyencség, csalás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Gondolt már valaha arra, hogy nem véletlenül van az étlap közepén a homáros tagliatelle, és annak is oka van, hogy egyre több étteremben kínálnak falatnyi desszerteket? A profi séfeknek ugyanis számos trükkjük van arra, hogy növeljék a vendéglő bevételét. Most bemutatunk párat.

Az Egyesült Államokban a lakosok éttermi fogyasztása több mint valaha. 935 ezer vendéglőben 537 milliárd dollárt költenek évente, a houstoniak heti négyszer vendéglátóhelyen étkeznek, a new yorkiak fejenként 40 dollárt költenek el hetente étteremben, nem számolva a borokat -derül ki a Forbestraveler cikkéből.

A nagy összegű számla okait a fogyasztók sokszor észre sem veszik, az étlap-pszichológia titkos tudományáról a legtöbben nem is hallottak. Az étlap összeállítója tisztában van azzal, hogy amikor a vendég kinyitja azt, először a jobb oldal tetejére téved a tekinte. Ezért oda helyezi azokat a fogásokat, melyek a legnagyobb hasznot hozzák az étteremnek, hogy ezekből fogyjon a legtöbb.

Kicsi, egészségesnek tűnik, ezért sokan rendelik

A vendég szeme később középre vándorol, ezért ide a legdrágább fogások szoktak kerülni. Nem abból a célból, hogy ezeket rendeljék, inkább azért, hogy a visszariadó vendégek a fölötte és alatta lévő tételek közül rendeljenek: azokból, melyek alacsonyabb áruk ellenére a legnagyobb profitot hozzák a vendéglőnek.

Egy profi konyhafőnök  tapasztalata alapján tisztában van azzal, mennyit hoz a konyhára, ha ügyesen állítja össze az étlapot. Nem csak az elrendezés számít, hanem az is, hogyan nevezik el az ételeket, mi kerül a leírásukba, használnak-e képeket és ikonokat stb..

Az étel élvezeti cikk, ezért a brandeket ezen a téren is keresik a fogyasztók. Egy kávérajongó bármikor hajlandó négy dollárt, azaz körülbelül 700 forintot fizetni egy Starbucks kávéért, holott kaphatna már 50 centért is ugyanolyat.

A klasszikus, "nálunk minden 99 forint" trükk csak olcsóbb tételeknél működik. Egy kávét érdemes 199 forintra árazni, de egy főételért kár a kerek összeg helyett 2999 forintot kérni - 2800-at viszont már ajánlott.

Minden éttermi kategóriának megvan a maga "árakadálya", amit nehéz megugrani. Ahol ez háromezer forint, ott a klasszikus, sok hasznot hozó főételek nagy részét 2500-3000 forint közé árazzák.

A képek kérdése nem ilyen egyértelmű. Talán a sok reklám miatt, de vendéglátóipari közhely, hogy a kép eladja az ételt. Ugyanakkor a profi beállítások elvonják a figyelmet a valóságos minőségről, és összehasonlításra ösztönöznek. Van rá példa, hogy egy külföldi étteremben kivették a képeket az étlapról, és emelkedett a forgalom.

A desszert és a kalóriák összefüggése is ide tartozik. Mióta jobban odafigyelünk arra, hogy ne fogyasszunk túl kiadós ételeket, sok helyen kínálnak falatnyi desszerteket. Ezek nem olcsóbbak, sokszor a kalória sem kevesebb bennük, de szívesebben rendelik őket a "tudatos vásárlók".

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5