Gyémántot találtak az óceán fenekén

Címkék: gyémánt, De Beers, hajó, Afrika

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

22 ezer karát tömegű gyémántot talált a De Beers egyik hajója a tenger fenekén, Dél-Afrika partjai közelében. Az egy hónapja folyó kutatások a vártnál is nagyobb mennyiségű drágakővel kecsegtetnek.

Rendkívül ígéretesnek tűnik a De Beers gyémántmonopólium legutóbbi vállalkozása, a Peace in Africa nevű "gyémántbányász" hajó vízre bocsátása. A június közepén szolgálatba állított jármű egy fedélzetről indított és ugyaninnen vezérelhető mini tengeralattjáró segítségével hozza felszínre a gyémántokat.

Az első munkahónapban 22 ezer karát (azaz 4,4 kilogramm) össztömegű gyémántot fedezett fel a Béke Afrikában nevű hajó tengeralattjáró egysége. A dél-afrikai Namaqualand Coastnál talált gyémántmezőn persze ennél jóval nagyobb kitermelésre számítanak a De Beers szakemberei, ez éves szintre vonatkoztatva 264 ezer karát (52,8 kilogramm) össztömegű drágakő lehet, ami 10 százalékkal több a projekt kezdetén becsült értéknél - olvasható az Israeli Diamond Industry honlapján.

A Peace in Africa hajó nagyszerűen működött, és várhatóan túlteljesíti a bányászati előirányzatot és a kihasználtsága is magasabb lesz a reméltnél - mondta Burger Greef, a De Beers Marine vezető menedzsere.

Forrás: ports.co.za
Béke Afrikában - bányászat a tengerfenéken

A Peace in Africa - amint a neve is mutatja - békés úton termeli ki Afrika partközeli gyémántjait, és a tengeri bányászat eszközeivel kíván válaszolni a "véres gyémántok" kérdésére. A Béke Afrikában jelenleg a világ legnagyobb gyémántkitermelő hajója, hossza 176, szélessége pedig 28 méter, vízkiszorítása 20 ezer tonna. A gyémánt felszínre hozásáért egy hajóról távirányítható, 240 tonnás hernyótalpas jármű felel, amely a tengerfenék kőzetét maximálisan 150 méteres mélységben letapogatja, majd háromdimenziós képet készít róla, és a kitermelésre érdemes területeken fúrómunkálatokat végez.

A Peace in Africa a befektetők szerint "úttörő jelentőségű" a tengeri bányászat szempontjából, hiszen egyedülálló módon aknázza ki a tengerfenék gyémántkészleteit. A hajó a Cape Town Business News című dél-afrikai újság szerint 1,2 milliárd randba (31 milliárd forintba) került. A De Beers ezen kívül több kisebb hajót és csónakot is szolgálatba állított, ezek Namíbia partjainál teljesítenek különböző feladatokat.

Deluxe Magazin

Korábban:

A Vörös téren nyit üzletet a De Beers

Megtalálták a világ legnagyobb gyémántját

Gyémántbányász hajó Dél-Afrika partjainál

A gyémánt útja

Gyémánttal a csúcsra - A De Beers-sztori

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5