A fekete kakas birodalma

Címkék: Európa, chianti, bor, borász, pincészet

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A napsütötte Toszkána szíve Chiantiban dobog, vagyis valahol a Firenze és Siena között terpeszkedő dombok és hegyek között. Chianti egyenlő azzal, hogy olasz, ezért mindenütt a világon egyfajta nagykövet szerepét tölti be. Ha csak a háncsfonatú, szuvenír kategóriába sorolható palackokat azonosítjuk a névvel, teljesen torz képet kapunk Itália legjelentősebb bormárkájáról. A jó bornak kell csak cégér igazán.

Az anomália persze nem újkeletű. Már 1872-ben is két különböző chiantiról beszéltek: egy egyszerű, hétköznapi borról és egy mívesen, gondosan elkészített, hosszú érlelési potenciállal bíró műalkotásról. A chianti hétköznapi változata abban is különbözött az összes többi vörösbortól, hogy ez volt az egyetlen, amelybe a kékszőlők mellett (sangioevese és cannaiolo) az élelmes borosgazda fehérszőlőt (malvasia, később trebbiano) is belecsempészhetett. Még az 1963-as DOC szabályozás is megengedte, hogy 10-30 százalékban fehérszőlőt keverjenek a kékszőlőkhöz.

Chianti Classico Riserva

A 60-as, 70-es években ez a gyakorta festőszőlőkkel színezett, de még így is meglehetősen sápadt chianti lett a bevett stílus. Az ősi Antinori család azonban fellázadt, száműzte borából a fehérszőlőt, és az ősi fajtára (sangiovese) építkezve (amit egy kis cabernet sauvignonnal toldottak meg), elkészítette a tiltakozás borát, a Tignanellót.

Tettük kisebb forradalmat indított el, következményeként pedig minden a minőség javára dőlt el: egyre több energiát és pénzt fektettek a kutatásokba, előtérbe kerültek a sangiovese minőségi klónjai, újragondolták a művelésmódot és komoly lépéseket tettek a hozamkorlátozás irányába. Ennek eredményeként egy új kategória született meg: a Chianti Classico Riserva.

Ültetvény Toszkánában

Manapság már egész jó a helyzet. Még mindig sok értéktelen, szuvenír-bor kerül ki a vidékről, de ma már több tucat olyan pincészettel találkozhatunk, melyekből az egyszerű Chianti címke alatt is kiváló borok kerülnek ki. Ezek általában gyümölcsös, könnyű borok, melyek a törvényi szabályozás értelmében egy-két évvel a palackozás után kerülnek forgalomba, és még abban az évben érdemes is elfogyasztani őket.

A Chianti Classico szigorúan behatárolt területéről kikerülő Classicók és Riservák viszont műgonddal készített, hosszú fahordós érlelésen átesett, megfelelő körülmények között akár tíz évig is eltartható, komoly borok. A Chianti Classico körzet ültetvényein 250-500 méter magasan, meglehetősen változatos talajba mélyesztik gyökerüket a gondosan művelt szőlőtőkék. A meszes márgától a sziklás területeken át a homokosabb vidékig változik a talaj térképe. A hosszú, forró nyarakon és a csapadékos őszökön a viszonylag későn érő sangiovese a cukor mellett jelentős tanninkészletet (csersavat) halmoz fel bogyóiban.

A fekete kakas

A Chianti Classico pincészetek a minőség megőrzése érdekében már 1924-ben konzorciumot alapítottak, melynek védjegye a kapszulán található fekete kakas. Miért épp fekete a kakas? Mint mindennek Itáliában, ennek is megvan a maga története. Firenze és Siena városállama a középkorban véres háborúkat vívott egymással, sehogy se tudták eldönteni, melyikük a hatalmasabb, melyiknek hol kezdődnek a határai. Egyszer azonban véget kellett vetni az örökös háborúskodásnak. Az elöljárók elhatározták, hogy hajnali kakasszóra mindkét város egyszerre indítja útnak a maga lovaskatonáját, és ahol ezek ketten találkoznak, ott húzzák meg a határt a két város között. Igen ám, de melyikük kakasa lesz az éberebb?

A sienaiak egy fehér, a firenzeiek egy fekete kakast szemeltek ki a célra. Míg a sienaiak jól megtömték, addig a liliomos város elöljárói éhkoppon tartották saját tarajosukat, úgyhogy az éhségtől elcsigázott jószág még hajnal előtt kukorékolni kezdett. A firenzei lovas így jóval előbb indult útnak, és már egész közel járt az ellenséges városhoz, amikor annak lovasa feltűnt a láthatáron. Így került a chianti vidéke a fekete kakas fennhatósága alá.

A Chianti borvidék körzetei

A chianti védjegye, a fekete kakas

A Chianti borvidék az alábbi körzetekre oszlik. Ezek azok a területek, melyeknek pincészetei chianti név alatt forgalmazhatják boraikat.

1. Chianti classico
2. Colli Aretini (Arezzói-dombság)
3. Colli Fiorentini (Firenzei-dombvidék)
4. Colli Senesi (Sienai-dombság)
5. Montespertoli
6. Chianti Rufina

Összegyűjtöttünk és megkóstoltunk néhány Magyarországon is elérhető bort a Chianti Classico körzetéből. Mi ezeket ajánljuk, ha valaki igazán jó chiantit szeretne inni.

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2003

Az Antinorik egyik fantasztikus, középkategóriás bora. Alapanyaga a Santa Christina, Badia a Passignano, Péppoli területekről szüretelt sangiovese és némi cabernet. Francia barrikhordókban érlelődött 14 hónapon keresztül. Hallatlanul sötét szín, a pohárba kitöltve is látni, micsoda tömény, nagy test. Vastag, nehéz bor, óriási és jelentőségteljes illattal, amelyben dohány, antik bútorok és mediterrán fűszerek keverednek. Íze tömör, tanninja határozott, de nem bántó. Nagy bor - komoly ételek és nagy pillanatok számára. Szarvasbélszínhez illik a legjobban.

Fonterutoli Chianti Classico 2003

A Mazzei márkik egyik őse Ser Lapo Mazzei volt, az ő fejéből pattant ki az eredetvédelem gondolata. Azóta 24 generáció váltotta egymást, ma mind az 500 hektáron kizárólag csak magas minőségű borokban gondolkodnak. A hektáronkénti 7000-es tőkeszám és a tőkénként 1 kilós hozamkorlátozás szabad teret enged az alkotásnak. Borunk 100 százalék sangiovese szőlőből született, amelynek leve 12 hónapig érlelődött barrikhordókban. Gyümölcsös illat, komplex íz és elegáns összhatás. Szívünk szerint őzgerinchez ajánlanánk.

Chianti-alapanyag a tőkén

Fattoria Petroio Chianti Classico 2003

A Fattoria Petroio birtok classicóját és riserváját tettük próbára. Nehéz lenne szálkát találni benne. Kifogástalan, divatos vörösbor normális áron. Mindössze 13 hektár szőlő, ami itáliai viszonylatban aprócska, kézműves borászatnak számít. Évente 50 ezer palack classico és 10 ezer riserva gördül le a szalagról. A riserva pincei áron 12 euró, ami eleganciáját és hosszú, meleg utóízét tekintve nem mondható túlzásnak. Vaddisznósült mellett felejthetetlen élmény.

Monte Maggio Chianti Classico 2003

A Monte Maggio borászat szintén a Chianti Classico legklasszikusabb falvainak egyikében található, Radda in Chiantiban. A mindössze hat hektár szőlőültetvényen túl 60 hektár olívás és erdő is a birtok részét képezi. A fajta természetesen itt is sangiovese, amit egy egészen elenyésző mennyiségű merlot egészít ki. Könnyű, jól iható, hibátlan bor. Egyszerű, hazai marhapörkölthöz ittuk. Sose felejtjük el.

Deluxe Magazin

Korábban:

A márki bora

balatoni fehérborok mestere: Légli Ottó

A Balaton legjobb borai nyárra

A legjobb bécsi bor és rétes nyomában

A hét bora: Heimann Cervaes 2004

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5