Nem kertelünk: a kert ára

Címkék: kert, milliomos, információ, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Közeledik az ősz, ami nem csak a sárguló levelek időszaka, hanem a kerttervezésé is. Aki előre gondolkodik, rendezi a terepet, ültet, az tavasszal már élvezheti az új környezetet. De nem árt számolnunk, mielőtt belevágunk.

Kertrendek

Az előzetes költségvetés persze leginkább azoknak szükséges, akik nem maguk alakítgatják évtizedes munkával házuk körül a terepet, és nem csak szörnyülködni járnak az egzotikus növényeket, különleges virágokat kínáló kertészetekbe.

A kertdivat ugyan nem változik olyan sűrűn, mint az öltözködési stílusok, de azért létező fogalom, főleg egy olyan országban, mely saját kertkultúráját mindig az olyan nagy hagyományú országokhoz képest határozta meg, mint Franciaország, illetve Anglia.

A kertdivatokkal kapcsolatban visszatekinthetünk hosszú távra is, ehhez elég megnézni régi közparkjainkat vagy a rekonstruált kastélyparkokat, és összehasonlítani mai társaikkal, például a Millenáris vagy az Erzsébet tér parkjával.

A kertdivat nem változik túl gyakran, de azért létező fogalom

Rövid távú visszatekintéshez elég keríteni egy húszéves lakberendezési lapot, esetleg sétálni egyet az ország bármelyik kertes környékén, és kiderül, mi volt a módi, amikor még nem volt ekkora választék ezen a területen: egyen kerti bútorok, sűrűn egymás mellé ültetett tuják (térelválasztó gyanánt), kötelező pergolák a pihenéshez. 

Kevesen vették figyelembe, hogy a kert éppúgy az életterünk része, mint a ház, melyben otthon kell érezni magunkat, hiszen a kültéri rész kialakítása is megmutatja vendégeinknek, kik is vagyunk mi. Ma már sokkal jobb a helyzet, a kerttervezéshez rengeteg speciális magazint és internetes oldalt találunk, sőt, kerttervező programok is segíthetnek a laikusoknak. A legjobb megoldás persze az, ha profira bízzuk kertünk kialakítását. Van kire, évente több tucat szakember végez a kertészeti egyetemen, ahol száz éve képzik magas színvonalon a kertek és parkok diplomás mérnökeit.

Környezetünk ára

A tervezés, akár egy ház esetében, a megrendelő és a szakember közös munkája, az ebbe fektetett pénz, energia és idő jó esetben gyorsan megtérül. A minimális tervtípus a vázlatterv vagy tanulmányterv, mely egy nagyobb kert (1000 négyzetméter) esetén akár már százezer forintért is elérhető. Ebben megtalálhatóak az utak, a kertberendezési tárgyak, a locsolórendszer, illetve a növények vázlatos leírása is.

Ennél részletesebb a kiviteli terv, mely minden részletet tárgyal, a felhasznált anyagoktól a kerti világításig. Az előbb említett 1000 négyzetméteres kertméretnél ennek ára 300 ezer forintról indul, és nehézségektől, tervezőtől függően emelkedhet. A kivitelezéssel kapcsolatban persze szinte lehetetlen akár megközelítő árat is mondani, hiszen az már teljesen igény-, adottság- és pénztárcafüggő. Az biztos, hogy a nulláról indulva, tereprendezéssel, gépesítéssel, növénytelepítéssel, utak és kertberendezések építésével és vásárlásával együtt milliók költhetők el.


Egymillió forintba akkor is kerül egy profi locsolórendszer, ha nincsenek speciális igényeink

Kállai Gábor, a Gartnerkert kertépítő cég vezetője szerint egy ezer négyzetméteres, kis tavacskával, sok növénnyel, sétaúttal ellátott kert megvalósítása körülbelül 6-7 millió forinttól indul (a határ a csillagos ég, akár 20 millió forint is könnyedén "összejöhet") - ez persze csak egy óvatos becslés, hiszen a költségvetés nagyban függ a műszaki tartalomtól.

Állításuk szerint a kerttervező mérnököket az örökzöld-őrülettel lehet kikergetni a világból, amivel a legtöbb kerttulajdonos állandóságot szeretne teremteni maga körül. Igaz, ők ritkán fordulnak szakemberhez, legalábbis Jordán Klára kerttervező mérnök tapasztalata az, hogy aki terveztet, az általában már hallgat a jó tanácsra. Szerinte a fiatalok és a középkorúak nagy része már annyira elszakadt a természettől, hogy a hétköznapi, őshonos növényeket is alig ismeri.

A tervező számára az igazi feladat egy nagy méretű kert harmonikus megalkotása, de kevés az erre alkalmas terület. Inkább jellemző a néhány méteres sáv a ház körül, ahol korlátozottabbak a lehetőségek, és a praktikus szempontok (füves terület a gyereknek, grill a főzéshez, virágkert a ház asszonyának) dominálnak.

A nagy kertben az organikus formák és az építészeti tér folytatásaként a geometrikus formák (például a nyírott sövények) jellemzőek jelenleg - a parkokhoz hasonlóan. Az építészetben is megjelenő minimalizmus hat a kertművészetre is, de persze csak olyan praktikus szempontok figyelembe vételével, mint hogy a skandináv növények nagy része a mi éghajlatunkon nem marad meg. 

Burjánzó vagy minimál?

Egy kerti tó kialakítása több százezer forintba kerülhet

Soha el nem avuló divat a mediterrán kert, sokan szeretnének olasz vagy marokkói hangulatot a házuk körül. A déli növények jellemzője a nagy vízigény, mediterrán kert nincs öntözés nélkül, a telepített öntözőrendszer pedig kényelmes, biztos megoldás.

Az ára igény- és helyszínfüggő, de átlagos kertünk esetén egymillió forinttal akkor is számolhatunk, ha nincs különleges igényünk. Nem kevés, de sok slaghúzkodástól kíméli meg a tulajdonost, megoldja, hogy a hosszabb távollét alatt se menjenek tönkre a növények, a modern vezérlésnek és szenzoroknak hála takarékosan karbantartja a kertet bármilyen időjárási viszonyok közepette.

A füvesítésre ugyan az ősz tökéletesen alkalmas időpont, de aki azonnal szeretné élvezni a "szép zöld gyep" örömeit, az telepíthet gyeptéglát is, ezer négyzetméterünk esetén ez is közel egymillió forintjába fog kerülni. A növények közül angyaltrombitát, fügét vagy törpepálmát már néhány ezer forintért kapunk, az eukaliptusz vagy a banánfa ára tízezres nagyságrendű. Aki kifejlett,  több méteres növényt, például pálmát szeretne, százezreket is otthagyhat a faiskolában vagy a kertészetekben.

A déli növények nem tűrik jól a fagyot, ezért többségük dézsába, cserépbe való, és gondoskodni kell teleltetésükről is. Nincs mediterrán kert kaspók, terrakotta burkolatok, kertberendezési tárgyak nélkül, ezekre igény és pénztárcavastagság szerint akár százezreket is költhetünk.

Akinek a déli kertek stílusa túl sok, organikus és burjánzó, annak valószínűleg háza és berendezése is letisztult, modern. Az ilyen ízlésű emberek alighanem az épp ennyire trendi minimalizmus mellett döntenek, és akár tudatosan, akár nem, de keleti mintára alakítják kertjüket.

Érdemes tudni, hogy az egyszerűség nem jelent könnyű megvalósíthatóságot vagy olcsóságot, sőt, minél kevesebb egy térben a növény és tárgy, annál hangsúlyosabb az, hogy minden a helyén legyen. A keleti ember számára a ház és a kert éppúgy a természet része, mint maga az ember, ezért harmóniára törekszik megalkotásakor.

A japán kert inkább a minimalizmus híveit fogja meg

A japán kert például elsősorban esztétikai élmény, a praktikum, a használati érték háttérbe szorul. A nagyobb felületek esetén inkább használnak murvát és homokot, a füvesítés kevésbé jellemző, viszont a csobogó és állóvizek, valamint az egzotikus növények használata annál inkább.

Egy kis méretű tavacska vízeséssel, minipatakkal, halakkal néhány százezer forintból megoldható, de az ár a mérettel, technikával, igényekkel együtt drámaian emelkedik. Bonsai már néhány ezer forintért kapható, és sok őshonos japán növény (juhar, cserjék, örökzöldek) ára sem különösebben magas.

A kerttervező szerint lehetséges egzotikus kert megteremtésére törekedni, de az eredmény aligha lesz autentikus. Példaként említette, hogy amikor a francia nagykövetnek dolgozott, annak az volt a kikötése, ne próbáljanak francia stílusú kertet létrehozni, nehogy az eredmény olyan legyen, mint a német gulyás - annak, aki ért hozzá, élvezhetetlen.

Akár egzotikus, akár őshonos növényekkel ültetjük teli, a kertet gondozni is kell: saját kezűleg, illetve kertész által, utóbbi újabb költségeket róhat ránk. Ráadásul, ha rendben is van a pihenőkert, kedvünk támadhat fűszerkerthez, sziklakerthez, játszókerthez, esetleg kutya-kertjéhez, mert a szakemberek tapasztalata szerint egy kert sosincs igazán készen.

Deluxe Magazin

Korábban:

Luxusvillák kiadók!

Mennyiből építhetünk medencét?

A zenés grillparti felszerelése: napelemes hangszóró

Grillkalauz kezdőknek és haladóknak

Eladó a világ legdrágább kertje

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5