Bukott milliárdosok

Címkék: bukás, vagyon, milliárdos, csőd, Forbes

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egyetlen nap alatt is el lehet veszteni dollármilliókat, akár egy szerencsés befektetés, akár egy élet munkája áll egy vagyon megszerzése mögött. A Forbes magazin alapján olyan egykori milliárdosokat mutatunk be, akik már voltak a csúcson, de részben vagy egészben elvesztették vagyonukat.

A sokjegyű bankszámlaegyenlegek drasztikus csökkenésének több oka is lehet. Sokan hihetetlenül gyorsan, internetes szolgáltatásokból gazdagodtak meg, majd buktak óriásit a részvényárfolyamok zuhanása miatt. Mások politikai kampányokba öltek hatalmas pénzösszegeket, néhányan pedig rács mögé kerültek, mert törvénytelenül tettek szert óriási vagyonukra.

Könnyen jön, könnyen megy

Egy milliárdos pénzügyi bukása nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egykori mágnás a csődöt követően teljesen elszgényedik. Ha korábbi életvitelükhöz képest "szerényen" is, de a legtöbben megélnek abból a néhány száz millió dollárból, ami megmaradt. Azonban a teljes leégésre is van példa, hiszen akad olyan, akinek gumicsizmára kellett cserélnie az exkluzív lábbeliket.

Palotából faházba

German Sterligov 24 évesen szerezte meg első dollármillióját, kihasználva a Szovjetunió bukása után bekövetkezett jogi és politikai helyzet zavarosságát. A fiatalember vagyona hamarosan 200 millió dollárra, azaz 36 milliárd forintra növekedett. Alisa nevű pénzügyi vállalata londoni és New York-i kirendeltségekkel rendelkezett, és 2500 alkalmazottat foglalkoztatott. Oroszország egyik leggazdagabb embere luxusvillában élt, és mágnásoknak hitelezett.

A vagyon azonban rövid időn belül semmivé lett, a milliárdos ugyanis politikai babérokra szeretett volna törni. Sterligov vagyonokat költött az elnöki poszt megszerzéséért folytatott kampányra, ám végül a győzelem reményével együtt elúszott a mesés gazdagság is. Míg más bukott milliárdosok kényelmesen vegetálnak maradék dollármillióikból, Sterligovnak mindenét el kellett adnia, hogy kiegyenlíthesse tartozásait. A mélyen vallásos férfi luxuskörülményekhez szokott családjával együtt egy Moszkva melletti erdei házban él, amelyet saját maga épített. Felesége az exkluzív üzletek látogatása helyett hajnalban kel, hogy ellássa az állatokat, négy fiatalabb gyermekük pedig már az áramellátás nélküli házban született.

A hálózat csapdájában

Sanjiv Sidhu óriási szerencsével hatalmas tőkét hamozott fel i2 Technologies nevű szoftvercégével. Az indiai üzletember 2000-ben az Egyesült Államok 24. leggazdagabb embere és a legsikeresebb bevándorlója lett 10 milliárd dolláros vagyonával. Gazdagabb volt, mint Soros György. A milliárdos azonban hirtelen elvesztette vagyona nagyobb részét, részvényeinek árfolyama ugyanis óriásit zuhant a dotkomlufi kidurranásakor. 2001-re vagyona a tizedére, 1 milliárd dollárra apadt.

Hasonló sors várt egy Alberto Vilar nevű mágnásra is, aki Gary Tanakával 1979-ben alapította meg vállalatát. Többek között AOL és Yahoo! részvényeket vásároltak fel, és a világháló üzleti lehetőségeit kihasználva mesés összegeket halmoztak fel. Vilar vagyonát  2001-ben 1 milliárd dollárra becsülték.

A milliárdos a jótékonykodásról is híres volt, ugyanis 225 millió dollárt, azaz 41 milliárd forintnak megfelelő összeget adományozott operaházaknak és balettszínházaknak. Bizonyos források szerint erre az összegre sikkasztással tett szert. Amikor az értékpapírpiacon bekövetkezett a bukás, szinte üres kézzel kellett távoznia. Ami mesés vagyonából megmaradt, azt valószínűleg ügyvédekre kell költenie, ugyanis pénzmosásért és csalásért kell felenie a bíróságon.

Milliárdosok a rács mögött

Martha Stewart - a rács mögött lett milliárdos

Martha Stewart már a börtönben ült, amikor kiderült, hogy milliárdos lett. A lengyel családból származó életmódguru gyakorlatilag a semmiből teremtette dollármillióit, többek között lakberendezéssel és gasztronómiával foglalkozó kiadványai és műsorai igen népszerűek az Egyesült Államokban. Cége, a Martha Stewart Living Omnimedia 90 százalékos emelkedést ért el, mialatt az egykori modellből lett műsorvezető 5 hónapos börtönbüntetését töltötte.

Martha Stewartot azzal vádolták meg, hogy egy illegális információnak köszönhetően 10 ezer dollárnyi, azaz 1,8 millió forintnyi profitot szerzett a tőzsdén. Bár ezt nem sikerült rábizonyítani, azért amiért eskü alatt nem mondott igazat - végül keményen megbűnhődött.

Mikor kiszabadult, részvényei 40 százalékot estek. Az egyébként igen nehéz természetű üzletasszony házi őrizete alatt már a visszatérésre készült, részt vett az összes létező tévéshow-ban, és büszkén mutogatta a bokájára csatolt elektronikus műszert, amely tartózkodási helyét jelezte a rendőrségnek. Martha Stewart vagyona ma "mindössze" 640 millió dollárra, azaz 116 millárd forintra tehető.

Magyar példa

Stadler József egykor juhászként kezdte karrierjét, később pedig tollfelvarrással és bortermeléssel próbálkozott. Később fuvarozással kereste kenyerét, kamionokkal szállított különböző élelmiszereket és cipőket Romániába, Ukrajnába és Oroszországba.
Cégének éves árbevételét 1993-ra állítólag 12 milliárd forintra emelte.

2003 februárjában 4 és fél évnyi fogházbüntetésre ítélték adó- és áfacsalásért, a külföldre szállított termékek után ugyanis milliárdos nagyságrendű áfa-visszaigényléseket nyújtott be az adóhivatalhoz. A szabadságvesztés mellett 2 millió forintos pénzmellékbüntetést is kapott. Az egykori milliárdos mintarabként viselkedett, így a brigádvezető posztot is kiérdemelte a börtönben. Szabadulását egy 300 fős borjúpörkölt- és pacalvacsorával ünnepelte meg. A Stadler Kft. üzleti tevékenységének titkai egyébként a cég honlapjáról letölthető könyvben olvashatók, amely az egykori főkönyvelő visszemlékezéseiből született. Természetesen nem ingyen.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi bukása

Az Enron vállalat korábbi elnöke, Kenneth Lay több mint 400 millió dollárt, azaz 72 milliárd forintot vesztett 2001-ben. Az 1985-ben alapított cég folyamatosan rekordnyereséggel büszkélkedhetett, de egy 2001. októberi jelentésben hirtelen több mint 600 millió dollárnyi, azaz 110 milliárd forintnyi veszteségről számoltak be. A hatóságok súlyos könyvelési hibákat találtak, és kiderült, hogy a vállalat korábbi beszámolói hamis adatokat tartalmaztak, ráadásul nem tüntették fel az egyre halmozódó adósságokat sem. A hírre a részvények árfolyamai zuhanni kezdtek. Fény derült arra is, hogy a csődöt megelőzően a vezetők jelentős haszonnal túladtak értékpapírjaikpon.

A pénzügyi visszaélések következtében történelmi nagyságrendű bukás várt a vállalatra. Kenneth Lay-t bűnösnek találták értékpapírcsalásban való részvétel miatt. Az egykori vezérigazgató jóhiszemű "vakságára" hivatkozott, és azt vallotta, hogy hibázott, amikor megbízott pénzügyi igazgatójában, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Lay a büntetés kiszabása előtt, 64 éves korában, 2006 júliusában elhunyt szívinfarktusban.

Deluxe Magazin

Korábban:

Egymillió laptopot oszt szét a milliárdos

Tragikus sorsú lottómilliomosok

Páncélozott szobába bújnak az orosz milliárdosok

Titkos szexbarlangot épített egy milliárdos

Fagylaltárusból lett milliárdos 

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5