Tündérmesék és igazi aranyforintok

Címkék: műkincs, érme, forint

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A forint több mint hat évtizede alatt nem csak lyukas, négy- és sokszögletű példányok fordulhattak már meg a kezünkben, hanem hologramos, aranyszegélyű ezüst, valamint olyan érmék is, amelyek értéke néhány év alatt megötszöröződik, megtízszereződik. Az újítások egyúttal a fantasztikus néphiedelmeknek is kitűnő táptalajt biztosítanak.

Alapvetően két csoportról beszélhetünk numizmatika kapcsán: nagy példányszámú forgalmi és a limitált kiadású emlékpénzekről, ezek közül az utóbbit kifejezetten a gyűjtőknek szánják. Különlegességeket, érdekes példányokat viszont nemcsak a kollekciók ritkaságai között találunk, hanem a hétköznapok régi pénzei között is, minderre a több mint hat évtizedes forint története számos példát kínál.

Hús-vér emberek a papírpénzeken

A pengő 1946-os leváltását követően rögtön furcsa pénz került ki a nyomdából, méghozzá egy olyan 10 forintos, amelyet nem hagyományos bankjegypapírra nyomtak, hanem egyszerű fehér papírra. Ezt a "zöldhasú" fizetőeszközt az első oldalán látható férfi személye is különlegessé teszi, ugyanis a grafikus a 10 forint felirat mellett nem mást, mint a Pénzjegynyomda gépmesterét, Pfeffer Mihályt örökítette meg.

Hasonlóképpen a kék 100 forintos női modellje is a Pénzjegynyomda munkatársai közül került ki, a választás egy derék munkásasszonyra, bizonyos Várszegi Gizella betanított dolgozóra esett. A sokak által ismert, kék színű 20 forintos hátoldalán látható férfialak szintén nem a fantázia szüleménye, ezen a pénzen Hegedűs István öttusázó tartja kezében a kalapácsot és a búzát.

Ezek a forgalomba került pénzek ma a névértékük sokszorosát érik. A 10 forintos papírpénzért 20-30 ezer forintot is megadnak, míg a Hegedűs István-féle kék húszas is tízezer forintot érhet, amennyiben a ritkának számító 1947-es évből származik és kifogástalan ("bankfriss") állapotú. A mintabankjegyek minden címlet esetében több ezer (alkalmanként több tízezer) forintba kerülnek.

Arany kedvencek

A legnagyobb értéknövekedést természetesen az emlékpénzek produkálják a különböző árveréseken. A nemesfémtartalom nem feltétlenül szükséges  egy-egy magasab leütési árhoz, viszont kétségtelen, hogy a legdrágább tételek történetesen arany- vagy ezüstérmek.

Kis példányszámban jelent meg például a Zrínyi-sor 1966-ban, amelyet öt különböző címletű (25, 50, 100, 500 és 1000 forint) pénz alkot. Ezek közül az ezresből készült a legkevesebb (330 darab), míg a Zrínyi-sor többi tagjából egy vagy két nagyságrenddel is többet vertek. A 25 és 50 forintos ezüstből készült, míg a három nagyobb címlet aranyból, s mivel ezek jóval ritkábbak, nagyon ritkán kerül elő a komplett sor. Ha mégis feltűnik az árveréseken, 1,5-1,7 millió forintért szokott gazdát cserélni.

Forrás: Wikimedia
A háború utáni legdrágább magyar papírforint

Az újabb kibocsátású aranypénzek szintén kuriózumnak számítanak, és hihetetlen értéknövekedésüknek köszönhetően rendkívül gyorsan elfogynak. Az 1956-os forradalom emlékére vert, októberben kibocsátott 100 ezer forintos már január közepéig elfogyott, de nem is volt sok belőle, mindössze ötezer darab. Akinek szerencséje volt, és szerzett egyet az aranypénzből, ma már egy 125-130 ezret kóstáló pénz tulajdonosának mondhatja magát. Az '56-os aranyszegélyű ezüstpénzek szintén január közepéig fogytak el, pedig ebből 10 ezret vertek, és ezek lassan már a duplájukba kerülnek - mondta magazinunknak Horváth Teréz, a Magyar Pénzverő Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az utóbbi évek egyik leglátványosabb árrobbanása azonban nem arany-, hanem egy ezüstpénzhez köthető, mégpedig a "Zeneakadémiához". Ez a 3000 példányban vert érme 2000 végén 3000 forintos névértéken került forgalomba, ma pedig már 30 ezret is megadnak érte egyes gyűjtők.

Technikák

A gyakorlatban 1968-ban teljesedett ki a hazai pénzverde technikája, ugyanis ettől az évtől kezdve terjedt el az úgynevezett proof kivitelű érmék gyártása (az érméknek alapvetően három típusuk van minőség szerint).

"Verdefényes" jelzővel illetjük a forgalmi érme alapminőségét, amely azokat a pénzeket jellemzi, amelyeket a verőgépek percenként akár 500-600 példányban produkálnak. Ebből a "verdefényes friss" azt jelenti, hogy a pénz nem volt még forgalomban. A "proof" kivitel azt jelenti, hogy az érme az alapsíkján fényes, tükörszerű, és a kiemelkedő relief matt. A harmadik, a "selyemfényes" (BU, brillant uncirculated) hasonlít a verdefényeshez, ugyanis az alapsík és a relief egyforma kivitelű, azonban éppen ebből a szempontból is tér el tőle, ugyanis ennek selymes árnyalatú a felülete.

Forrás: Deluxe Magazin
A gyűjtést a közelmúlt könnyen megszerezhető emlékérmeivel érdemes kezdeni

Az emlékpénzek gyűjtői sokáig a selyemfényest favorizálták, mert ez áll közelebb a forgalmi célra szánt verdefényeshez, de az utóbbi időben a tükörfényes minőség szerzett nagyobb népszerűséget. Ennek az is az oka, hogy a proofot külföldön is jobban el lehet adni, és ahhoz vezetett, hogy mára ezek a tükörfényes érmék 300-500 forinttal drágábbak a selyemfényeseknél.

Hagyomány és hologram

A magyar pénzverde a kortárs érmekészítési technikáknak mindegyikét birtokolja, ha nem is alkalmazza őket mindig, mivel az érmetervezés fő irányvonala inkább konzervatív, hagyománytisztelő (legalábbis a Vanuatuhoz hasonló országokhoz képest).

Figyelemfelkeltő darabok természetesen Magyarországon is készülnek. A Lórántffy Zsuzsanna születésének 400. évfordulójára kiadott pénz két félből áll, amelyek egyenként 2000 forint névértékűek, és önmagukban is érvényes fizetőeszközök, azonban egymás mellé téve egy oszlop alakját rajzolják ki.

Forrás: Deluxe Magazin
Az emlékpénz értékét a kiadás alkalma is befolyásolja

Hasonlóképpen különleges a 94-es labdarúgó világbajnokságra készített 1000 forintos, amelyen egy decentrális lyuk látható. Ez a lyuk az írás oldalon az "1000"-es szám utolsó nullája, a "fej" oldalon pedig egy kapuba vágódó focilabda.

Szokatlan peremkidolgozású az egyházi építészetet bemutató sorozat, amelynek széle enyhén hullámos (ún. spanyol virág) alakú. Ezzel a pénzverő egy kicsit az euró sorozatra - méghozzá a hullámos oldalú 20 centesre - is utalt, amelynek szélét ezen a pénzen gyakorolhatta.

Négyszögletes érmék főleg az utóbbi években készültek, 2007-ben például a Libelle nevű repülőgépnek állított emléket egy fém ezres, korábbról pedig említhető a "Gödöllői művésztelep", a "Kempelen Farkas-féle sakkautomata" vagy a "Ford T-modell".

A különleges technikák között szerepel az 1999-ben kibocsátott 2000 forintoson látható látens kép, amely a fémpénzeken egyedülálló módon jelenít meg egyszerre két információt. Ha az előlapot más dőlésszögből nézzük, ugyanazon a felületen láthatjuk az 1999-es évszámot és a 2000-es értékmegjelölést is. A hétszögletű ezüstpénz ma három-ötszörös áron cserél gazdát, ahogyan a többi ritkaság is legalább a névérték duplája. Hologram jelenik meg a 2000.évi 3000 forintos Gábor Dénes ezüst emlékpénzérmén, a tudós nevének kezdőbetűivel.

Hiedelmek

A legismertebb, tévedésen alapuló legenda az 1992-ben megjelent, majd újravert ezüst 200 forintost övezte. A kilencvenes évek közvélekedése szerint a '92-es évjáratban "több ezüst van", "finomabb", mint az 1993-as, azonban ez Horváth Teréz szerint nem igaz, hiszen mindkettő félezüst, azaz 500 ezrelékes finomságú. Ezt laboratóriumokban is bemérték, és az eredeti terveknek megfelelő arány jött ki ekkor. A két évjárat színe ugyanakkor ténylegesen eltérő: a '92-es kicsit fehérebb, ugyanis ezt az Angol Királyi Pénzverő alapanyagából készítették, míg a későbbiekben már belföldi gyártású lapkákat használtak fel, amelynél más a felület savazása, mint a korábbi kibocsátásénál. Az ötvözőanyagok árnyalatnyi változása a színben is apró eltérést eredményezett, azonban az ezüst mennyiségét ez nem befolyásolta.

Forrás: Deluxe Magazin
Szokatlan technika az "Esztergomos" ezüst ötezresen

Az ezüst kétszázas nagy darabszámban jelent meg a forgalomban (összesen 3,5 millió került a pénztárcákból fokozatosan a vitrinekbe), ami azért fontos, mert ezelőtt utoljára 1947-ben vertek nagyobb példányban ezüstforintot, mégpedig a nevezetes "Kossuth-ötöst", amiből 10 millió forgott kézen-közön (összehasonlításképpen: a napjainkban használatos 2 forintosból átlagosan 50 millió darabot vernek évente).

Mitől lesz drága?

Egy-egy magasabb árat az is meghatároz, hogy melyik érme hiányzik éppen egy kollekcióból, - de ez csak egy tényező a sok közül. Az értéknövekedés mértéke függ attól, hogy mennyire fontos évfordulóhoz, eseményhez vagy személyhez köthető az emlékpénz, függ az esztétikai megjelenéstől, vagyis az éremképtől, továbbá a korlátozott darabszámtól. A névérték azt biztosítja, hogy egy pénz garantáltan ne érjen kevesebbet egy adott öszegnél, persze erre nem is kerülhet sor a numizmaták növekvő létszáma miatt (a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete körülbelül tízezer taggal rendelkezik, akiknek mintegy a fele lehet aktív).

Deluxe Magazin

Korábban:

Ezüst ötezrest vertek Kodály tiszteletére

Elárverezik a száz kilós kanadai aranydollárt

Tízezreket mozgattak meg az arisztokrata család kincsei

37 millió dollárt fizettek Lorenzo de'Mediciért

Egymilliárd forint Napóleon kardjáért

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5