Egymilliárd forint a világ legnagyobb perzsaszőnyege

Címkék: milliárd, műkincs, szőnyeg

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Iráni a világ legnagyobb kézi szövésű perzsaszőnyege, amelynek értéke 5,8 millió dollár, vagyis több mint 1 milliárd forint. Az amerikaifutball-pállyák méretével vetekedő remekmű rövidesen egy egyesült arab emírségekbeli mecset padlóját borítja.

A szőnyegritkaság madártávlatból
Három északkelet-iráni falu 1200 szőnyegszövőjének másfél évi munkájába került annak a 5625 négyzetméteres szőnyegnek az elkészítése, amelyhez 38 tonna gyapjút és pamutot használtak fel - mondta el Dzsaláladdín Básszám, a nemzeti szőnyegszövöde igazgatója.

A szőnyeg akkora, mint egy amerikaifutball-pálya, a jövőben pedig az abu-dhabi - Zajid bin Szultán an-Nahaján sejkről, az Egyesült Arab Emírségek megalapítójáról elnevezett - mecsetet díszíti majd.

Dél-iráni és újzélandi minőségi gyapjúból készült mesterművet kilenc darabból varrták össze. A 2,2 milliárd csomós szőnyeget összesen 25 szín díszíti, ezek között mintegy húszat természetes színezőanyagokkal állítottak elő, a zöld és krém színek dominálnak.

A szállítás pontos időpontjáról egyelőre nem döntöttek - mondta el a cég vezetője, majd hozzátette, 2,3 millió dollárt közvetlenül azoknak a Horászán tartománybeli falvaknak fizetnek ki, ahol a szőnyeg készült.

"Irán hasonló méretű szőnyegek készítéséről tárgyal Ománnal és több más öböl menti országgal" - mondta el Dzsaláladdín Basszám.

Minden szépségük és finomságuk ellenére az iráni perzsaszőnyegek erős konkurenciával szembesülnek az ázsiai termékek részéről, amelyeknek kedvez a jóval olcsóbb munkaerő.

2006-ban az iráni perzsaszőnyegek aránya a világpiacon 40 százalékkal csökkent és 480 millió dollárra esett vissza. Az iparág - amely a kőolajexport után a második legjelentősebb Iránban - mintegy 2 millió embert foglalkoztat, főként nőket.

Forrás: MTI

Deluxe Magazin

Korábban:

Iráni bazárokban érdemes keresni a luxusszőnyegeket

Bennfentes tippek külföldi szőnyegvásárláshoz

Ritkaságok a múzeum titkos termében

Szőnyegnagyhatalom lehet Magyarország

Kiállították Magyarország legdrágább szőnyegét

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5