Legendás whiskey Írországból

Címkék: párlat, ital, Jameson

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy jó whiskey-ben minden benne van, amit csak a természet adhat. Írország legendás itala, a Jameson whiskey különleges aromáját a több évszázados tradícióknak, a mesterek szakértelmének, a kitűnő minőségű árpának és a mediterrán vidékekről származó tölgyfahordókban történő érlelésnek köszönheti.Tekintse meg galériánkat!

Az ír whiskey titka

Az alkohol lepárlásának tudománya a hittérítő szerzetesekkel érkezett Írországba a hatodik században. Az ír whiskey kellemes, természetes ízét annak köszönheti, hogy az égetőkemencében nem használnak  tőzeget. Míg a skótoknál a kiszárított gabona közvetlenül a faszén füstjén szárad, jellegzetes, erősen füstös aromát adva az italnak, az írek az árpát  közvetett módon hevítik, hogy annak természetes zamatát megőrizzék.

A párlatok előállításához olyan árpát is használnak, amelyet nem csíráztattak. A whiskey-t rum vagy cherry tárolására használt hordókban érlelik. Míg az amerikai whisky-t egyszer, a skótot kétszer, az írek nemes italát háromszor desztillálják. Az eredmény egy lágyabb ital, amelynek fenséges aromája egyedülálló a világon.

A világ egyik legnépszerűbb italának gyökerei egy kis lepárlóüzembe nyúlnak vissza, a 18. századi Dublinba. John Jameson 1780-ban alapította lepárlóját, a Jameson Destillery-t. A történet érdekessége, hogy az ír whiskey atyja Skóciából érkezett a whiskey hazájába, abba az országba, ahol először ismerték meg az emberek a csodálatos nedű elkészítési módját.

A családi vállalkozás jelszava Sine Metu, vagyis "nincs félelem" volt, és ez a mottó ma már minden egyes palackozott üvegen olvasható. Jameson igazi úttörő volt, elég bátorsággal megáldva, hogy új eljárásokat vezessen be, és előállítsa a világ egyik legjobb alkoholos italát. 1820-ra a Jameson volt a szigetország második legnagyobb desztillálóüzeme. A kiváló minőségű ital híre eljutott távoli vidékekre, és egyre több megrendelést kaptak külföldről is.

A Jameson whiskey népszerűségét növelte egy sajnálatos, 1858-ban bekövetkezett esemény is. A francia szőlővidékek elfagytak, és a brandy alapanyag nélkül maradt. A csalódott fogyasztók a híres ír whiskey-vel helyettesítették kedvenc italukat, és a 19. századra a  Jamesontól származott Írország teljes whiskyexportjának 90 százaléka.

Az évszázados hagyományok ellenére a Jameson, mint márka igen fiatalnak számít, csak 1968 óta létezik hivatalosan. A Jameson-klán ugyanis soha nem palackozta a nemes italokat, hanem hordókban adták el a palackozóüzemeknek.

Az árpaföldtől a pohárig

John Jameson a whiskey minőségére összpontosított, és ennek mindent alárendelt: a legjobb alapanyagokat vásárolta meg, és a kor színvonalán elérhető legmodernebb technológiai eljárásokat alkalmazta. A különleges aromájú ital mindössze háromféle alapanyagból készül: tiszta vízből, csíráztatott és nem csíráztatott árpából. A környékbeli farmerek szekérrel szállították a gabonát a lepárlóba, az emberek a hátukon hordták a mázsás zsákokat.

Forrás: Deluxe Magazin
A tölgyfahordókban egykor rumot és sherryt érleltek

Miután kiszárították az árpát az égetőkemencékben, a malátázott és a nem malátázott gabonát durva, "grist"-nek nevezett lissztté őrölték, majd 63 Celsius fokos vízzel összekeverték az óriási erjesztőkádakban. A masszából 4 órán keresztül préselik ki az árpaszemeket, majd a "wort" nevű édeskés folyadékot az erjesztőmedencékbe pumpálják. 80 óra szükséges ahhoz, hogy az élesztő áldásos hatásának köszönhetően mintegy 8 százalékos alkoholtartalmú nedű keletkezezen.

A lepárlás a whiskey előállításának legfontosabb állomása. A desztillálás óriási rézüstökben történik,  szigorúan háromszor. Az első lepárlás során a "low wines" nevű nedű keletkezik, a második eredményét "feinst"-nek nevezik. A harmadik desztillálás után születik meg a "spirit", a tiszta, lágy és karakteres ital szelleme.

A folyadékot Portugáliából, Spanyolországból és Amerikából importált tölgyfahordókban érlelik, amelyekben korábban portóit és sherryt tároltak. Ezek az ízek, illetve a hordók csersavtartalma is hozzájárulnak a whiskey ízéhez, különleges arany színéhez. A palackozás előtt 300 hordónyi whiskey-t egy óriási dézsába öntenek, és alkoholtartalmát 40 százalékosra csökkentik. Az írek "házasítják", nem pedig keverik a különféle hordókban érlelődött italokat. Ez igen fontos mozzanat, igazi művészet, ugyanis itt születik meg a különböző típusú Jameson whiskey-k egyedülálló karaktere.

Különös házasságok

A legismertebb az ötéves Jameson Standard whiskey, amelyet tölgyfából készült sherryshordóban érlelnek. Íze magában hordozza a tölgyfa aromáját. A klasszikus 12 éves Jameson íze telt és fűszeres, a sherry édességét is tetten érheti a gyakorlott whiskey-fogyasztó. Utóíze vaníliás.

Forrás: Deluxe Magazin
Egy igazi italkülönlegesség a Jameson Midleton - a szett ára 2000 euró (492 ezer forint)

A 18 éves Master Blender kitűnő példája a Jameson szakértelmének. A csodás keveréket háromféle, 18 éven át spanyol sherryshordókban érlelt whiskey házasításából állítják elő.  Az egyedülálló keveréket amerikai bourbonös hordókban tárolják további hat hónapon keresztül. Az eredmény egy mélyarany színű, cseresznyés illatú whiskey, amely csodálatosan lágy, karamellás és vaníliás ízű.

A Very Rare, vagyis "nagyon ritka" elnevezésű italkülönlegesség a Jameson egyik legkiválóbb lepárlómestere, Barry Crockett nevéhez fűződik. A sötét borostyán árnyalatú, fűszeres illatú ital különleges íze a mandulára és a mézre emlékeztet.

A leghíresebb ír whiskey ízének sokat hangoztatott lágyságát akkor érezhetjük igazán, ha tisztán fogyasztjuk. Egy kevés tiszta víz kellemesen kiemeli az ízeket. A Jamesont ma már long drinkek és koktélok alapanyagaként is használják. Érdemes kipróbálni gyömbérrel, áfonya- vagy almalével.

Deluxe Magazin

Korábban:

A világ legütősebb árú whiskyjei

Whiskeylegenda Amerikából

A zöld sziget aranyszínű kincse

Amit a whiskyről feltétlenül tudni kell

A hét koktélja: Godfather

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5