Szerződésbe foglalt sztárallűrök

Címkék: sztár, Magyarország, luxusautó

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Amikor egy világsztár Magyarországra jön, a koncertszervezők nem csak arra költenek rengeteget, hogy eladják a jegyeket, de arra is sokat áldoznak, hogy az előadó minden kívánságát teljesítsék. Ezeket még a szerződésekben is rögzítik, a listákon pedig bio ételek, luxusautók, masszőr és óvszer egyaránt szerepelnek.

Sztriptízt a hangtechnikusnak

A sok nagy nevet, például a Kapcsolat koncert sztárjait Magyarországra szervező Showtime producere, Gőz László arra hívta fel a figyelmünket, hogy a sok kérés nem a fellépőktől, hanem a menedzsmentjüktől származik, akik így biztosítják a nyugodt munkakörülményeket, a produkció létrejöttét, így végső soron saját megélhetésüket.

Ez az oka annak, hogy a legnagyobbak magánrepülőt használnak (ez kényelmes, időspóroló megoldás), csak luxusautóba ülnek, és a legjobb szállodák legdrágább lakosztályaiban szállnak meg. Utóbbiból sokszor többet is lefoglalnak, és csak az utolsó pillanatban választanak közülük, hogy nehezebben találjanak rájuk.


Sokszor nem is a sztárok igénylik a speciális bánásmódot

Gőz László szerint, ha az idejük engedi, a legismertebb sztárok is szívesen megnézik a várost, esetleg esznek valami magyaros ételt. A legromantikusabb kérést egy gitáros intézte hozzájuk: Larry Coryell egykori tanára, Szabó Gábor sírját akarta meglátogatni (ő tanította Santanát is), ahol régi pengetőjét a földbe kaparta, így mondott köszönetet mesterének.

Az elsősorban blues és jazz zenével foglalkozó Mafioso Concerts vezetője, Podlovics Péter szerint ebben a műfajban a profi zenészek átlagos emberek normális kérésekkel. A koncertszervező szerint az sem mondható extra igénynek, hogy az egyik zenekar úgy búcsúzott hangtechnikusától, hogy elvitte egy budapesti sztriptízbárba. Végül is bármelyik turistacsoport megteszi ugyanezt. Ennél sokkal több problémát tud okozni a koncertszervezőknek egyes hangszerek megszerzése, illetve más technikai kérések teljesítése.

Az idei VOLT fesztivál fellépői közül többen orvosi oxigént kértek a fellépésük idejére, mások relaxáltak, mielőtt színpadra léptek, ezért illatos gyertyát rendeltek. Ízesített fogpiszkáló, házimozirendszer, illetve 72 darab törülköző is szerepelt az igények között, de 300 kilogramm, turnébuszba kért jég is gazdára talált az egyik koncert után.

Másfél kiló bio répa rendel

Az egyik legfontosabb kérdés az étkezés. Sokan a bio ételekre esküsznek a fellépők közül, akadt, aki másfél kiló répát evett koncert előtt. Az egyik VOLT-os fellépő fontos kérése az volt, hogy egy üveg új-zélandi méz várja őt az öltözőben, és volt olyan zenekar is, mely saját szakácsnővel érkezett, aki a soproni piacon vásárolt a vacsorához. A ma kezdődő Balaton Sound egyik sztárjának egyetlen kérése volt: somlói galuska mindenképpen szerepeljen az étlapon.

Rengeteg zenész rendel tömény italokat a bio répán kívül

A kulináris kívánságok mellett az italok terén is válogatósak a sztárok: az egyik zenekar '98-as évjáratú Dom Perignon pezsgőt kért a fellépés után az öltözőbe, míg a színpadon 60 üveg Fiji márkájú forrásvízzel kívánták a tagok szomjukat oltani.

Egy "kis falunyi" öltözőt kért a színpad mögé a rendezvény egyik sztárja, melyben masszázsszoba is helyet kap, s a kívánságok között egy kollegiális gesztus is szerepel: az öltözőjének falán egy magyar sztárzenekar dedikált fotóját szeretné látni.

Szigetes kérések

Ezeket a fesztiválokat a Sziget Szervezőiroda koordinálja, sajtófőnökük, Vető Viktória kérdésünkre elmondta, hogy olyan igénnyel még nem nagyon találkoztak a szerződésekben, amit ne tudtak volna teljesíteni. A megállapodásokban foglalt kérések költségét a szervezők állják, ezek között a legdrágább kívánságuk természetesen a gázsi, az utólagos, helyszíni extra kéréseket viszont maguk a fellépők fizetik.

Az idei Szigettel kapcsolatban még nincsenek publikus információk, de a korábbi években a Kosheen zenekar harcos környezetvédőként csak olyan ételt kért, amit nem csomagolnak környezetkárosító anyagokba.

"Többen meg akarták kóstolni a magyar konyha fogásait, és magyar bort is kértek, ilyen volt például Suzanne Vega is." Volt olyan banda, amelyik csak Mercedes S-Class kocsiba volt hajlandó beülni, amiből mindjárt kettőt kértek, emellett persze a technikai igények száma sem alacsony.

Némi kutatással azért rábukkantunk néhány idei nagyszínpados sztár (hangsúlyozottan nem Magyarországon) kiszivárgott kívánságlistájára. Az amerikai Killers tagjai igazi rock and roll arcok: csokira, nutellára, lekvárra, joghurtra és rágógumira nagy mennyiségben tartanak igényt. Minderre alighanem a regenerálódáshoz van szükségük, mert koncert előtt kérnek 96 üveg sört, 24 üveg almabort, valamint két üveg vörösbort is.

A rövidek tekintetében szinte már ínyencek, minden nap mást szeretnek inni. Mivel nálunk kedden lépnek fel, aznapra Jack Daniels és gin a "menü", a buszban chipset és sört fogyasztanak, a vacsorát tekintve azonban sokkal kevésbé konkrétak az igényeik.

Suzanne Vega magyar borokat és ételeket kért

Az ipari zenében utazó nagy klasszikus, a Nine Inch Nails tagjai is kérnek söröket, kólákat és energiaitalokat is, de náluk a kiemelt kívánságok között nyers zöldségek és gyümölcsök (egészben, hogy ki lehessen facsarni), illetve kukoricaliszt szerepelnek, mindez az egészséges életmód jegyében.

Sinéad O'Connor nagy öltözőszobát kér egész alakos tükörrel, az ásványvíz, a tej és a gyümölcslé mellé két üveg minőségi pezsgő, valamint két doboz cigi is dukál. Utóbbiakat akár a kollégáinak is kérheti, de a masszőr kizárólag neki jár.

Az ideiglenesen hazánkban tartózkodó sztárok extra igényei mindig csemegét kínálnak a médiának és a rajongóknak. Legendák keltek életre például Madonna igényeiről a szállodaszobájával, vagy éppen az általa használt vécépapírral kapcsolatban. Lehet azon szörnyülködni, hogy a "híres ember" mégis mit képzel magáról, vagy éppen irigykedni, hogy mi mit nem engedhetünk meg magunknak.

A kívánságlistákat böngészve kiderül, hogy a zenészek állnak az élen, színészek, politikusok nyűgjeiről kevesebbet hallani. Erre egyszerű a magyarázat: a popsztár élete a turnézás, nem ritka, hogy a hét minden napját különböző városokban tölti. Szeretné, ha munkájához, életéhez ugyanazokat a körülményeket kapná meg Budapesten, mint Londonban, vagy bárhol a világon.

Óvszer, drog és játékkonzol

Az igazi legendák a múlthoz kötődnek, amikor még tényleg a szex, a drogok és a rock and roll jegyében teltek a turnék, ahogy ezt Bob Babisch tapasztalt fesztiválvezető nyilatkozta egy amerikai médiumban. Az ő véleménye szerint a ma sztárjai tömény italok és drogok helyett inkább makrobiotikus ételeket fogyasztanak, hogy bírják azt a tempót, amit a showbusiness megkövetel.

Valójában erre is, arra is lehet példát találni azokban a szerződésekben, melyekben a zenészek pontokba szedve, részletesen kikötik, hogy mit szeretnének fogyasztani koncert előtt és után, vagy hogy nézzen ki az öltözőjük. A koncertszervezők között ismert legenda a zenekarról, mely előre megmondta, hogy összetöri az öltözőt, ha a tálnyi csokigolyó (az a fajta, ami csak a szájban olvad) között barna színűt találnak - Babisch szerint ez a történet igaz, de lehet, hogy csak szívatásnak találták ki.

A kortárs sztárok között van, aki nagyképernyős tévét és játékkonzolt, más konkrét óvszermárka termékét kéri az öltözőjébe, és még sok egyébre is van példa. A zenészek kívánságai közül az igazán sikamlósakat biztosan nem tartalmazzák a leírt szerződések, ezekkel sokszor csak kísérőik szembesülnek. Az egyik kézenfekvő kérdésről, a kábítószerről mi is próbáltunk információhoz jutni, álljon itt név nélkül a diplomatikus válasz egy hazai szervezőtől: "természetesen minden kívánságot igyekszünk legjobb tudásunk szerint teljesíteni".

Mick Jagger saját futkosót igényelt

Az év legnagyobb hazai koncertje minden bizonnyal a Rolling Stones zenekaré lesz. Az ő idei turnéjukkal kapcsolatban kiderítettük (nem a magyar szervezőktől tudtuk meg), hogy a négy hatvanas zenész külön öltözőt kér a koncert előtt, ezeket a könnyebb azonosítás miatt el is nevezik. A legfeketébb Keith Richards humora, akinek öltözőjét Camp X-Ray-nek, azaz röntgentábornak hívják, a guantanamói börtön miatt, amit drótfalú, átlátszó cellái miatt neveztek el így.

Mick Jagger saját, elkerített területet, "futkosót" kér magának, alighanem ott melegít a maratoni távra, amit minden koncerten megtesz, öltözőjébe tévét kell vinni, amin egy krikettcsatornát szeret nézni a fellépés előtt.

A zenekar saját snooker asztalát hozza magával a back stage-be, és szereti, ha az öltözőben virág van az asztalon. Talán ők a legjobb példa arra, hogy ha ugyanazt kérnék maguknak, mint a hatvanas-hetvenes években, akkor már rég nem tudnák eljátszani rajongóiknak az I Can't Get No Satisfaction-t.

Deluxe Magazin

Korábban:

Milliókat keresett óránként a popsztár

A showbiznisz leggazdagabb asszonyai

Félmillió fontos bulit szervez Kylie Minogue

Magyar parasztházat kapott a brit tinisztár

Több tonna homár várja Cannes sztárjait

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5