Hűsítő ételek és italok a forró napokra

Címkék: étel, ital, ínyencség, séf

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Támad a hőség, fenyeget a kiszáradás, a hőguta. Azt már mindenki ezerszer hallotta, milyen fontos, hogy eleget igyunk, és szervezetünket ne terheljük nehéz ételekkel. Összeszedtük, milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztani a hőségben, hogy könnyedén, némi gasztronómiai élménnyel is gazdagodva túléljük a kánikulát.

Gondold meg, és igyál!

Ahhoz, hogy rosszullétek nélkül túléljük egy nagyvárosban a kánikulát, elsősorban folyadékra (leginkább vízre) van szükségünk. Barcza Zsuzsa dietetikus szerint nemzetünk még mindig nem iszik eleget - legalábbis alkoholmentes italokat nem. Pedig a nyári hónapokban a szokásos kettő helyett három-négy liter folyadékot is magunkhoz kellene vennünk, hiszen ennyivel többet is izzadunk. Ez lehet cukormentes üdítőital vagy víz. Előbbinél a cukor hiányán van a hangsúly, hiszen a túl sok cukor megköti a vizet, így csak még szomjasabbak leszünk.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a víznél nem kell figyelnünk a mennyiségen kívül semmire, ez nem így van. "Az ásványvizek pótolhatják az izzadással elvesztett ásványi elemeket, sókat, mégis azt javaslom, ne fogyasszák folyamatosan ugyanazt a márkát" - tanácsolja Barcza Zsuzsa. "Érdemes cserélgetni, mert mindegyiknek más az összetétele, így nem tesszük ki magunkat olyan veszélynek, hogy egyféle anyagból túlzott mennyiséget viszünk be."

A legfontosabb, hogy elég vizet igyunk

Bár minden italnak megvan az ideális fogyasztási hőmérséklete - melyeket alább pontosan meg is adunk -, annak, aki nem akar méricskélni, a dietetikus egyszerű trükköt ajánl. "Az a legideálisabb, ha mindent szobahőmérsékleten, langyosan fogyasztunk, nem jó sem a túl hideg, sem a túl meleg."

Sokan (főleg arab országokban) esküsznek rá, hogy a forró tea hűt a legjobban kánikulában - ez van, akinél beválik, van, akinél nem. A biológiai magyarázat szerint nagy melegben testünk a normális 37 fok körül próbálja tartani hőmérsékletünket, mégpedig úgy, hogy bőrereink kitágulnak, így azokban fokozódik a meleg vér áramlása, és a hősugárzás, illetve a verejtékezés miatt hűlni kezdünk. Egy körülbelül 60 fokos tea elfogyasztásakor hasonló folyamat megy végbe, kimelegszünk, felgyorsulnak a hőleadási folyamatok, akár meg is izzadhatunk, ezért érezzük úgy, hogy lehűlünk, de jelentős hőveszteség nem következik be.

Barcza Zsuzsa mértékletes kávéfogyasztásra is int, hiszen az erős fekete szintén megköti a vizet, ami miatt még többet kellene innunk. "A magyar ember különösen híres arról, hogy itt-ott bedob egy-egy kávét. Erről le kellene szokni, de a méregerős fekete helyett legalább valami gyengébbet választani, akár egy jegeskávét" - állítja a dietetikus.

Nyáresti alkoholizálás

Nagy forróságban a vízen kívül a legtöbben még sört, esetleg fröccsöt isznak, aki azonban egy hűsítő koktélra szavazna, annak is több ajánlatunk van. Gulyás Csaba mixer előszeretettel használja ilyenkor a zöldcitromot, a piros grapefruitot, mert mindkettő kellemes illóolajokat tartalmaz. "A menta is nagyon frissítő lehet, például egy Julep koktélban (zúzott, friss menta felhasználásával készülő ital, melyet tört jéggel, hosszú pohárban szolgálnak fel).

A profi bártenderek szívesen veszik elő nyáronj a frozen, azaz jeges italokat is. Gulyás Csaba otthon is elkészíthető tuti tippje: vegyünk két-három gerezd zöldcitromot, öt-hat szem málnát, és törőfával törjük össze. Rakjunk sok jeget a pohárba, és öntsük fel gyömbérsörrel vagy üdítővel. "Bár a málna magjai el-elakadhatnak a szívószálban, pont ez adja az ital varázsát" - állítja a profi mixer.

A zöldcitrom és a menta a legjobb hűsítők

Kovács Antal sommelier szerint a legüdítőbb ital a fröccs, egészen pontosan a hosszúlépés. "Nagy melegben, ha alkoholos italról beszélünk, nincs jobb, mint egy piros fröccs. 1/3 rész kadarka, az én javaslatom szerint budai kadarka, illetve 2/3 rész szóda. Az ásványvíz ebben az esetben nem az igazi, hiszen akár többezer évet is a föld alatt tölthetett, ezalatt olyan ízeket szívhatott magába, amivel tönkretenné ennek a bornak a rendkívüli meggy és málna aromáját. A belőle készült fröccs nem édes, viszont kellemesen savas" - árulta el Kovács Antal. Alkoholmentes üdítőként a sommelier házi készítésű bodzaszörpöt javasol a kánikulai napokra, némi friss, reszelt gyömbérrel.

Mit hány fokon?

Az emberek többsége nyáron minden italt jéghidegen szeret inni, de azért érdemes figyelni arra, hogy - az alkoholok esetében mindenképpen - a túlzott hűtés elfedi az italok esetleges hibáit, fogyatékosságait, illetve az is előfordulhat, hogy az ízek és aromák nem tudnak igazán kibontakozni. Hogy melyik ital milyen hőmérsékletet kíván, külön tudomány, de az alapokat talán érdemes megjegyezni.

A könnyű fehérborok 8-9 °C-on a legjobbak, míg a testesebbek 12-13 fokon nyílnak ki igazán. Az alacsony tannintartalmú vörösborokat 14-15 °C-on kínáljuk, a magas tannintartalmúakat 4-5 fokkal melegebben. A rosék ideális fogyasztási hőmérséklete 8-10 °C, hasonlóan az édesborokhoz és pezsgőhöz. A röviditalokat 16-18 fokra hűtsük csak, különös tekintettel a jó minőségű pálinkákra, párlatokra, de ez érvényes a konyakokra is. Kivételt a vodka képez, azt 5 °C-ra kell hűteni.

A könnyű fehérborok ideális fogyasztási hőmérséklete 8-9 fok

A koktélok esetében az számít, milyen fajtáról van szó, hiszen mindegyik más és más, különböző alapanyagokból készülnek, sokat közülük pedig eleve telepakolnak jéggel, így ez esetben nehéz ideális hőmérsékletről beszélni.

Érdekes módon a víznek is van optimális fogyasztási hőmérséklete, ami 10-12 °C, ám sokan ennél jóval hidegebben, jól lehűtve kérik. "Ilyenkor széles szájú pohárba kell tölteni, ha ugyanis vékony sugárban, gyorsan éri el a torkot a hideg, könnyen torokgyulladást kaphatunk. Ha azonban széles sugárban ér a szájba, szétterül a nyelven, a hidegérzet megvan, de annyit melegszik, hogy nem okoz betegséget" - fejtette ki Kovács Antal.

Gyümölcsöt gyümölccsel

Az egészségünk védelmében nem csak az italok hőmérsékletére, hanem az étkezésre is nagyon oda kell figyelni a nagy melegben. Barcza Zsuzsa szerint hiába érezzük úgy, hogy nem kívánjuk az ételt, a napi négy-ötszöri étkezést be kell tartani.

A reggeli nagyon fontos, mert ha üres gyomorral indulunk el otthonról, leeshet a vércukorszintünk, és akár el is ájulhatunk. A hőségben szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken, ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthető ételeket vegyünk ilyenkor magunkhoz, kerüljük a vörös húsokat, a zsíros, fűszeres ételeket.

Juhász István, a Hilton Budapest főszakácsa is igyekszik könnyebb fogásokat tálalni vendégeinek. "A svédasztalos reggeliken nagyon népszerűek a joghurtfélék, azokból is a lightot fogyasztják előszeretettel. A gyümölcsök most minden mennyiségben mennek, igen népszerű fogás az ardeni sonka cukordinnyével.

Sárgadinnye és sonka - a nagy klasszikus

Kedveltek a zöldségek, halféleségek, szárnyasok, a rostonsültek, a vajon párolt ételek. A vörös húsokat, marhát, vadat igyekszünk kerülni, akárcsak a nehezen emészthető dolgokat, például a káposztaféléket" - mondta el Juhász István. A friss salátákat sem majonézes öntettel tálalják, hanem citromos-balzsamecetes dresszinggel. Ügyelnek rá, hogy cukor se nagyon legyen benne, így is könnyítve az emésztést.

Az édességnek természetesen még a melegben sem tud senki ellenállni, a fagylalt minden évben nagy kedvenc. Hőségben gyakran választják gyümölcssalátával, így is fokozva a folyadékbevitelt. "A gyümölcs mindenhol felbukkan. A roston sült csirkemellet friss salátával és ananászkockákkal tálaljuk, a parfékat gyümölcsmártásokkal."

Otthon is elkészíthető frissítőnek Juhász István egy dinnyebólét ajánl: a dinnye húsát narancslével turmixoljuk össze, bolondítsuk meg egy citromgerezddel, majd hűtsük le, és már fogyaszható is.

Deluxe Magazin

Korábban:

A bio étrend ára

Borszakértők lepik el Budapestet

Fekete csábítás: az étcsokoládé diadalútja

Egyformán egészséges lehet a vörös- és a fehérbor

A nyár legjobb jégkrémjei

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5