A leghíresebb ír sör legendája

Címkék: ital, sör, Guinness

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy ír mondás szerint Arthur Guinness nem feltalálta, hanem tökélyre fejlesztette a stoutot, a pörkölt árpaszemekből készült barnasört. A Guinness egyedülálló kesernyés ízének titka abban rejlik, hogy csak a legjobb minőségű, válogatott alapanyagokat használják, és egy féltve őrzött, titkos eljárást alkalmaznak a főzés során.Tekintse meg galériánkat!

A Guinness az "Irish stout", esetleg "dry stout"-ok, vagyis az ír barnasörök családjába tartozik. A stoutok közös jellemzője, hogy maláta és pörkölt árpaszemek felhasználásával készülnek. A szakemberek a dry stout-ot "felső erjesztésű" sörnek nevezik, ami azt jelenti, hogy az élesztő a sörlé tetején úszik, az élesztő melléktermékei pedig különleges ízt adnak az italnak.

A kezdetek

Arthur Guinness 1725-ben született az írországi Celbridge-ben. Úgy is mondhatnánk, hogy a sörkészítés a vérében volt, hiszen apja, a casheli érsek jószágigazgatójaként szabad idejében sört főzött a környék munkásainak.

Arthur 100 fontot örökölt az érsektől - aki történetesen a keresztapja volt -, és a pénzből természetesen sörfőzdét alapított egy ír kisvárosban. Ezután Dublinban próbált szerencsét, és 1759-ben 9000 évre szóló haszonbérleti szerződést kötött a Liffey folyó  partjánál fekvő, a St. James kapu mellett levő másfél hektáros területre. A megállapodás értelmében felhasználhatta a város friss vízkészletének egy részét.

A Guinness az 1770-es évektől kezdte meg a porter, a "vaskos", sötét és keserű barnasör főzését, és a nagy sikernek köszönhetően abba is hagyta a világos sör, az ale gyártását. A legenda szerint 1775-ben a város vezetősége azzal vádolta meg Arthur Guinness-t, hogy a szerződésben foglaltnál több vizet használ fel a sörfőzéshez. Amikor a seriff elindult, hogy megszüntesse az üzem vízellátását, a Guinness sör atyja csákányt ragadott, hogy megvédje imádott sörgyárát - és persze a tengernyi mennyiségű sört.

Forrás: www.wikipedia.org
Egy "perfect pint" Guinness
A mester halála után a sörfőzdét utódai vitték tovább. A Guinness nevet Benjamin Lee vezetése alatt ismerték meg a szigetországon kívül, és a márka - a lóhere és a hárfa után -Írország egyik szimbólumává vált. A Guinness 1838-ban Írország, 1914-ben pedig a világ  legnagyobb sörfőzdéje volt. Sörüket ma a világ több mint 120 országában forgalmazzák.

A zörgő bigyó titka

Írország nemzeti italához évente 100 ezer tonna árpát használnak fel. Ezzel a mennyiséggel kétszer fel lehetne tölteni a Guinness Storehouse 4 emeletes, óriási épületét. A csíráztatás után az árpaszemeket 230 Celsius fokon pörkölik két és fél órán keresztül. A szemek színe csak az utolsó 5-10 percben változik aranyból sötétbarnára.

Mindig gondosan ellenőrzik, hogy kész van-e a pörkölés, mégpedig úgy, hogy mintát vesznek, és a tapasztalt főzőmesterek azonnal meg tudják állapítani, megfelelő-e a szemek színe. Ez azért nagyon fontos, mert a pörkölés adja a sör különleges rubinvörös - nem pedig fekete - színét, illetve egyedülálló, karakteres ízét.

A megőrölt gabonát, a "gristet" forró vízbe keverik, és az így kapott pépes anyag az óriási, "kieve"-nek nevezett erjesztőkádakba kerül. Miután leforrázták és leszűrték, komlóval keserítik, majd az árpában lévő cukor az élesztőgombák áldásos közreműködésével alkohollá változik. A Guinness-t a hagyományok szerint mindig ugyanazzal az élesztővel főzik, bárhol készüljön is a világban.

A sör "simasága" rendkívül alacsony széndioxid-tartalmának köszönhető. A jellegzetes, krémes hab titka pedig az, hogy a gyártási folyamat során nitrogén és szén-dioxid gázokból álló keveréket adnak a főzethez.

Ugyanezen okból helyezték a gondos főzőmesterek a dobozos Guinness Draught-ba azt a bizonyos zörgő valamit, nem pedig azért, hogy az őrületbe kergessék a tudatlan sörfogyasztókat. Amikor felbontjuk a sört, a hivatalosan is csak "bigyónak" nevezett, műanyag, patronszerű tárgy nitrogéngáz-keveréket bocsát a dobozba, és ezáltal a hab ugyanolyan krémes marad, mintha frissen csapolták volna.

Forrás: www.wikipedia.org
A krémes hab titka
A tévhittel ellentétben a sörhöz felhasznált vizet soha nem a Liffey folyóból vették. A főzéshez a közeli Wicklow-hegység kristálytiszta forrásaiból származó vizet használták fel, és használják ma is.

A nagy család

A St. James Gate-i sörfőzdében ma már csaknem húszféle sör készül, de gyártanak édes, alkoholmentes italt is. A legismertebb közülük az 1959-ben "kiadott" Guinness Draught. A prémium minőségű sör karamellás ízét a jellegzetes kesernyés érzés kíséri, amit magas komlótartalmának köszönhet. 1999 óta üveges kiszerelésben is kapható.

A Guinness Extra Stout főzéséhez nem használnak nitrogént, ezért a 7 százalékos alkoholtartalommal rendelkező ital meglepően szénsavas.

A Foreign Extra Stout hasonlít a leginkább arra a sörre, amit a dubliniak felmenői fogyaszthattak annak idején. A kimondottan sok komlóval készült ital ugyanis 1801-ben debütált.

Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy 1 pint, vagyis 0,56 liter Guinness mindössze 198 kalóriát tartalmaz. A barnasör egyébként is nagyon egészséges ital: a 19. században sportolóknak és szoptatós anyáknak is ajánlották. Írországban a véradók is ezt kapják, mivel nagyon sok vasat tartalmaz.

A tökéletes pint

A Guinness Draught palackos sörét jéghidegen kell fogyasztani. Semmiképp se kérjünk hozzá poharat, hiszen itt jön be képbe a zörgő patron, ami csapolt minőséget és krémes habot varázsol.

A türelem tökéletes Guinnesst terem

A csapolt "perfect pint" elkészítése külön művészet: a sört száraz, megdöntött pohárba kell csapolni, amíg épphogy nem telik meg. Ezután a poharat leteszik és 2 percig pihentetik, amíg a sör letisztul.

Egy ír mondás szerint a jó dolgok csak azokat illetik meg, akik hajlandóak várni, úgyhogy várunk. Az idő elteltével a hófehér habot külön nyomják a sör tetejére. Egy igazi Guinness sörivó csak olyan sört fogad el, amit így csapoltak.

Deluxe Magazin

Korábban:

Pert nyert az alkoholistává lett sörkóstoló

Kocsmajárás az írek kedvenc semmittevője nyomában

Az írek tiltott itala

St. Patrick és a minőségi sör napja

Ádáz küzdelem a világ legerősebb söre címért

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5