Online szerencsejátékok: egy kattintásra a gazdagságtól?

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Rég nem kell sem a sarki lottózóba, sem a játékterembe mennie annak, aki kockáztatná a pénzét, elég bekapcsolnia a számítógépet, és a megfelelő oldalakra látogatni. Mi is ezt tettük, megnéztük, mennyire változatosan veszíthetünk és nyerhetünk a virtuális kaszinókban és fogadóirodákban.

Meccset nézni élőben élvezetes, mert lehet kiabálni, tévében sem rossz, mert fotelből, sörrel a kézben szidhatjuk a bírót. Mi lehet viszont a jó abban, hogy egy képernyőre meredve olvassuk, mi történik éppen a pályán? Milyen élmény lehet egy online kaszinóban játszani virtuális zsetonjainkkal, miközben egy-egy rosszul sikerült kattintás után kemény forintokat vonnak le a "valódi" bankszámlánkról? Ennek jártunk utána.

Szerencsejáték központok

Ahhoz képest, hogy a magyar piacon a Szerencsejáték Zrt. elvileg monopóliumot élvez, nem jeleskedik az online sportfogadás és játékok területén, ezzel pedig hatalmas előnyt biztosít saját konkurenciájának. Pedig elvileg (és csak elvileg) övék a hazai piac, gyakorlatilag azonban rengeteg nemzetközi cég szolgáltat magyar nyelven, a fogadásokkal, kifizetésekkel sem szokott náluk probléma lenni.

Saját online körutunkat két nagy sportfogadó cégnél kezdtük, a Bwin és a Sportingbet a legnépszerűbbek a magyar játékosok között. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy széleskörű magyar nyelvű szolgáltatást nyújtanak, és a klasszikus sportfogadáson kívül kaszinózni, pókerezni, sőt még netes krosszmotorozni is lehet náluk.

Az ügyfélszolgálatukat is kiépítették, mailben, cseten, illetve ingyenes telefonszámon is lehet velük magyarul kommunikálni, hogy milyen színvonalon, az megint más kérdés. Egy profi játékos véleménye szerint ugyanis az lesz ügyfélszolgálatos, aki nem ért a játékhoz, de lehet, hogy csak az ő igényei magasabbak az átlagosnál.

Könnyen jön, még könnyebben megy a pénz az online szerencsejátékoknál

Egyes szolgáltatásokat telepítés, regisztráció és pénzfeltöltés nélkül is kipróbálhatunk, de ha komolyan gondoljuk a játékot, adataink megadásával kell kezdenünk. A regisztrációnál nevet, postacímet, e-mailt, születési dátumot, pénznem-választást, felhasználó nevet, valamint jelszót kérnek kötelezően.

Egy kezdőnek furcsa lehet a sok adat, de később, a csoportos játékoknál szerepe lehet annak, ha tudjuk, ellenfelünk hány éves, milyen nemű, illetve melyik országban lakik. Címünk megadása tűnik a legproblémásabbnak, felkészülhetünk arra, hogy a cégek reklámanyagai hamarosan landolnak a postaládánkban, és biztos annak sem örül mindenki, hogy egy nagyobb nyeremény birtokosaként akár meg is találhatják. 

Tétre, helyre, befutóra

A sportfogadás  intézményét annyiban újította meg az internet, hogy otthonról, a karosszékből is lehet szinte mindenre azonnal fogadni. Akár egy meccs vége előtt tíz perccel is tehetünk arra a csapatra, amelyik vezet, amivel persze nem nyerhetünk sokat, mert viszonylag biztosra megyünk.

Ezeken az oldalakon akár arra is fogadhatunk, hogy kedvenc játékosunk hány perc múlva megy át az ellenfél térfelére, vagy éppen melyik csapat végzi el a következő szabadrúgást. Garantáltan értesülni fogunk a fontos mozzanatokról, hiszen nagyon gyorsan frissítik az adatokat.

Krikettre, darts-ra vagy éppen pókerre is lehet fogadni, az esélyek latolgatásánál publikus statisztikák is segítenek, bár ezek egy része egy amatőrnek kínaiul van. Az hamar kiderül, hogy nagy komoly sportágismeret, illetve statisztikai tudás (és persze szerencse) kell ahhoz, hogy megmondja valaki, mekkora az esélye annak, hogy adott mérkőzésen pont 3-2-es végeredmény szülessen, de a lelkes kezdők is sok mindent ki tudnak azért találni az adott fogadás szorzóiból - ha kicsi a szorzó, biztosabbra mehetünk, de persze a végeredmény nem lesz olyan kiugró, mint ha esélytelenebb sportolókra vagy akár lovakra tesszük a pénzünket.

Forog a kerék

Az online kaszinók (a pókertermekhez hasonlóan) különböző bónuszokkal csábítanak, melyek lényege, hogy a frissen regisztráltak feltöltött pénzéhez ők is hozzátesznek valamennyit, akár a többszörösét is, sőt olyan iroda is akad, ahol azért is megnövelik a számlánkat, mert barátunk a mi ajánlásunkra regisztrált.

A játékok egy része telepítés nélkül, ingyen is kipróbálható, de az igazi az, ha ott fut a gépen a komplett kaszinó, és a véres verejtékkel (például sportfogadáson) megkeresett pénzt játsszuk el. (Ilyenkor a számlán lévő pénzünk automatikusan átkerül a kaszinóba, a legtöbb helyen dollárra váltják, majd amikor befejeztük a játékot, kilépéskor visszateszik a sportfogadásnál használt "számlánkra".)

A játékok között a klasszikusokon kívül találunk online pingpongot, krosszmotort és mah-jongot is, kihívhatunk ezekben bárkit. A legnagyobb meglepetés a netes kaparós sorsjegy volt számunkra, a képernyőn kapargatás élvezeti értéke nagyjából nulla alattinak tűnt.

A félkarú rabló és a dobókocka-dobás sem dobott fel minket, igaz, azt a barátunkat sem értettük soha, aki képes volt teljes fizetéseket beledobálni a gépbe azzal, hogy már megismerte azt, biztosan sokszoros összeget szed ki belőle. Felmerül a kérdés, hány olyan ember van, aki egy távoli szerverről gondolja ugyanezt.

Pókerarcok a világ minden tájáról

Persze a nagy klasszikussal, a rulettel is tettünk egy próbát, játszottunk például a legegyszerűbb tuti módszerrel, aminek az a lényege, hogy mindig duplázni kell a valamelyik színre feltett pénzt, amíg nem nyerünk. Nem buktunk, viszont gyorsan eljutottunk odáig, hogy a következő vesztes kör már elvitte volna mind az ötszáz (játék)dollárunkat.

A rulett játékélménye már közelebb van a valódihoz, talán mert jobban lehet taktikázni, de a gyorsforgatás (nem kell kivárni, amíg körbefut és megáll a golyó) eszköz például kissé illúzióromboló, igaz, praktikus, hamarabb kiderül, örülünk-e.

Pókerarcok tízezrei

Minden szerencsejáték legnépszerűbbje az off- és online világban is a póker, ennek kipróbálásához profi segítségét is igénybe vettük. Rendszeresen játszó ismerősünk az onlinepokerhu.com-ot javasolta indulási oldalnak. Az állítólag alig néhány pókerprogrammal kezdő oldal mára a legnépszerűbb szaksite lett fórumokkal, tippekkel, gyakorlójátékokkal, oktatóanyagokkal és tanulságos cikkekkel (például: Hogyan éljünk együtt pókermegszállottal?). 

A pókertermek rövid leírásai a kezdőknek is segíthetnek, hogy ne tévedjenek el. Erre szükség is van, mivel hihetetlen mennyiségű és minőségi helyen várják, hogy náluk költsük el a pénzünket, az adatok szerint a nagyobb helyeken több tízezer játékos is előfordul egy este folyamán.

A gyakorlott játékosok szerint kezdőként szempont lehet, hogy lehessen játékpénzzel is asztalhoz ülni, elég játékos legyen ahhoz, hogy ne kelljen a következő partira sokat várni, és lehetőleg ne legyen túl profi a közösség, némi sikerélményre már az elején is szükség van.

Később fontos lehet sok más szempont is, például mennyi bónuszt kaphatunk a pénzünkért, hogyan osztják szét a nyereményeket, milyen tornák vannak - amatőrként legfeljebb a tapasztalatszerzésért érdemes elindulni azon a tízezer fős tornán, ahol a húszezer dolláros díjat az egyetlen nyertes viszi haza.

A póker típusai között messze a legnépszerűbb a texas hold'em, ezzel érdemes próbálkozni. Mindenképp "free roll" versennyel kell kezdeni, de jó ha tudjuk, hogy itt a szabályokat elsajátíthatjuk, a valódi játékot kevésbé, mert sokszor komolytalan játék folyik tét hiányában. Kisebb összegekkel játszva inkább megtanulható a játék szépsége, mert - a szkeptikusok meglepetésére - az van neki.

Hiába ülünk akár több ezer kilométerre egymástól, azért csak valódi emberek csapnak össze a virtuális asztaloknál, önálló személyiséggel és taktikával. Mi a játék ideje alatt megtanultuk, nem véletlen, hogy hatalmas irodalma van ennek az egyszerű játéknak, kiderült, hogy az online póker tényleg a játékról szól, alig találkoztunk cseteléssel (más eset, ha barátokkal játszik az ember), és láttuk, hogy a komoly játékos szinte soha nem blöfföl, inkább figyel és kombinál.

Virtuális munkahely

Aki online pókerből akar megélni, éjjel-nappal bámulhatja a monitort

A póker valóban addiktív ebben a formában is, könnyen el tudjuk képzelni, hogy valaki nehezen áll fel egy jó széria (és sok megkopasztható amatőr) esetén a számítógép mellől. Ezt a család és a munkahely nyilván nehezen tolerálja, bár persze nem egy olyan ember van, akiknek ezek a virtuális termek jelentik a munkahelyet. Meg lehet ugyanis élni az online kártyából, nem is rosszul, bár ezt azt jelenti, hogy egyszerre több asztalt bámulunk a monitoron, éjjel-nappal csatákat víva harcolunk a komoly versenyek nyereményeiért.

Az online nyerőjátékok ellen felhozott leggyakoribb érv az, hogy könnyen manipulálhatók. Megkérdeztük erről egy programozó véleményét, szerinte a klasszikus szerencsejátékok (kaszinó, félkarú rabló, blackjack stb.) problémásak, semmibe nem kerül úgy leprogramozni őket, hogy adott százalékban a "gép", azaz a szolgáltató nyerjen.

A sportfogadás tisztább ügy, adottak a szorzók, aki ért hozzá, nyerhet a sok kezdő rovására, legfeljebb a való világ bundái érinthetik a játékost.

A pókernél is állandó a játékosok gyanúja a leosztásokkal kapcsolatban, mégsem valószínű, hogy csalnának. Egyrészt a cégeknek sem érdekük, mert ha egyszer buknak, azzal valószínűleg örökre elriasztják a játékosokat, másrészt ők fix pénzt keresnek, az asztal így is, úgy is megkapja a magáét. A veszély inkább az lehetne, hogy egy játékos manipulál a programmal, de ezt persze maguk a vállakozások is próbálják kizárni, például programozóknak állást ajánlanak arra az esetre, ha fel tudják törni a rendszerüket.

Deluxe Magazin

Korábban:

Szlovéniában épül Európa Las Vegasa

Korda György: a türelem a póker titka

A szerencse forgandó: kaszinók virágzása és bukása

Tegyék meg tétjeiket!

Manchesterben épül a szuperkaszinó

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5