A bio étrend ára

Címkék: étel, ínyencség, luxus, bio

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Valóban luxuscikk lenne az ökológiai termelésből származó élelmiszer? A biotáplálkozás ellen felhozott egyik legfőbb érv az, hogy drága, csak a gazdagok engedhetik meg maguknak. Megnéztük, így van-e.

Az ökogazdálkodás során termelt élelmiszerek fogyasztását nevezzük biotáplálkozásnak, melynek hátterében az a törekvés áll, hogy a vegyszereket, tartósítókat, adalékanyagokat kerüljük el az élelmiszereinkben. Sokan összekeverik a vegetáriánus táplálkozással, pedig nem jelent húsmentes étrendet, hiszen a biotakarmánnyal etetett kapirgálós (háztáji) csirkéből készült étel is az asztalra kerülhet.

A másik széles körben elterjedt nézet, miszerint a biotáplálkozás drágább, mint a hagyományos, sajnos igaz, főleg a termeléstől távol élő városi ember számára. A vegy- és tartósítószermentességet meg kell fizetni, az ökogazdálkodás alacsonyabb hozamot eredményez, érzékenyebb az időjárás változásaira, a tartósítószer nélküli ételek romlandóbbak. A rossz hír az, hogy árban soha nem lesz versenyképes a biotermék, a jó az, hogy minden bizonnyal olcsóbb lesz, mint most.

Szombatonként a Biokultúra Egyesület Ökopiacot tart a Csörsz utcában, kimentünk hát oda, hogy lássuk, mennyibe kerülnek az itt kapható élelmiszerek, illetve az összehasonlítás kedvéért szétnéztünk néhány szakboltban is. A piacon gyakorlatilag mindent megtalálunk, zöldséget vásárolhatunk közvetlenül az őstermelőtől, húst a kereskedőtől, péksüteményt a péktől. Összeállítottunk egy fiktív bevásárlás listáját, hogy lássuk, mennyibe kerül az egészséges táplálkozás. Az árak természetesen eltérhetnek a bolti, vagy más piacon tapasztalható áraktól, de a nagyságrend stimmel.

Bio élelmiszerek árai

Egy liter paradicsomlé 700 forint, fél kiló sárgarépa 150 forint, 1 kiló burgonya 230 forint, 1 kiló alma 350 forint, kenyér (750 g) 360 forint, 1 kiló csirke 1100 forint, 1 kiló szürkemarhalábszár 2500 forint, fél kiló mangalicaszalonna 725 forint, 1 kiló vegyes virágméz 1500 forint.
Összesen: 7615 forint.

Nem bio élelmiszerek árai

Egy liter paradicsomlé: 340 forint, fél kiló sárgarépa 75 forint, 1 kiló burgonya 170 forint, 1 kiló alma 250 forint, kenyér (750 g) 200 forint, 1 kiló csirke 700 forint, 1 kiló marhalábszár 1400 forint, 1 kiló szalonna 600 forint, 1 kiló vegyes virágméz 800 forint.
Összesen: 4535 forint.
Az árkülönbözet hatvan százalékos, ennyivel fizetünk többet, ha az ökopiacon vásárolunk.

Bio a nagyáruházakban

Nézzük meg néhány, szintén véletlenszerűen kiválasztott tartós fogyasztási cikk árát! Ezek nagy részét is megkapjuk a piacon, de mi inkább a kényelmesebb vásárlást, ugyanakkor nagyobb választékot kínáló üzletek árait vettük figyelembe.
Bio szója joghurt (400 g) 544 forint,  bio margarin (500 g) 785 forint, növényi pástétomkonzerv (67 g) 265 forint, tofuburger (4 db) 490 forint, napraforgó étolaj (1 l) 370 forint, testápoló (250 ml) 905 forint, általános mosószer (2 kg) 2719 forint, B-vitamin komplex kapszula (100 db) 4699 forint.

A közvetlen összehasonlítás ezen termékek esetén félrevezető lehetne, ezért nem tettük melléjük a hagyományos, bolti árakat. Bármilyen minőségű és árfekvésű hagyományos termék árával is hasonlítjuk össze, az árkülönbözet a bolti termékek között változatos képet mutat. Bizonyos biotermékek egyáltalán nem, vagy csak alig drágábbak, mások esetében tetemes a különbség.

Forrás: www.biokultura.org
A Csörsz utcai Ökopiac egyik standja

Az éttermek esetén az árkülönbözet gyakorlatilag eltűnik. A legtöbb öko menüt kínáló hely egyáltalán nem mondható drágának, árai versenyképesek a hagyományos éttermekével. Ez akár gyanús is lehetne a felhasznált anyagokkal kapcsolatban, ha figyelembe vesszük a piaci árakat. Mégsem az, hogy miért, arra később visszatérünk.

A biotermékek fogyasztói nem árérzékenyek

A biopiaci árakat elsősorban a kereslet alakítja, és mivel gyakorlatilag "teltházzal" üzemelnek, ezért áraik magasak. Ezt az üzemeltető Biokultúra Szövetség elnöke, Czeller Gábor is elismeri, aki szerint ez addig így lesz, amíg a kapacitásuk, a pultok száma gátolja a forgalom növekedését.  Az egészségtudatos vásárló ritkán árérzékeny, hajlandó kifizetni bizonyos esetekben a tetemes árkülönbözetet is, ha cserébe garantáltan bio terméket kap. Ezt a vásárló is bármikor ellenőrizheti, a csomagolt árun ugyanis ott kell lennie a hitelesítést végző Biokontroll igazolásának, amit a kereskedőnek vagy a termelőnek be kell tudni mutatni.

A magas árak miatt azt gondolhatnánk, hogy a vásárlók Budapesten a magas jövedelmű budai lakosok közül kerülnek ki, de ez nem teljesen így van. A környéken parkoló autók között  láthatunk tízmilliós érték fölöttieket, és a megkérdezett árusok szerint celebritások is járnak hozzájuk vásárolni, de nem csak ez a jellemző.

Feltűnően sok például a kisgyermekes, illetve szülés előtt álló házaspár, néhányukat kifaggattuk, miért és mióta járnak ide. Ők korábban is odafigyeltek az étkezésükre, de kifejezetten ökotermékek fogyasztására az első terhesség alatt tértek át. Olvastak ezek előnyeiről, ismerőseiktől hallották, hogy a gyermek érdekében érdemes legalább a terhesség és szoptatás alatt még tudatosabban odafigyelni, az "az vagy, amit megeszel" elvet figyelembe venni. Szeretnének később is ilyen termékeket fogyasztani, de ahogy mondták "azért macerás ezek beszerzése, és a pénztárcát is megterheli".

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek jóval drágábbak, mint a fehér kenyerek

Egy régóta biotermékekkel foglalkozó kereskedő szerint a rendszeres vásárlók nagy része életmódjának, gondolkodásának szerves része, hogy reformélelmiszereket fogyaszt. Sokan "szinte vallásosak, fanatikusak az étkezési szokásaikban", ők minden újdonságra kíváncsiak, és anyagi körülményeiktől függetlenül hajlandóak áldozni erre a szenvedélyükre, számukra sem az árcédula dominál.

Még egy jellegzetes vásárlót emleget az árus: sokan egy táplálkozással összefüggő betegség, allergia, nem ritkán rák után térnek át az egészséges táplálkozásra, és ebben általában követi őket családjuk is.

 

 

1.  A bio étrend ára
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5