Hajnalba nyúló partit tartanak az inkák

Címkék: múzeum, műkincs, rendezvény, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Hajnalig tartó partival ünnepli a Szépművészeti Múzeum május 19-én az "És akkor megérkeztek az inkák" című nagyszabású tárlatának megnyitóját, amire az is okot szolgáltat, hogy éppen ezen a szombaton lesz a múzeumok világnapja.Tekintse meg nyitás előtti képeinket!

Este hat órakor nyílik meg a közönség előtt az "...és akkor megérkeztek az inkák" című kiállítás, amelyen összesen több mint háromszáz tárgyat, így aranyból, ezüstből készült ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket tekinthetnek meg az érdeklődők.

A szeptember 9-ig látható kiállítás a legátfogóbb tárlat, amelyet ebben a témában Magyarországon valaha rendeztek. A kiállítás arra vállalkozik, hogy bemutassa az ősi Peru mintegy 3 ezer éves kulturális fejlődését, az egymással érintkező és egymást követő kultúrákat.

Inka parti

A május 19-i, szombati megnyitóval a Szépművészeti Múzeum a magyar közgyűjtemények közül egyedüliként csatlakozik a Múzeumi Világnap kapcsán meghirdetett nemzetközi rendezvénysorozathoz.

A francia múzeumok által kezdeményezett múzeumi ünnepségen a közgyűjtemények világszerte egész éjszaka állandó és időszaki kiállításaik nyitva tartásával és különleges programokkal várják a látogatókat; a magyar múzeum a tervek szerint hajnali 2-ig lesz nyitva.

A Szépművészeti szombati rendezvényén a háromezer éves szobrok világát zenés és táncos műsorok, interaktív mesejáték, kézműves programok teszik elevenné és a 20. századi emberhez is közelivé. Az esti órákban a múzeumlátogatók dél-amerikai receptek alapján készült ételeket is megkóstolhatnak, késő este pedig tűzijáték és máglyagyújtás szórakoztatja az érdeklődőket, majd koktélbár és latin táncparti zárja a hajnalig tartó mulatságot.

Páratlan tárlat

A kiállítás öt részben, időrendi sorrendben mutatja be az ősi Peru történelmét. Az első szekcióban a Chavín- illetve Cupisnique-kultúrával ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők, akik itt az i. e. 1200-tól időszámításunk kezdetéig tartó korszak kerámiát és kőedényeit tekinthetik meg.

Az andesi vallás mitikus állatábrázolásai után a korai átmeneti periódus következik (időszámításunk szerint 650-ig), amely kifinomult jelképrendszert és technikai eszköztárat hagyott maga után.

Harmadik korszakként a 650-1000 közötti Huari-kultúrával ismerkedhetünk meg, amely a korábbi kultúrák hagyományait alkalmazta korára. Az 1000-1450 közötti időszak legjelentősebb kultúrája a Chimú, amelyet gazdagon díszített aranytárgyai, halotti maszkjai, fekete kerámiái jellemeznek.

Az ötödik rész (1450-1534) a kései horizont időszakát mutatja be, ahol a sokféleségből az inkák egy szilárd rendszert hoztak létre, amely nem csupán táplálkozik az andoki hagyományokból, hanem összegzi is őket. A kiállítás ezen része megmutatja, melyek azok az elemek, amelyek továbbélnek az inkák művészetében, és melyek azok, amelyeket újításként ők maguk alakítottak ki.

Hozzányúlni sem tilos

A Szépművészeti Múzeum nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy élményszerűvé tegyék a tárlatot. A kiállítást műtárgyak különleges installációi, kisfilm, továbbá hanganyagok teszik vonzóbbá.

A múzeumban lesz egy tapintható tárlat is, amely részlegen a vitrinekben kiállított műkincsek hűséges másait kézben is vehetik a látogatók. A kiállítás roppant érdekes tárgya a csigából kialakított kürt, amelyet röntgenfelvétel alapján rekonstruáltak a múzeum szakemberei, és oly módon alkották újjá, hogy a látogatók a hangszer mását hosszmetszete mentén ketté is választhatják.

A tapintható szobrok mellett egy inka falhoz is hozzáérhetnek a látogatók, amelyen a kőfaragás és festés munkafázisai is megfigyelhetők. Az interaktív múzeumlátogatás jegyében épületek azok a fülkék, amelyekbe beállva egy-egy korabeli inka mesét vagy mondát lehet meghallgatni.

Forrás: deluxe.hu
A legátfogóbb tárlat a témában

Az "...és akkor megérkeztek az inkák" című tárlat különlegessége továbbá, hogy a belépőjegyek árát akár üdülési csekkel is kifizethetik a látogatók, ami országos szintű újdonságnak számít.

A kora őszig tartó tárlaton nemcsak a Magyarországon fellelhető összes vonatkozó műtárgy tekinthető meg, hanem perui, spanyol és német gyűjteményekből kölcsönzött kincsek is, amelyek együttesen a legteljesebb kiállítást alkotják e téren, és feltehetően hosszú ideig nem is lesz hasonló hazánkban.

Deluxe Magazin

Korábban:

Erotikus és humoros parabélyegek

Bélyegek és inkák követik Van Gogh-ot

Erdélybe mennek a Munkácsy-képek

Szecessziós álom luxuskivitelben

Ritkaságok a múzeum titkos termében

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5