Mixerképző kisokos

Címkék: ital, párlat, információ, mixer

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kiváló alapanyagok, jég és egy mezei turmixgép is elég ahhoz, hogy mesés koktélokkal kápráztassuk el a kerti grillparti vendégeit. A koktélkészítéshez persze nem árt némi tapasztalat sem, így megkértük Kiss Szécsényi Antalt, a többszörös világbajnok bartendert, áruljon el nekünk néhány trükköt.

Néhány alapfogalom

Krusztázás: sóval vagy cukorral történő koktéldíszítési eljárás, amelynek során a citrusféle levével megnedvesített pohár szélét dekoráljuk.

Lemon twist: szintén dekorációs eljárás, a citromhéjat az ital felett meggyűrjük, rugó alakúra csavarjuk, bedörzsöljük vele a pohár száját, majd az italba dobjuk.

Long Drink: az egyik legdivatosabb koktélfajta, amely többnyire két-három komponensből tevődik össze: alapszesz, szénsavas vagy szénsavmentes üdítő.

Ready To Drink koktél: alacsony alkoholtartalmú, azonnal iható, kisebb palackokba zárt koktél.

Shooter: olyan kevert ital vagy égetett szesz, amelynek lényege, hogy egy hajtásra meg kell inni. Általában színes likőrökből készülnek, sokszor krémes, erős keverékek.

Sling: hosszú, legtöbbször hideg ital, amit valamilyen égetett szesz, citromlé és cukor keverékéből alkotunk, ezt öntjük fel szódavízzel.
Rázva vagy keverve?

Az első koktélok elkészítéséhez nincs szükség több tízezer forintos, speciális felszerelésre, most, az eperszezon kezdetekor bőven elég egy turmixgép - mondta magazinunknak Kiss Szécsényi Antal, a 2006-os év bartendere.

A shaker vásárlása maradhat az őszi-téli napokra, de attól persze még nyugodtan beszerezhetjük nyáron is, viszont aki csupán egy kerti partin szeretné elkápráztatni vendégeit, annak egy blender, vagyis hétköznapi nevén turmixgép is elég, amellyel több adagot elkészíthet egyszerre.

A mixer alapfelszerelés egyik legjellegzetesebb eleme a shaker, amelynek kétféle típusa van: a három- és a kétrészes. Előbbinek mindhárom része fémből van, az utóbbinak egyik része egy üvegpohár, a másik pedig egy úgynevezett fém tin. Ha kétrészes shakert használunk, egy bárszűrőre is szükség van, a háromrészesnél ez már be van építve. Az italok keveréséhez kell még egy bárkanál, illetve az alapfelszereléshez tartozik a mérőpohár, va ágódeszka és a kés is, de ezeket nagy valószínűséggel mindegyik konyhában megtaláljuk.

Ezeken kívül ajánlott a jégvödör, a jégtörő(gép), a narancsfacsaró gép, valamint a különböző alakú poharak beszerzése is, de nem valószínű, hogy ezekre mind szükség van az első alkalommal.

Az alapfelszerelésre szinte bármelyik nagyobb üzletben szert tehetünk, a kínálat egyre bővül, mindössze arra kell figyelni, hogy műanyag és gumis eszközöket lehetőleg ne vásároljunk - tanácsolja a kétszeres Bacardi-Martini világbajnok, egyszeres Európa-bajnok és a Las Vegas-i IBA (International Bartenders Association) világbajnokság harmadik helyezettje.

A felszerelés márkája nem feltétlenül számít a koktél készítésénél, inkább a minősége fontos. Ettől függetlenül persze lehet akár 30 ezer forintot is költeni egy formatervezett shakerre, de nem árt megjegyezni, hogy nem ezen múlik a koktél milyensége. Kiss Szécsényi Antal megjegyezte, életének legtöbb versenyét éppen az egyik lakberendezési áruházlánc 3 ezer forintos keverőkelyhével szerezte, amelyet a mai napig használ, ugyanakkor a különleges, antik shakereket is szenvedélyesen gyűjti.

Hangulattól függő koktélok

Télen az epret viszonylag nehéz beszerezni, de a többi alapanyag (szeszes italok és egzotikus gyümölcsök, például lime, karambola) könnyedén hozzáférhető. Epret azonban ilyentájt bárhol vehetünk, az egyik legegyszerűbben elkészíthető nyári koktélhoz, a Mojitóhoz nélkülözhetetlen mentalevél pedig az ablakpárkányon, illetve a kertben is simán megél.

Az alkoholos italok között több luxuskategóriás hozzávaló is van, de ma már ezek sem a beszerezhetetlen kategóriába tartoznak, inkább a drágába. Az exkluzív Manhattan koktélba kerülő maláta whisky 10 ezer forint fölötti árával igen költséges alapanyagnak számít, a 345 ezer forintos palackárú Louis XIII de Rémy Martin-t viszont már túlzásnak tartja Kiss Szécsényi Antal.

A koktélokat alapszeszek, párlatok szerint is csoportosíthatjuk, így beszélhetünk cachaça (brazil nádpárlat), gin, pálinka, konyak, rum, tequila, vodka és whisky alapú italokról, de természetesen alkoholmentes változatok is vannak.

Az IBA, vagyis a Bartenderek Nemzetközi Szövetsége a weboldalán étkezésekhez köti a koktélokat, amelyek lehetnek száraz vagy félszáraz aperitifek (pre-dinner), édes étkezés utániak (after-dinner), long drinkek (collins) és létezik "népszerű" (popular) csoport is.

Ezen túlmenően egyes ételekhez is szokták rendelni a koktélokat az alapanyagok cukortartalma és gyümölcsössége alapján, a bartender szerint azonban a kategóriáknál fontosabb az, hogy a fogyasztónak milyen kedve van, ahhoz milyen ital passzol.Tekintse meg galériánkat!


Nyári gyümölcseső

A Mojito, a Cuba Libre és a Sex on the Beach mind a legdivatosabb koktélok közé tartoznak, ezért nem is várható el, hogy az interneten, illetve szakkönyvekben található receptek mindegyike egyezzen. A változatok általában csak néhány tollvonásban különböznek egymástól, és nem az ízek sokfélesége miatt, inkább a látszat kedvéért szerepel annyi variáció a több száz koktélt tartalmazó kiadványokban. Érdekes, hogy az IBA ezzel szemben mindössze 65 receptet tart számon honlapján.

A nyári grillszezon alkalmával számos receptet kipróbálhatunk, kezdésnek ideális választás lehet a Fruit rain nevű long drink, ami kiválóan passzol a kertben elkészített húsokhoz és zöldségekhez. A könnyed, gyümölcsös italhoz mindössze 3 cl Bacardi superiorra, 2 cl Fabbri zöldalmaszirupra, 1 cl Fabbri kiwi-lemonszirupra van szükségünk, valamint 1 cl frissen facsart lime levére, amelyet Bacardi breezer lime-mal vagy szénsavas limonádéval kell felöntenünk. A díszítéshez friss zöldalmát és epret vásároljunk - ajánlotta Kiss Szécsényi Antal.

Kezdő koktélkészítők figyeljenek arra, hogy a díszítéshez mindenképpen hibátlan gyümölcsöt használjanak, és tartsák szem előtt, hogy a szívószálon, keverőpálcán és a kiszúrón kívül csak ehető anyagot tartalmazzon a díszítés. A száraz koktélokhoz díszítésként olívabogyó, gyöngyhagyma, citromhéj dukál, az édesekhez inkább tegyünk friss vagy cukrozott gyümölcsöt, kiválóan mutat a csillaggyümölcs (karambola), illetve a koktélcseresznye is.

Mielőtt szabadjára engednénk a fantáziánkat, gondoljunk arra, hogy egy koktél legfeljebb 2-5 féle összetevőből áll, ne tegyünk bele olyasmit, aminek íze, illata nagyon erős (pálinka, unicum stb.), mert az ki fog lógni a többi közül, és nem lesz harmonikus az italunk. Bár remekül mutat, bánjunk óvatosan a krusztázással, mert a só vagy cukor megváltoztathatja az ital ízét.

Martiniból öt változatot tart számon az IBA

Ha nekiállunk a koktélgyártásnak, biztosan rádöbbennünk, hogy a koktélfajták ismerete még nem minden, tapasztalat, de főleg kreativitás is szükségeltetik a szakmához. Ez bizonyos szinten fejleszthető, amiben nagy segítséget nyújtanak  a magyarországi bartender iskolák. Hazánkban 2-3 iskola van, amely lefedi az országot, de minden vidéki városban létezik képzés, így összesen 15-20 helyen lehet tanulni a szakmát.

Aki megelégszik azzal, hogy a nyári grillpartik elismert mixere lehet, annak azt ajánljuk, vegye meg a jó minőségű alapanyagokat, szerezze be az alapfelszerelést, majd engedje szabadjára a fantáziáját, és alkosson hűsítő, kedvfokozó italokat. Ehhez a későbbiekben is segítséget nyújtunk majd, bemutatjuk ugyanis a legfontosabb koktélcsoportokat.  

Deluxe Magazin

Korábban:

A világ legdrágább koktéljai

Gyémántos martinit kínál a tokiói luxushotel

Repültek az üvegek a koktélversenyen

Nem csábít a Sex on the Beach

Budapesti limonádéteszt

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5