Fekete csábítás: az étcsokoládé diadalútja

Címkék: étel, ínyencség, csokoládé

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az igazi étcsokoládé nem az a keserű, könnyebb testi sértések okozására is alkalmas képződmény, amit mindenki kapott már ajándékba, de soha nem tudott megenni. A valódi étcsokoládé állítólag az istenektől származik, és manapság sokkal többet jelent egyszerű desszertnél: egészséges nassolnivaló, gasztronómiai alapanyag, illetve fűszer, ami rendkívüli aromát varázsol az ételek ízvilágába.Tekintse meg galériánkat!

Isteni életerő

A mítosz szerint Quetzalcoatl azték isten hagyta a halandókra az első kakaószemet. A Kígyóisten ezzel saját szent italának, a cacahualtnak készítésébe avatta be az embereket, hiszen az aztékok úgy tartották, az isten maga is ebből a keserű afrodiziákumból meríti életerejét és kifogyhatatlan teremtő energiáit.

A maják időszámításunk előtt 1000 körül kezdték el termeszteni a kakaócserjét. Az isteni hagyományt az aztékok vették át a rejtélyes körülmények között eltűnt civilizációtól. A kakaócserje gyümölcséből készült aromás főzetet eredetileg csak a kiválasztottak fogyaszthatták rituális célokból.

A kakaóbab különleges értékét bizonyítja, hogy egy időben fizetőeszközként is használták, száz kakaóbabért például rabszolgát lehetett venni, tízzel pedig megfizethették egy örömlány szolgáltatásait is.

Ezzel Kolombusz Kristóf nem volt tisztában, amikor 1502-ben először járt a Karib-tenger térségben, Guanaja szigetén. Nyilván a kommunikációs problémák is közrejátszottak abban, hogy a felfedező nem értette, miért olyan értékesek ezek a magok az őslakosok számára.

17 évvel később Hernán Cortez megérkezett Mexikóba, az aztékok pedig a visszatért Quetzalcoatl istennel azonosították. Az utazó ezt tőle telhetően ki is használta, és miközben meghódította az azték birodalmat, honfitársaival kakaófa-ültetvényeket hozott létre Mexikóban, Peruban, Venezuelában, Jamaikában és Haitin.

Szüretelik az értékes kakaóbabot

A spanyolok csak 50 évig tudták megőrizni egyedülálló kulináris titkukat: az egyik Újvilágba vándorolt szerzetes Európába küldött néhány szem kakaóbabot, és ezzel a világ megismerte a kísértés, az élvezet és a bűn egyik megtestesítőjét. Az első csokoládé valószínűleg borzasztóan keserűre sikerült, ezután még 100 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a spanyolok cukorral és mézzel valóban élvezhető desszertet készítsenek.

A franciák felhígították vízzel, majd tejjel, és az immáron krémes, elegáns ital nagyon gyorsan az elit társadalmi körök kedvence lett. Aztán egy csokoládéőrült holland, Coenraad von Houten feltalálta a kakaóport, és beindult a csokoládéipar.

Az étcsokoládé újjászületése

A csokoládé minőségét mindig a kakaótartalom mennyisége határozza meg. Az "igazi" csokoládé, az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43 százalék. Európa felénk közelebb eső részein a csokoládégyártásban az elmúlt évtizedekben kissé háttérbe szorult a fekete csokoládé, hiszen a legtöbben a jóval édesebb tejcsokoládét állították elő. Ma már egyre népszerűbb a keserűbb fajta is, bár a gyártóknak először el kell fogadtatniuk a kevés kakaót és annál több növényi zsírt tartalmazó tejcsokin felnőtt nemzedékekkel a fekete csokoládét.

Az étcsokoládé népszerűségének anno sokat ártott, hogy a fogyókúrázók és az egészséges életmód szószólói is száműzték a lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható desszertek sorából. Szerencsénkre egyáltalán nem volt igazuk, a legújabb kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a minőségi étcsokoládé mértékkel történő fogyasztása nem hizlal, viszont csökkenti a vérnyomást, a benne található flavonoidok pedig jótékonyan hatnak a szövetek működésére. A koffeintartalma kellemesen élénkít, és segít a daganatos betegségek megelőzésében.

Munkában a Valrhona egyik csokoládémestere

Az étcsokoládé újjászületése olyan neves, évszázados csokoládégyártó múlttal rendelkező cégek nevéhez fűződik, mint az angol Cadbury, az amerikai Hershey, a svájci Nestlé, a Lindt és vagy éppen a francia Valrhona. A legújabb generációs fekete csokoládék már válogatott alapanyagokból, sok esetben lecitin nélkül, igazi vanília felhasználásával készülnek, és a különleges technológiai eljárásoknak köszönhetően valódi luxusdesszertekké váltak. Az édesszájú milliomosok számos csokoládéritkaság közül választhatnak, ha nassolni támad kedvük. A hamisítatlan csokoládéízek élvezetének azonban ára van.

 

 

1.  Fekete csábítás: az étcsokoládé diadalútja
2.  2

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

György Károly | 2010. november 19., péntek 12:22:13

Hol lehet kapni igazi magas kakaó tartalmu étcsokoládét? Az ára is érdekel,köszönöm.

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5