Svájci órások elit klubja

Címkék: óra, elit, Európa

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Amikor svájci órákról esik szó, sokan hajlamosak néhány igazán hangzatos óramárkára gondolni, azt azonban érdemes tudni, hogy a köztudatban forgó nevek jellemzően egy-egy gyár termékei. Aki valódi kézműves munkával készített remekekre vágyik, annak a független mesterek karórái között kell keresgélnie.

Árral szemben

A svájci órakészítés hagyományai a világon mindenhol jól ismertek. A svájci óraipar azonban két komoly területre tagolódik: az egyik a "pénzgyár", vagyis Svájc legkomolyabb óragyárai, ezek jellemzően azok az üzemek, amelyek a világ minden táján jól csengő márkanév alatt árulják termékeiket. A másik terület - ahol értelemszerűen a kevésbé ismert szereplők versengenek a vásárlók kegyeiért - a független órásmesterek világa.

Ez a világ az órarajongók számára igazi különlegességeket tartogat, olyan alkotásokat, amelyek a tradicionális svájci minőséget képviselik, és a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. A független órásmesterek egy olyan társaságot alapítottak, amelynek égisze alatt a világ legjelentősebb órakiállításán maximális figyelmet kapnak az órák szerelmeseitől.

Felix Baumgartner műve a világ legbonyolultabb óráinak egyike

Az AHCI (Académie Horlogère des Créateurs Indépendants) szervezet, amely a világ legjobb független órásmestereit tömöríti, 1985-ben alakult meg. Az alapítók szándéka az volt, hogy a független mesterek a tradicionális kézimunkát és az évszázadok alatt felhalmozott tapasztalatokat az ipari gyártással szemben képviselni tudják. A szakma képviselői, a gyűjtők és órarajongók számára a társaság egyet jelent a világ legjobb órásmestereivel.

Az AHCI- t három mester alapította. A dán származású Svend Anderesen mellett Vincent Calabresének és a már elhunyt Joseph K. Snetivynek köszönhető a világ legelismertebb órás szövetségének létrejötte. Természetesen a szervezetnek magyar vonatkozásai is vannak, hiszen a társaság egyik új felfedezettje és tagjelöltje a fiatal magyar órásmester, Becsei Áron, akinek alkotásaival a svájci Baselworld kiállításon is találkozhattunk. A jelenlegi 30 tag és 6 tagjelölt túlnyomórészt svájci, de érkeztek órások Írországból, Németországból, Dániából, Angliából, Franciaországból, Hollandiából, Magyarországról, Spanyolországból, a Man-szigetekről és Hongkongból is.

Célok

Az órásmester szó hallatán a legtöbb embernek a lupét viselő, kis műhelyében antik ritkaságokat restauráló, innovatív fejlesztéseket kézzel készítő szakember jut eszébe. Mivel köztudott, hogy az értékes karórák egy része már nem ezen a módon készül, az AHCI egyik fő feladatának tartja, hogy megmutassa a világnak: ezek a hagyományos eszközökkel dolgozó mesteremberek napjainkban is léteznek. Ők azok, akik Svájc legjelentősebb karóráit alkotják meg, olyan technikai újításokkal és újszerű designmegoldásokkal készítik el remekeiket, amelyek meghatározó szerepet kapnak az órák világában.

Tourbillonos karóra Antoine Preziuso műhelyéből

A svájci órásmesterek által alapított társaság a világ legjobb órásainak legjelentősebb nemzetközi szervezetévé vált. Mára mintegy 30 tagot számlál, akik a világ 11 országából származnak. A tradicionális órakészítés és így maga az AHCI társaság is egyre jelentősebbé válik és egyre nagyobb szeletet szakít ki a világ órapiacából. Ennek az állításnak az egyik kézzelfogható bizonyítéka, hogy ma már több nagynevű, ipari méretekben termelő vállalat kollekciójában találkozhatunk az AHCI mesterei által fejlesztett időmérővel.

A szervezetben való tagság nagy kiváltság, hiszen lehetőséget kínál arra, hogy az órásmesterek legújabb remekműveiket különböző fórumokon bemutathassák a nagyközönségnek. A legfontosabb ilyen fórum az AHCI számára a svájci Baselworld kiállítás, ahol 1986 óta képviseltetik magukat a világ legjobb független órásmesterei.

Svend Andersen, az erotikus órákat készítő alapító

A dán származású Svend Andersen 1985-ben egyik alapítótagja volt az AHCI társaságnak. Svend Andersen nagy tiszteletnek örvend mind szakmai, mind pedig óragyűjtői körökben. A tiszteletet azonban nem kizárólag az AHCI szervezet megalapításával vívta ki magának, hanem hihetetlen fejlesztéseivel és remek órakreációival is.

Órakreációival, hiszen Svend Andersen volt az a mester, aki a 80-as évek végén bekerülhetett a Guinness rekordok könyvébe, mint a világ legkisebb méretű naptáras órájának elkészítője. Nem sokkal később Andersen mester azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy 400 évre "előreprogramozott" öröknaptáras karórát készített. Azt talán említeni sem kellene, hogy természetesen Svend Andersen kizárólag mechanikus karórákat készít, így még inkább érthető, miért is olyan fontos darabok ezek.

Az öröknaptáras karóra hátoldala

A mesternek nem csak a naptáras remekművei kerültek be a Guinness-könybe, hanem erotikus karórái is. Ezeket az erotikus darabokat a Clinton-Lewinsky affér ihlette, és az ötlet megszületése után nem sokkal a mester elkészítette a világ legtöbb mozgó figurájával - szám szerint hét, erotikus mozgást imitáló alakkal - karóráját.

Az idei bázeli órakiállításra Svend Andersen mester egy csodálatos erotikus darabot készített. A kínai miliőbe helyezett jeleneteket ábrázoló karóra sajátossága annak speciális tokmegoldásában rejlik. Az óra egy tömör, masszív, párna formájú tokot kapott, amelynek köszönhetően nem kell a csuklóról lecsatolni a remekművet ahhoz, hogy megnézhessük a mozgó figurákat. A 46×42×15 mm-es méretekkel rendelkező óratok 18 karátos aranyból készül, mintegy 85 gramm súlyú. A tok forgatható részét a koronába integrált egység segítségével lehet kibiztosítani, illetve rögzíteni.

A teljes egészében kézzel készített és festett karóra az Eros 69 nevet kapta. További különlegessége a darabnak - Andersen egyéb óráira is jellemzően - hogy a mester a megrendelő különleges kívánságainak megfelelően tudja a modellt módosítani.

Ez természetesen vonatkozik a mozgó figurákra is, így azok akár különböző pozíciókban is "szerethetik" egymást a hátoldalon. Aki pontosan ilyen időmérőt szeretne magának, annak igen komoly összeget, legalább 75 ezer svájci frankot (11,25 millió forint) kell összegyűjtenie. Andersen mester egyéb erotikus karóráit azonban "már" 48 ezer svájci franktól ( 7,2 millió forinttól) is meg lehet vásárolni.

Forrás: Órák Világa

Deluxe Magazin

Korábban:

Magyar órakülönlegességek a világ legnagyobb órakiállításán

A Kreml órása

Sci-fi órakülönlegesség Vianney Haltertől

Órakülönlegesség a világűrből

Luxusboom a svájci óraiparban

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5