Iráni bazárokban érdemes keresni a luxusszőnyegeket

Címkék: kreéáció, ingatlan, luxus, szőnyeg

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kevés olyan város van a világon, ahol éppen a bazárban lehet bomba üzletet kötni, ezért érdemes megjegyezni az iráni Kúm és Meshed nevét. Itt ugyanis a nyugati árak töredékéért lehet megvásárolni a földkerekség legkülönlegesebb, luxus kategóriájú selyemszőnyegeit.

Az iszlám világban a bazárok nem utolsósorban arról híresek, hogy a kereskedők a kimerítő alkudozás után is könnyűszerrel átejtik a kevésbé tapasztalt nyugati vásárlókat. A műkincsek gyűjtői általában elkerülik a bazárokat, és inkább családoknál, első forrásból szerzik be a kívánt darabokat. Ez a gyakorlat a legtöbb esetben, létezik azonban néhány hely, ahol más haditervet kell kieszelni a luxusszőnyeg-vásárlásra.

Irán a világ egyik leghíresebb szőnyegkészítő országa, amely Japán, a Perzsa-öböl menti arab sejkségek, illetve a "nyugat" milliomosait látja el különleges termékeivel. Az országba európai utazóként meglehetősen nehéz bejutni: a vízum megszerzése olyan procedúra, amely akár hónapokba is telhet Dénes Sándor szőnyeggyűjtő és galériatulajdonos szerint, aki harmadik iráni útjáról tért haza a napokban. A beutazás nehézségei azonban korántsem utolsók szőnyegvásárlás esetén, ugyanis azon túlmenően, hogy az utóbbi másfél évben 25-30 százalékkal emelkedtek az árak, a legjobb vásárlóhelyek megtalálásához is kell néhány tipp.

Kremles giccstárgy a teheráni bazárban. A kúmi és meshedi helyszíneken nagyságrendekkel értékesebb darabokat találunk

Iránban nem a fővárosban, hanem Kúmban és Meshedben érdemes próbálkozni szőnyegvásárlással. A teheráni bazár ugyanis abba a csoportba tartozik, ahol főleg a látványosságokra vágyó vásárlók igényeit elégítik ki; a kínálatot jól jellemzi az a szőnyeg, amelynek mintájául az orosz Kremlet választották (ld. a képen).

Kúm

Aki értékes műkincset szeretne vásárolni, annak érdemes elkerülnie Iszfahánt is - amely lenyűgöző szépségű város ugyan, ám a turistákat ide kalauzoló idegenvezetők 30-35 százalék részesedést kapnak minden eladott szőnyeg után. Az itt értékesített darabok akár négyszeresébe is kerülhetnek annak az árnak, amelyet máshol fizet ki az ember egy hasonló kategóriájú példányért - osztotta meg tapasztalatait magazinunkkal a világjáró gyűjtő.

Kúm Teherántól több mint 110 kilométerre délre található. A selyemszőnyeg-készítéséről híres várost igazi ortodox síita településként kell elképzelni, ahol a nőket kizárólag csadorral lehet látni az utcákon. Kúm (amelyet Qumként és Qomként is ismer a nyugati világ) szőnyegvásárlás szempontjából teljesen más, mint a főváros: itt ugyanis éppen a bazárban lehet kapni a legértékesebb darabokat.

Ennek az az oka, hogy az ottani kereskedők inkább a minőségre, mintsem a mennyiségre törekednek: egy átlagos üzletben 10-20 szőnyeget árulnak, nagykereskedőknek pedig a száz darabokkal foglalkozók számítanak. A teheráni bazárban ezen mennyiségeknek többszöröse is fellelhető egy helyen, "egyetlen kúmi szőnyeg annyit ér, amennyit egy teheráni bazáros egész portékája" - vélik az egymilliós város kereskedői.

Az állítás helytállóságát pedig az árak is tükrözik: Kúmban több tízezer dollárba kerülnek a szőnyegek, míg a fővárosban a néhány száz dolláros ár az irányadó. Igazi luxuscikk a kúmi Kafaizade mester műve, egy 6-szor 4 méteres selyemszőnyeg, amelyet öt évig készített egy nyolctagú család, és várhatóan 180 ezer dollárért (33 millió forint) veszi meg egy olajsejk.

Tekintélyes méretű luxusszőnyegek Kúmban

Kúm érdekessége az is, hogy - más városokkal ellentétben - a bazáron kívül, a családoknál nem a különlegességeket árulják, hanem a kevésbé minőségi darabokat. Ez arra vezethető vissza, hogy itt két város (Irán északnyugati régiójában, Tabrisz környékén, az olcsó munkaerővel dolgozó Marave és Zangde) tucattermékeit lehet kapni, amelyeknek jellemzője, hogy nagy arányban színhibásak, valamint átlagosan négyzetméterenkénti 900 ezres csomósűrűség jellemzi őket, ami a selyemszőnyegeknél semmiképp sem luxuskategória. A kúmi bazárról nem árt tudni, hogy nem a két nagykereskedőtől érdemes vásárolni, hanem a kisebb, 10-20 szőnyeget árulóktól, akik hajlamosabbak az alkudozásra.

Meshed

A másik lelőhely Meshed városa, amely Irán északkeleti sarkában található, és a síita vallás legszentebb zarándokhelyeként tisztelik az ország lakói. A türkmén és afgán határhoz közel eső városban gyakorlatilag nincs nyugati turizmus, a zarándokok és a vásárlók is főleg az arab világból kerülnek ki.

Erre a városra ugyanaz érvényes, ami Kúmra: vagyis a bazárban - némiképp meglepő módon - kitűnő minőségű szőnyegek kaphatók, méghozzá igen jutányos áron. A bazáron kívüli vásárlásra nagyobb vonalakban ugyanaz vonatkozik, mint Kúm esetében: a családi házakban is lehet venni szőnyeget, ám ezek nem tartoznak a felső kategóriába, hiszen a határ túloldaláról érkező bevándorlók inkább olcsó munkaerőt jelentettek. A magasabb minőséget Meshedben isl a bazárban kell keresni.

Deluxe Magazin

Korábban:

Bennfentes tippek külföldi szőnyegvásárláshoz

Ritkaságok a múzeum titkos termében

Szőnyegnagyhatalom lehet Magyarország

A szőnyeg útja

Kiállították Magyarország legdrágább szőnyegét

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5