Halál és katasztrófa az aukciósházban

Címkék: halál, New York, aukció, Christie's, Warhol

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Rendkívüli árverést rendez május 16-án a Christie's aukciósház New Yorkban, ahol tucatnyi dollármilliós értékű, háború utáni kortárs alkotás társaságában minden idők legértékesebb Warhol-műve, a "Death and Disaster" zöld, égő autója is kalapács alá kerül.

Andy Warhol világhírű, Death and Disaster, azaz "Halál és katasztrófa" című sorozatának legértékesebb darabját, egy égő autó zöld képét bocsátja árverésre május 16-án a Christie's. A "Green Burning Car I" az eddigi rekordot könnyedén felülmúlhatja a becslések alapján, hiszen a 17,4 millió dolláros Mao Ce Tung portréval szemben ezt akár 25-35 millió dollárért is elvihetik.

Hogy megduplázódik-e a rekord, és eléri-e a 6,3 milliárd forintos értéket, egyelőre a jövő zenéje, ettől függetlenül már most is kisebb megrázkódtatást váltott ki a gyűjtőkben a "Green Burning Car I" piacon való megjelenése, hiszen "erre a festményre úgy tekint a gyűjtők egy csoportja, mint a Szent Grálra" - mondta a sokak által áhított képről Brett Gorvy, az árverőház háború utáni és kortárs művészeti részlegének helyettes vezetője.

Az 1962 vége és 1964 eleje között keletkezett alkotáson kívül számos más Warhol-remekmű kerül kalapács alá: az 1962-es Lemon Marilyn (becsült ár: 15 millió dollár), az 1964-es Four-Foot Flowers (5-7 millió dollár) és a Self-Portrait (5,5-6,5 millió dollár). Warhol háború utáni képei összesen akár 67 millió dolláros értékben is elkelhetnek, s amennyiben így történik, ismét rekord dől meg, ugyanis a festő eddigi legnagyobb árverésén (a 2006 novemberében rendezett Post-War and Contemporary Art című Christie's-aukción) még "csak" 59,7 millió dollárért vásárolták a gyűjtők a pop-art pápájának alkotásait.

A május 16-i árverésen Mark Rothko cím nélküli festményei is horribilis áron kelhetnek el: 14-18, illetve 20-25 millió dollárért (ami 2,5-4,5 milliárd forintos árkategóriát jelent). Ezekkel együtt - a becslések alapján - 12 kép cserélhet gazdát 1 milliárd forintnak megfelelő dollárért, vagy afölött. Warhol és Rothko mellett kiemelkedik Clyfford Still, Richard Diebenkorn, Donald Judd, Robert Rauschenberg, Agnes Martin és Roy Lichtenstein neve is, az ő műveiket is megvásárolhatják a gazdag gyűjtők.

Deluxe Magazin

Korábban:

Egyenes adásban figyelhető a Sotheby's rekorddöntése

Félmilliárd forint egy hatcentis székért

Pénzeső az aukciósházakban

Rekordparádé a Sotheby's aukciósháznál

A műkincsek nagyáruházai

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5