Egy agresszív divatóriás: Giorgio Armani

Címkék: divat, divattervező, Armani, kreáció

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Giorgio Armani a modern kori öltözködés történetének egyik legjelesebb alakja, aki három évtized alatt építette fel világszerte ismert divatbirodalmát. A hatalmát az exkluzív ruhákra, napszemüvegekre, sőt lakberendezésre és kávéházakra is kiterjesztő vállalat hamarosan a szállodák világában is felüti fejét.

Viszonylag rövid idő alatt vált Giorgio Armani neve világhírűvé, hiszen az olasz divattervező cége több francia társával ellentétben nem rendelkezik évszázados múlttal: a Giorgio Armani S.p.A.-t csak 1975-ben jegyezték be.

Armani 1934-ben született az észak-olaszországi Piacenza városában, a divattal csak huszonéves fejjel kezdett el foglalkozni. A hobbiból szenvedély lett, és 1957-ben otthagyta a mesterség kedvéért az orvosi egyetemet.

Armani ezután végigjárta a ranglétrát: először áruházi eladó volt a milánói La Rinascentében, majd Nino Cerruti felismerte tehetségét, az ő csapatához csatlakozott 1964-ben , ezután pedig saját kreativitását is kamatoztatta: a 70-es évek elejétől szabadúszóként tevékenykedett.

Első teljesen önálló darabjait férfiakra szabta 1974-ben, egy évvel később, a női kollekció megjelenésekor pedig már a bejegyzett Giorgio Armani név alatt forgalmazhatta a könnyeden elegáns és előkelő ruhákat.

Az igazi világsikert az 1980-ban készült Amerikai dzsigoló című film hozta meg Armaninak, amelyben Richard Gere-t öltöztette kreációiba. Ezután Armaniba "borult" egész Hollywood, állítólag előfordult az is, hogy az egyik Oscar-gálán minden harmadik sztár az olasz tervező ruháját viselte.

Az ő nevével fémjelzett darabokat viselte Woody Allen, Christopher Lambert, Mel Gibson és Martin Scorsese, a hölgyek közül pedig Winona Ryder, Sophia Loren, Cate Blanchett, Ashley Judd és René Russo. Mára a film fővárosában gyakorlatilag mindenkinek van legalább egy Armani ruhája a gardróbban.

A legújabb hírek szerint Armani meglehetősen agresszívt terjeszkedési politikát választott 2007-ben, amely nagyjából 100 millió eurójába, azaz 18 milliárd forintjába kerül majd. Az idén mintegy 50 boltot nyitó olasz cég elsősorban Ázsiára kíván fókuszálni a divathadjárat során, a rohamosan fejlődő kontinensen 24 üzletet akarnak alapítani. Ebből 7 üzlethelyiség Kínában nyílik majd Emporio Armani név alatt. A kontinens iránti fokozott érdeklődés érthető is, hiszen csak 2005-ben a cég teljes eladásainak 13 százalékát tette ki az ázsiai piac.


Forrás: EPA
Ezért is jó híres divattervezőnek lenni - a mester Tokióban 

Tavaly összesen 19 százalékkal növekedett az Armani vállalat bevétele, ami az egyre szélesedő termékskálának köszönhető. Jelenleg kilencféle Armani-márka van a piacon (Giorgio Armani, Giorgio Armani Privé, Armani Collezioni, Emporio Armani, Armani Jeans, Armani Junior, Armani Junior, Armani Accessori, A/X Armani Exchange és Armani Casa), vehetünk a mester nevével ellátott női és férfi ruhákat, cipőket, illeve táskákat, órákat, szemüvegeket, ékszereket, parfümöket és kozmetikai termékeket, sőt még lakberendezési tárgyakat is.

Ázsiában természetesen nem csak Kína luxusboltjainak kínálata bővül majd Armani-butikokkal. Japánban egy 12 emeletes épületet kívánnak az exkluzív Armani termékeknek szentelni, méghozzá a felkapott Ginza negyedben. A torony várhatóan ez év végére készül el, a közelben pedig olyan konkurensek lesznek, mint a Christian Dior és a Gucci. A tokiói Armani-palota hat emeletén folyik majd árusítás, de itt alakítják ki a cég első gyógyközpontját is, amelyet a L'Oreallal közösen üzemeltetnek majd. A szigetországba megálmodott komplexum emellett saját éttermet is kap, mégpedig a legfelső emeleten.

Deluxe Magazin

Korábban:

A dögös sztárok spanyol kedvence: Balenciaga

Roberto Cavalli, a sztárok barátja

Nyolcvan éves Givenchy

Hatvan éves lenne Gianni Versace

Louis Vuitton: 150 év luxus

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5