Félmilliárd forint egy hatcentis székért

Címkék: Fabergé, Sotheby's, aukció, rekord

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Messze a becsült ár fölött kelt el az a miniatűr Fabergé-szék, amelyet egy nagyszabású aukció keretén belül kínált vételre a Sotheby’s. A kétnapos maratoni árverésen közel 51 millió dollárt költöttek a milliomosok az orosz műkincsekre, amelyek közül négy rekordáron kelt el.

A Sotheby's legutóbbi kétnapos - április 16-17. között rendezett - aukcióján a várakozásoknak megfelelően ismét rekordok dőltek meg, egy igen értékes Fabergé-alkotás is gazdára talált, méghozzá a remélt ár duplájáért.

Annak ellenére, hogy a legmagasabb áron nem a Fabergé miniatűr széke kelt el, a legnagyobb feltűnést mégis ez a tétel keltette ritkasága és páratlan művészi értéke révén. A hat centiméter magas ékszert egy francia fauteuil en gondole alakú szék alakjára formázta meg a mester, aki monogramját cirill betűvel véste a kihúzható fiókra. Az arany és vörös zománc műkincset 2,28 millió dollárért (412 millió forintért) vásárolta meg egy névtelen licitáló a becsült 1-1,5 millió helyett.

Fabergé mester hat centiméteres széke

A kétnapos aukción négy festő műve döntött egyéni rekordot. Mihail Neszterov A gyermek Szent György látomása című festménye 3,4 millió dollárral (614 millió forint) az orosz alkotó legdrágább műve, és a becsült ár ötszöröséért cserélt gazdát.

Hasonló értéknövekedéssel lett a Boldog Arcadia című kép Konsztantin Jegorovics Makovszkij legdrágább műve, amely 3,176 millió dolláros (573 millió forintos) leütési árat ért el.

Szintén egyéni rekord Alekszej Alekszejevics Harlamov Kislányok virággal (3,16 millió dollár, azaz 570 millió forint) és Niko Pirosmani Az Arsenal domb éjjel című festménye (1,82 millió dollár, vagyis 330 millió forint).

Igen érdekes alkotó Demetre Chiparus, akinek az aukció során két alkalommal is megdőlt egyéni rekordja: egyszer a Civa nevű szobrával (468 ezer dollár), másszor pedig a balerinákat ábrázoló, Les Girls nevű együttessel, amely végül a becsült árnak megfelelően, 936 ezer dollárért kelt el.

Egymillió dollár fölötti kategóriában további öt alkotás cserélt gazdát a két nap alatt. A Sotheby's 51 millió dollár, vagyis 9,2 milliárd forint összértékben árverezett a New York-i helyszínen. A bevétel a 2006 áprilisában tartott Orosz művészetek nevű aukcióét is felülmúlta, ami akkor 46,7 millió dollárral rekordnak számított.

Deluxe Magazin

Korábban:

Egymillió dollárért árulják az orosz balerinákat

Aranyat érő orosz művészet

A műgyűjtő vörös gróf

A széplelkű orosz műgyűjtő

A műkincsek nagyáruházai

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5