Bennfentes tippek külföldi szőnyegvásárláshoz

Címkék: millió, szőnyeg, ingatlan

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Tegyük fel, hogy kap egy ember ötmillió forintot és azt a feladatot, hogy az összegnek megfelelő értékben vásároljon magának kézzel csomózott szőnyeget, mégpedig maximálisan 2500 kilométeres távolságban, közvetlenül az első kereskedőtől! Ön milyen irányban indulna?

Csábító bazárok

Amikor igazán drága és értékálló szőnyegekről esik szó, a többség általában a kézzel csomózott darabokra gondol, és feltehetően valamelyik ázsiai vagy észak-afrikai országot venné célba a műtárgy megszerzése érdekében. Nagyot feltehetőleg egyikünk sem hibázna, amikor csupán az lenne a feladat, hogy egy nagyobb összeget kell szőnyegre cserélni, hiszen erre bármelyik bazárban lehetőség nyílik, a kereskedők készségesen segítenek a pénz elköltésében. Az értékálló darabok megszerzése azonban komoly felkészültséget és sok tapasztalatot igényel, minderről a világjáró szőnyeggyűjtővel, Dénes Sándorral beszélgettünk.

A világ egyik leghíresebb bazárját Isztambulban találjuk, 1065 kilométerre Budapesttől, ami könnyen arra csábíthatja a tehetős utazókat, hogy a török metropoliszban vásároljanak szőnyeget. Ez azonban igen kockázatos feladat, hiszen a bazárban a tapasztalatlan turisták hamar áldozatául eshetnek a kereskedők trükkjeinek.

Isztambul hagyományosan Kelet és Nyugat találkozási pontja, ahol az utazók nagy száma miatt főként tucatárukat lehet kapni, és nem meglepő módon a bazárok is a tengerentúlról érkező óceánjárók közönségének igényeit elégítik ki. A turistabazárokban így előfordulhat, hogy a herekének kikiáltott török szőnyeg csak egy kínai másolat, amit első pillantásra nem feltétlenül vesz észre mindenki, ezért nemcsak a szakirodalom alapos ismeretére van szükség, hanem vásárlási tapasztalatra is.

Persze ez nem azt jelenti, hogy Isztambulban nem lehet értékes szőnyeget kapni, viszont nem feltétlen jó áron, ugyanis a törökök figyelemmel kísérik a Sotheby's és a Christie's aukcióit, így az értékesebb darabok árát azokhoz igazítják, sőt, gyakran azok fölé pozicionálják - tette hozzá a szakértő. Ha nem rettent el minket a magas ár, érdemes felkeresni a Taksim negyedben a Galata híd környékén a Sultan Ahmet utcát, itt eredeti, igazán értékes darabok közül válogathatunk. A Sultan Ahmet a budapesti Falk Miksa utcához hasoníltható, egymást érik a műkincsnek számító szőnyegeket kínáló üzletek. 

Forrás: EPA
Szőnyegárusok az isztambuli bazárban

Izgalmas vásárlások helyszíne lehet még a kairói bazár is, azonban ez és Észak-Afrika több városa (Fez, Marrakesh) is inkább a turistáknak szánja szőnyegeit, semmint a gyűjtőknek. Ez azt jelenti, hogy az eladásra kínált darabok nem feltétlenül a hirdetett régióból származnak és nem feltétlenül régiek.

Két különleges hely: Damaszkusz és Aleppó

Szíria műkincspiaca igen érdekes a nyugati gyűjtők számára, ugyanis az Egyesült Államok által terroristának kikiáltott, "terrorizmust támogató" ország műkereskedelme gyakorlatilag el van szigetelve a világétól, s így az ottani értékekhez csak kevesen férhetnek hozzá. Szíria nincsen túlságosan messze Európától sem (repülővel a Damaszkusz-Budapest távolság 2120 kilométer), ugyanakkor politikai és műkincs-kereskedelmi szempontból elég távol van ahhoz, hogy érdemes legyen felkeresni alapos felkészülés után.

Forrás: EPA
Iráni turisták a damaszkuszi régi bazár világhírű, Medhat Pacha nevű utcáján

A legkomolyabb vételek helye Szíria (és a Közel-Kelet) két nagy szőnyegközpontja, a főváros, és a tőle északnyugati irányban található Aleppó. Szinte mondani sem kell, egyik városban sem a bazárban kell keresni az értékesebb darabokat, hanem olyan helyeken, ahová csak komoly erőfeszítések árán juthat be az ember.

Aki Damaszkuszba látogat, általában a bazárt is felkeresi, már csak a hely hangulata miatt is. Ez a nyugatiakhoz képest már egészen más arculatot mutat, ugyanakkor mégsem olyan tradicionális, mint vidéken, így például Aleppóban. Damaszkuszban szintén nagy mértékben építenek a kereskedők a turizmusra, ezért a bazárban többnyire csak a 20-30-40 éves iráni tömegtermékeket lehet látni.

Aki értékesebb darabokra vágyik, annak a keresztény negyedbe kell mennie, és az örmény templomok környékén próbálkoznia - árulta el Dénes Sándor. Azonban ahhoz, hogy jó vételre tegyen szert valaki, elengedhetetlenek a jó kapcsolatok, és a sokszori visszajárás sem árt, ugyanis a kereskedők is tesztelik a vásárolót, miközben ő a műtárgyak között válogat.

Forrás: Dénes Sándor
Szőnyegkészítő műhely Aleppóban

Aleppóban sem a bazárban kell keresni az értékes példányokat, hiába mutatkozik kevésbé "nyugatiasnak" a már említettekhez képest. Az elszigetelt városban mindössze két ember foglalkozik komoly szőnyegekkel (az ő kilétüket Dénes Sándor sajnos nem árulta el), viszont hozzájuk sem juthat el egyszerűen az átlagos turista.

Az egyszeri szőnyegvásárlónak azonban akkor sem lenne egyszerű dolga, ha bebocsáttást nyerne egy aleppói műhelybe, az igazán értékes darabok kiválasztása még akkor is nagy feladat lenne, tekintve, hogy a helyiek előszeretettel "öregbítik" a szálakat: sokan a háztetőn szárítják és hagyják ázni őket akár 2-3 évig is, amivel antik hatást érnek el. A szőnyegek avatott ismerői azonban tudják azt is, máshogyan kopott a 150 éves és máshogyan az időjárás viszontagságainak kitett darab.

Deluxe Magazin

Korábban:

Ritkaságok a múzeum titkos termében

Szőnyegnagyhatalom lehet Magyarország

A szőnyeg útja

Kiállították Magyarország legdrágább szőnyegét

Amit szőnyegért fizethetünk

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5