Magyar órakülönlegességek a világ legnagyobb órakiállításán

Címkék: kiállítás, óra, Baselworld

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Megnyitotta kapuit a világ legelismertebb és leglátogatottabb óra- és ékszerkiállítása, a svájci Baselworld 2007, amelyen idén is bemutatkoztak a szakma nagyjai és a feltörekvő tehetségek. Helyszíni riportunkban a legfrissebb trendekről és újdonságokról olvashatnak.

A Baselworldön a világ óra- és ékszeriparának legfontosabb szereplői évről évre a legkiválóbb kiállítói körülmények között találkozhatnak. 2007-ben 2109 kiállító mutatja be újdonságait, a teljes kiállítói terület (112 ezer négyzetméter) 55,1 százalékán találhatók a világ leghíresebb óragyárainak és független mestereinek standjai. A kiállítói terület 22,6 százalékán a legdivatosabb ékszerkülönlegességek, míg a maradék 12,3 százalékon pedig a szakmához kapcsolódó iparágak bemutatótermei láthatók.

Patek zsebórák, Omega könnyűbúvároknak, Rolex a vitorlázóknak

A független mesterek mellett minden ismert és patinás óragyár képviselteti magát egy-egy komolyabb standdal a bázeli kiállításon. A legnagyobbak közül az egyik a Patek Philippe, amely legújabb karóra kreációi mellett néhány komoly antik zsebóra bemutatásával is kedvez a márka szerelmeseinek.

A másik óriás a Swatch csoport, amelynek egyik legismertebb márkája a show talán legfrekventáltabb helyét foglalja el évről évre. Ez a márka az Omega. Az 1848-ban alapított óragyár a jól ismert modellek bemutatása mellett idén olyan újdonságokat is felvonultat, amelyek igen érdekes megoldásokkal készülnek.

Ilyen az új Hour Vision sorozat, amelynek manufakturális szerkezetéről, valamint egyedi tokozásáról már olvashattak nálunk a Baselworld kiállítás előtt. Az Omega bázeli standján láthatjuk azonban először azt a szögletes karórát, amely a gyűjtők kedvenc sorozatának, a Museum kollekciónak a legújabb darabja.

Ez a karóra a Marine 1932 nevű modell, amely az eredeti, 1932-ben gyártott Omega vízálló órakülönlegességének replikája. A modell eredeti változata - hála a szabadalmaztatott tokmegoldásnak - 135 méterig biztosított vízállóságot a kézi felhúzású szerkezetnek. Az újra kiadott változat esetében a helyzet ugyanaz. Az időmérő szétcsúsztatható, 135 méterig vízálló tokjába egy kézi felhúzású óraszerkezet került, amely a cég 2007-es jelzésszámú, exkluzív kalibereként ismert. Ez a 22 csapágykővel ellátott mechanizmus Co-Axial gátszerkezettel készül. Az óra egy valódi kuriózum, az Omega mindössze 135 darabot fog belőle készíteni.

Úgy tűnik, az idei bázeli kiállítás a vitorlázás és az egyéb hajósportok lázában ég, még a kifejezetten presztízsmárkának számító Rolex is egy - a vitorlázás szerelmeseinek szánt - igazi "vizes" karórát mutatott be.

Az Oyster Perpetual Yacht-Master kollekció legújabb darabja egy olyan kronográf, amely a vitorlásversenyek aktív résztvevőinek lehet ideális választás. A modell 4160-as jelzésű automata kalibere egy igen speciális funkcióval bonyolított. A 360 alkatrészből álló óraszerkezet egy programozható visszaszámláló mechanikát kapott, amely a 90 fokban elforgatható lünetta segítségével működik. A modell így lehetővé teszi, hogy viselője a regatta kezdete előtt a visszaszámláló funkciót könnyedén beindíthassa. A klasszikus 10 perces visszaszámlálókkal szemben ennek a modellnek az a jelentősége, hogy a programozhatósága miatt bármilyen rövidebb időintervallum beállítását is lehetővé teszi. A modell 42,6 mm átmérőjű Oyster tokja 100 méter mélységig biztosít védelmet az értékes óraszerkezetnek.

Magyar résztvevő

Bár általában inkább az ismert luxusóra-készítő cégek hatalmas standjai vonzzák a látogatókat, úgy tűnik, idén a kisebb, ám annál különlegesebb időmérőket készítő cégek és mesterek kiállított darabjai nagyobb figyelmet kapnak.

Ilyen független órásmester Becsei Áron is, aki egy budapesti óráscsalád harmadik generációs képviselője. Áron a kiállításon a független órásmesterek svájci szervezetének, az AHCI standnak egyik vitrinjében mutatja be különlegességeit.

A kiállításra a fiatal mester a Tourbillon No. 1 nevű, tourbillon gátszerkezettel készített asztali óráját, illetve egy piciny óraérdekességét hozta el. Az asztali óra mechanizmusa egy 146,6 mm magasságú, 96,6 mm átmérőjű, ezüst tokban kapott helyet. A 30 órás járástartalék felhalmozására képes óraszerkezet a duplex tourbillon mellett holdfázis-kijelzőt, valamint öröknaptár mechanizmust is kínál. A fent felsorolt funkciók mellett az óraszerkezet hőmérő, illetve világidő-kijelző funkciókkal is rendelkezik, ezüst számlapján nagyon szép kézi díszítések láthatók.

Becsei Áron a Tourbillon No. 1 mellett egy figyelemreméltó miniatűr asztali órával is készült a nagy eseményre. A kicsiny óra magassága - az üvegbúrával együtt - 35 mm, szerkezete mindössz 20 mm. A piciny szerkezet átmérője 21,7 mm. A méretek ellenére az óra és szerkezetének kidolgozása egyszerűen szenzációs. Becsei Áron a mechanizmus teljes kerékrendszerét rubin csapágykövekbe ágyazta, így érve el az 1 eurós érménél alig magasabb csöppség akkurátus járását. Az arany díszítésekkel ellátott asztali óra ezüst elemekkel díszített, kékítéssel még kívánatosabbá tett óramutatókkal készült. A pici talpazaton üvegbúra alatt látható óra számlapja előtt két pici inga mozog, így működtetve az egy napos járástartalék felhalmozására képes órakülönlegességet.

Forrás: Órák Világa

Deluxe Magazin

Korábban:

Egymillió frankos ékszerrablás Svájcban

Lecsaptak a 180 millió forintos karórára

Elsőként láttuk a milliós óracsodákat

Bemutatták a legpontosabb stopperes luxusórát

A jövő naptáras karórái

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5