2009-re lesz piacképes az OLED-technológia

Címkék: high-tech, OLED

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egyre több hír kering a plazma és LCD kijelzős televíziók új vetélytársairól, jelenleg úgy tűnik, hogy a Toshiba/Matsushita együttműködése, illetve a Sony fejlesztései lesznek a már korábban is emlegetett OLED-technológia első komoly lépései a piacon, ígéretek szerint 2009-ben.

A most induló 2007-es Display Show keretében mutatják be a Toshiba Matsushita Display Technology fejlesztéseként elkészült OLED-prototípus modelleket, így ezzel már biztosra vehető, hogy a Toshiba is képes lesz rövid időn belül az új technológiájú televíziók gyártására.

A 20,8 hüvelykes (vagyis alig 53 centis) készüléknél korábban sikerült már nagyobbat is előállítani (például a Sonynak), de ez az első olyan OLED panel, amelyet úgynevezett Low-Temperature Poly-Silicon technológiával gyártottak le, és sok olyan hibát sikerült kiküszöbölni ezzel, amely korábban kétségessé tette az OLED sikerét.

Kisebb teljesítmény mellett a mostani modell magasabb fényerőt produkál, 16,7 millió színárnyalat kezelésére képes, és 1,280x768 pixeles felbontásban fut, ami még nem olyan kiemelkedő, de a gyártók szerint ez a teljesítmény csak növekedni fog.

Atsutoshi Nishida, a Toshiba elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat a mostani fejlesztéseknek köszönhetően már biztosan tudja ígérni azt, hogy 2009-ben komoly erőként lép majd piacra az OLED-technológia, és akár 30 hüvelykes (76 centis) készülékek is kaphatók lesznek a megjelenés után. Ez nem tűnik üres ígérgetésnek, hiszen a TMD-nek komoly tapasztalata van az OLED-technológia terén, már 2002 áprilisában bemutatták az első kijelzőjüket, igaz, azóta inkább csak a 2-3,5 hüvelykes mobil és PDA képernyők fejlesztését tartották igazán szem előtt.

Sikeres lesz a Toshiba OLED panelje

Persze nem csak a Toshiba készül komoly belépőre a tévés piacon, a Sony már korábban ígéreteket tett arra, hogy az OLED technológiájú készülékek hamarosan megjelennek a plazmák és LCD-k vetélytársaként. Az idei CES kiállításon a vállalat már bemutatott egy 27 hüvelykes (62 centis), teljes HD modellt, amelynek külön érdekessége, hogy becslések szerint 1000000:1 kontrasztarányú képet tud alkotni.

A Sony a nagy sikerre való tekintettel be is jelentette, hogy még idén piacra dobja az első OLED-tévéit, igaz, ezek csak kis méretben készülhetnek el, ráadásul az élettartammal is komoly problémák akadnak még. Ennek a lépésnek a lényege igazából csak annyi, hogy a Sony bizonyíthassa: még ezt is megteheti.

Szakértők szerint reálisan 2009-2010 környékén lesz az OLED-technológiájú készülékek gyártása olyan szinten, hogy a Sony versenyképes termékeket állíthat majd elő, amely a plazmák és LCD-k lefutását jelentheti majd. A verseny tehát valóban megindult, már csak az a kérdés, hogy az OLED mellett vajon még milyen újgenerációs képmegjelenítők érkeznek majd a piacra a következő két év során, hiszen ez még sokat változtathat a jelenlegi felálláson.

Deluxe Magazin

Korábban:

2008-ban jönnek az OLED televíziók

Megoldódhat a SED technológia sorsa

Bemutatták a világ első merevlemezes HD-DVD rekorderét

A plazma sikerében bízik a Panasonic

A Samsung bemutatta a legvékonyabb projektoros tévét

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5