Teszteltük Európa legjobb sonkáit

Címkék: teszt, sonka, étel, ínyencség

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kajári Zsófia

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Jó húsvéti sonkát venni nem egyszerű dolog, tudhatja ezt mindenki, aki akár csak egyszer is megpróbálkozott a feladattal. Ma már egyre bizonytalanabb az is, miből áll és mennyi idős az ünnepi asztalra tett húskészítmény, ráadásul sokan unják is a hagyományos, vastagra szelt főtt sonkát. A Deluxe Magazin nekik szeretne alternatívát kínálni, ezért leteszteltük Európa legjobbnak tartott prosciuttóit. A vakkóstolás során igencsak meglepő eredmények születtek.

A tesztelés előtt mindenki kezét-lábát törte a szerkesztőségben, hogy lemondja programjait, és ott lehessen, amikor sorra vesszük a budapesti Culinarisból származó sonkákat. A vakkóstolás során senki sem tudta, mit eszik éppen, hiszen beszámoztuk a versenyzőket, és csak találgathattuk, melyik szám rejti a világhírű darabokat, illetve melyik a kevésbé ismerteket.

A szigorúan amatőr kóstolóknak megjelenés, illat és íz alapján kellett értékelni az egyes sonkákat, illetve "egyéb észrevétel" rubrika is volt, ebben például az is szerepelt, hogy a hajszálvékonyra vágott sonkák mennyire ragadnak bele az ember fogába, illetve lehet-e például késsel-villával enni őket a szerkesztőségi konyhánál elegánsabb helyen.

A tesztelt sonkák kizárólag disznóból készültek, volt köztük francia, spanyol és olasz egyaránt, sőt olyan darab is akadt, amit - argentin recept alapján - hazánkban csináltak. Egy sonkaszakértőkből álló csapat valószínűleg a miénktől eltérő eredményre jutott volna, így most csak azt tudjuk bemutatni, hogyan értékeli ezeket a finomságokat egy átlagos vásárló.

Amire nem költenénk

Carlos sonkája például senkinek sem nyerte el a tetszését, és bár megjelenése ellen a többségnek nem volt kifogása, illata semmiképpen sem volt étvágygerjesztőnek nevezhető, némelyek egyenesen az avas jelzővel illették. Az argentin recept alapján készített csemege ízében szinte csak a sót lehetett érezni, viszont nem ragadt a fogunkra, ez kifejezetten pozitív vonása.

A spanyolországi Cetro Serrano (amiből majdnem 7 ezer forint egy kiló) szintén a "vesztesek" közé tartozott, kifejezetten avas illata senkinek sem tetszett, míg zsírosnak tűnő állaga a nőnemű tesztelőket riasztotta el. Rágni alig lehetett, inkább szétfolyt az ember szájában, íze semleges volt.

Az összes versenyző egy tálon

A sonkakóstolók egyöntetűen arra szavaztak, hogy semmiképpen sem költenének kilónként közel 9 ezer forintot arra, hogy San Daniele sonkával örvendeztessék meg a családot, az általunk tesztelt, különleges ínyencségnek számító példány ugyanis hiába nézett ki jól, illata túl intenzívnek bizonyult az amatőrök számára, ízét pedig többen "felejthetőnek" titulálták.

Ha választhatna, senki sem venne az elsőként megízlelt Crudo sonka deliziából (kilója 6 ezer forint), hiszen megjelenését túl "halványnak", ízét pedig rossznak ítélték a kóstolók, illata pedig egy óléra emlékeztette a budapesti szmoghoz szokott orrot is.

A középmezőny

Nagy meglepetésre nem a legjobbak, hanem a közepesek között végzett az enyhén füstös illatú, finom, édeskés ízű sonka, amiről utóbb kiderült, hogy a híres pármai prosciutto egyik képviselőjét tisztelhetjük benne. Kicsit fogra tapadós is volt, de senki sem utasítaná vissza, ha valahol megkínálnák a kilónként 8 ezer forintért kapható sonkával, főleg ha adnak mellé sárgadinnyét is.

A nyolcadikként kóstolt korzikai sonka eléggé megosztotta a "zsűrit", többen a sose vennék ilyet kategóriába sorolták, mások viszont nem bánták annyira téliszalámira emlékeztető illatát és ízét. A legtöbben azért nem látnánk szívesen a húsvéti asztalon.

Az utolsó versenyezőről az volt az általános vélemény, hogy egy igazi sonkának pont így kell kinéznie, a rendkívül gusztusos külső azonban sokak szerint nem bizonyult méltónak a kolbászra emlékeztető, füstös ízhez és illathoz, így a kilónként hatezer forintot kóstáló Fekete erdei sonka a középmezőnyben végzett.

Amit bármikor szívesen hazavinnénk

A legjobbak között sem volt teljes az egyetértés, abban viszont mindenki megegyezett, hogy a következő darabokat szívesen látná az ünnepi reggelin. A kilónként 8500 forintba kerülő Arsís serrano éppen úgy néz ki, ahogy az ember az ideális sonkát elképzeli, pont annyi zsír szövi át, amennyi kell, íze pedig kifejezetten finom - igaz, egy kicsit tapad a fogunkra, de ezt könnyedén megbocsátjuk neki.

Egyszer az életben sárgadinnyével is érdemes kipróbálni

Többen abszolút nyertesként hozták ki a sötétvörös színű Pata Negra Ibericót, ami a híres spanyol, fekete lábú, makkon tartott disznókból készült. A kellemes illat kiváló ízzel párosult, ez volt az a darab, amihez senki sem igényelte annyira a kenyeret, viszont jól illett hozzá a zöld olajbogyó. Bármikor megennénk, nem csak húsvétkor.

A másik tábor holtversenyben a füstölt francia sonkát (melynek gyártóját sajnos a boltban sem sikerült kiderítenünk), illetve a Salorni hentesmester által készített toszkán sonkát ítélte a legjobbnak, ezek textúra és íz szempontjából egyaránt szemet és ínyt gyönyörködtetőek voltak. Megjelenésüket többen gyönyörűnek titulálták, akadt, aki a toszkán darabról ezt írta a papírra: "Már vártam - szerintem ilyen egy igazi sonka!"

Deluxe Magazin

Korábban:

Borfesztivállal ünneplik a tavaszt Budapesten

Friuli, a gasztronómiai kincsesbánya

Finomságok Spanyolországból

Hagyományos fogások a húsvéti asztalon

A világ legfurább éttermei

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5