Egymillió dollárért árulják az orosz balerinákat

Címkék: Sotheby's, aukció, Oroszország, műkincs

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kalapács alá kerül a Sotheby's április 17-i aukcióján az art deco stílus román szobrászkirályának egyik mesterműve. Demetre Chiparus orosz balerinákat ábrázoló alkotásának várható eladási árát 1 millió dollárra becsülik a szakértők.

Az art deco egyik legjellegzetesebb szobrásza, Demetre Haralamb Chiparus számos olyan munkát hagyott maga után, amelyek a 21. századi árverések fénypontjainak számítanak. A gyönyörű, nőies alkotásairól híres művész nagy csodálója volt a női nemnek, amit munkássága is ékesen bizonyít. Bronz, elefántcsont-berakásos mesterműveiben a szebbik nem eleganciáját, kecsességét igyekezett hangsúlyozni.

A mester csak egy ötalakos szobrot készített

A New York-i Sotheby's április 17-i árverésén Chiparus az orosz balett inspirálta Les Girls nevet viselő szobra kerül kalapács alá, amelyet élete fő művének is tartanak egyben. A balerinák által ihletett művet három variációban is elkészítette a mester, az egyiken egy hölgy, a másik kettőn pedig egy három- illetve egy ötfős csoport szerepel. Az aukcióra kerülő, öt balerinát ábrázoló alkotás az egyetlen olyan műve a román szobrásznak, amelyen ennyi személyt jelenített meg egyszerre.

A darab különlegessége persze ezzel nem ér véget, a legértékesebbnek tartott Chiparus-alkotástól ugyanis hozzávetőleg 1 millió dolláros, azaz 184,2 millió forintos bevételt remélnek. Az orosz táncosnőket ábrázoló szobor nem az egyetlen árverésre kerülő darabja lesz az art deco mesterének a New York-i aukción, hiszen összesen tizenkét alkotásra lehet majd licitálni. A kecses szobrok közül (amelyek mindegyike egy magángyűjtemény részét képezte) a legkevesebbre, mintegy 150 ezer dollárra (vagyis 27,6 millió forintra) az Etoile de Mer-t taksálják.

Az 1886-1947. között élt szobrász művészete, bár Romániában született, a francia fővárosban teljesedett ki. Olaszországi tanulmányait követően, még az első világháború kitörése előtt Párizsba ment, hogy tudását az Ecole des Beaux Arts-nál tökéletesítse. 1914-ben már a Szalonon is kiállított, majd az elkövetkező húsz éveben egymás után készítette remekműveit. Különösen inspirálták az egyiptomi fáraók, a francia színház és az orosz balett világa.

Deluxe Magazin

Korábban:

A két legdrágább művészeti alkotás

A széplelkű orosz műgyűjtő

Angelina Jolie rajong a gerillaművészetért

Egy kortárs szobrász dollármilliós alkotása

Műgyűjtőóriások nyomában

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5