Ritkaságok a múzeum titkos termében

Címkék: műkincs, múzeum, Budapest, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A budapesti Iparművészeti Múzeumban olyan szőnyegritkaságok találhatók, amelyek világviszonylatban is figyelemre méltók, azonban kiállítás híján ezek a nagyközönség számára egyelőre nem hozzáférhetők. A Deluxe Magazin a helyszínen tekinthetett meg néhány különlegességet, amelyek ősszel kerülnek elő a múzeum titokzatos termeiből.

Messze földön híresek az Iparművészeti Múzeum szőnyegei, amelyeket a nemzetközi szakirodalmat ismerő magyar gyűjtők körében egyfajta mítosz övez, hiszen a különleges darabokat csak a katalógusokból és hallomásból ismerhették. Mindezidáig csak alkalmi kiállításokon volt lehetősége a múzeumnak arra, hogy bemutassa ezeket a páratlan remekeket.

Nemrég egyszeri lehetőség nyílt arra, hogy az Első Pesti Szőnyeg Társaság néhány tagja és a Deluxe Magazin tudósítója a helyszínen is megtekinthesse a páratlan kollekció egyik-másik példányát. Tárolási helyként az Iparművészeti Múzeum egyik világos, de UV-sugárzás ellen védett, nagy termét kell elképzelni, ahol a több száz éves kincseket állványon tartják feltekercselve. A szőnyegbarátok a könyvek borítóiról ismert példányokat kézzelfogható valójukban is megtekinthették, amelyeket a "raktárból" emeltek le a múzeum szakemberei.

Forrás: deluxe.hu
Itt tartják a világ egyik legjelentősebb szőnyeggyűjteményét

A ritkaságok tartási körülményeivel tehát nincs baj, viszont hozzá kell tenni, a megfelelő tárolás igen költséges, és a kártevő rovarok elleni küzdelem is komoly összegeket emészt fel. A terem ablakai viszont Budapest egyik legforgalmasabb utcájára nyílnak (az Iparművészeti Múzeum az Üllői úton, a Ferenc körút mellett található), és a szálló por hosszú távon szintén károsíthatja a szőnyegeket, ezért kell minden darabot külön védőcsomagolással ellátni.

A kollekció nagy része régi oszmán szőnyegekből áll, de más tájegységekről, földrészekről is értékes darabok érkeztek szinte minden korszakból; ugyanakkor a huszadik századból csak a legizgalmasabbak kerültek be a gyűjteménybe. A szőnyegek közül nem kevés Erdélyből került Budapestre, legalábbis ezt dokumentálja Bálint Aladár a Nyugat 1914. évi 3. számában: "háromszáztizenkét darab régi szőnyeget hordott össze az iparművészeti múzeum (...), legnagyobb részük (184 darab) erdélyi luteránus és kálvinista templomokból való, céhek, kurátorok, gazdag vagy tehetős hívek ajándékai".

Forrás: deluxe.hu
Féltve őrzött kincsek: "madaras" szőnyeg, rajta egy türkmén ritkaság

A mintegy 800 darabos magyar gyűjtemény olyan múzeumokéhoz hasonlítható, mint a londoni Victoria and Albert Museum, a New York-i Metropolitan vagy a bécsi Museum für Angewandte Kunst. A kontinensen 1886-ban volt az első szőnyegkiállítás, amelyen 36 oszmán műkincset mutatott be az Iparművészeti Múzeum. A következő jelentős kiállításon, 1914-ben már háromszáznál is több oszmán szőnyeget tárt a nagyközönség elé a magyar intézmény, a Csányi Károly kurátor által készített katalógus ma is alapmunka a régi oszmán szőnyegek kutatásában.

A szőnyegeket ugyanakkor belátható időn belül a nagyobb közönség is megtekintheti. Az Iparművészeti Múzeum szeptemberben rendezi meg azt a kiállítást, amelyen az érdeklődők "ritka oszmán-török szőnyegeket tekinthetnek meg" - fogalmazott korábban Balla Gabriella művészettörténész, a múzeum munkatársa.

Deluxe Magazin

Korábban:

Szőnyegnagyhatalom lehet Magyarország

A szőnyeg útja

Kiállították Magyarország legdrágább szőnyegét

Amit szőnyegért fizethetünk

Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5