A világ legjobb sajtja

Címkék: London, nyeremény, étel, sajt

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Renard Gillard Brie de Meaux sajtja nyerte el A világ legjobb sajtja kitüntetést a londoni 2007 World Cheese Awards versenyen. A francia sajt közel kétezer társát győzte le, a 120 főből álló zsűri több körös kóstoló után is ezt a brie-t találta a legkiválóbbnak.

A világ minden tájáról érkeztek sajtok a brit fővárosba március közepén, itt rendezték meg ugyanis a Nemzetközi Étel és Ital Kiállítást, amelynek keretein belül tartották meg a sajtversenyt. A szakértő, tizenhárom nemzet képviselőiből álló zsűrinek egyetlen nap alatt kellett megkóstolnia a nevezett termékeket, és kiválasztani a World Champion Cheese-t, azaz a világbajnok sajtot. A bírák a vizsgálat során a meglehetősen erősen illatozó ínyencségek külsejét, textúráját, aromáját és természetesen ízét pontozták.

A folyamat négy lépcsőből állt, elsőként azok a sajtokat zsűrizték ki, amelyeket egyáltalán nem tartottak érdemesnek az arany, ezüst vagy bronz trófeák egyikére sem. A lehetséges "aranyvárományosok" 155-en maradtak, itt következett a kétszeri újrakóstolás, melynek során először egy 76 tagú lista készült, majd 13 döntős maradt. A legjobb tizenháromban a kéksajt, kecskesajt, camembert, brie és tehéntejből készült, érlelt sajt egyaránt szerepelt.

A negyedik, egyben utolsó kóstoláskor megszületett a győztes sajt, illetve az is kiderült, mely cégeknek kell "megelégedniük" egy trófeával. A világbajnok idén egy Brie de Meaux lett, a kitüntetést a sajtot gyártó Renard Gillard kapta. A Biencourt sur Orge-ban található Renard Gillard hosszú idő óta foglalkozik hagyományos brie de meaux készítésével, számtalan trófeát gyűjtöttek már be a különböző megmérettetéseken.

Egy brie de meaux a 2007-es világbajnok

A brie de meaux sajtfajtát már több mint ezer éve készítik a Párizstól délkeletre fekvő Ile de France területen, ismertté azonban csak a 19. század elején vált, amikor a bécsi kongresszus küldötteit megkínálták vele, és Tallyrand rögtön a világ legfinomabb sajtjának titulálta. Régen a nemesek fogyasztották, Franciaországban a király sajtjának tartották.

A brie de meaux 1980 óta eredetvédett (AOC-Appellation d'Origine Contrôlée), ez garancia a kiváló minőségre. A nyers tehéntejből készülő sajtot kézműves módon állítják elő, száraz sótömbökkel sózzák, majd meghatározott hőmérsékleten lassan érlelik, legalább négy hétig. A szakértők egy könnyű vörösbort ajánlanak hozzá, ez kiemeli a sajt aromáját.

Deluxe Magazin

Korábban:

A világ legdrágább ételei

Milliomosok luxusreggelije

Egymillióért kelt el egy kétkilós sajt

Az igazi fondü

Világrekorder lett a svájci ementáli


 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5