Kiállítják a milliárdos ékszertojásait

Címkék: Fabergé, kiállítás, gyémánt, ékszer

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Még az idén kiállítják Dubrovnikban a Viktor Vekszelberg orosz milliárdos tulajdonában levő, tíz darab Fabergé húsvéti tojást - adta hírül a Jutarnji List című horvát napilap.

Vekszelberg az egykori orosz cári család kincstárát gazdagító 10 darab, egyedi tervezésű tojást 120 millió dollárért (mintegy 22 milliárd 800 millió forint) szerezte meg 2004-ben, és most úgy döntött, hogy szigorú biztonsági intézkedések mellett október végén kiállítja a kézműves remekeket.

Dubrovnikban már épül egy többfunkciós sportcsarnok, koncertteremmel és kiállításokra alkalmas résszel: a tervek szerint ott fogják bemutatni az ékszertojásokat. Vlagyiszlav Oszipov, a milliárdos közeli munkatársa erről kezd tárgyalásokat március végén Dubravka Suica polgármester asszonyal.

Viktor Vekszelberg néhány éve megvette Lovro von Matacic (1899-1985), a világhírű horvát karmester villáját a Kolocepi csatorna mentén, Dubrovnik bejárata előtt, és ott tölti a nyarakat. Az ő tulajdonába került a dominikánusok templomával szemközti, Labirint nevű exkluzív étterem, amelynek francia séfje, Gilles Camillieri néhány évig Vekszelbergnél dolgozott.

Peter Carl Fabergé (1846-1920) szentpétervári aranyműves 1872-ben alapította ékszermanufaktúráját, dolgozott a svéd és a norvég királyi családnak is. 1885-ben lett III. Sándor orosz cár udvari ékszerésze. Még abban az évben a cár feleségének, Marija Fjodorovnának húsvétra a mester ékszertojását ajándékozta. Élete során még 11 ilyen tojást vett asszonyának. Ezt a tradíciót folytatta fia, egyben utódja, II. Miklós cár 1917-ig, a forradalomig. Fabergé Rigán keresztül Berlinbe menekült, majd Svájcban, Lausanne-ban telepedett le, ott is halt meg.

Az összesen 56 darabból álló szentpétervári kollekció minden egyes tojását arannyal, ezüsttel, más fémekkel és drágakövekkel díszítette az ékszerész. A Fabergé-tojás idővel a luxus szinonimája lett.

Forrás: MTI

Korábban:

Renoirt és tapírt árulnak Maastrichtben

Milliárdokat hozott a botrányaukció

Taroltak az oroszok a Christie's-nél

A világ legszebb koronái: az orosz cári koronák

Húsvéti tojások a Kremlben

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5