Szőnyegnagyhatalom lehet Magyarország

Címkék: szőnyeg, Magyarország, Európa

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Megalakult az Első Pesti Szőnyeg Társaság, amely különösen fontos állomása a magyarországi műkincsgyűjtésnek. 1945-től egészen tegnapig nem volt ugyanis hasonló szervezet egész Kelet-Európában, annak ellenére sem, hogy Budapesten található a világ öt legkomolyabb szőnyeggyűjteményének egyike.

Több mint hatvan év telt el azóta, hogy megszűnt az 1923-as alapítású Magyar Szőnyegkedvelők Egyesülete, amely a magyar szőnyegkultúrát világszerte ismertté tette a gyűjtők körében, s idén megalakult az Első Pesti Szőnyeg Társaság, amely fő céljaként a régi hagyományok felélesztését tűzte ki. Tradíciókban pedig nem szűkölködött az ország a második világháború előtt, amit többek között az jelez, hogy a szakirodalom hazánkat szőnyeg-nagyhatalomként említi, ahol a polgárság nem csak szerette, hanem értett is a szőnyeghez. Ezt a kultúrát keltené életre a 2007. március 8-án, a Gundel étteremben létrejött, tíz főből álló társaság, amelynek egyik szervezőjével, Dénes Sándorral beszélgetett a Deluxe Magazin.

A magyar szőnyeggyűjtő kultúra egyértelműen a legjelentősebbek közé tartozik a világon, amit elsősorban a két világháború között működő Magyar Szőnyegkedvelők Egyesületének köszönhetünk. A társaság vezetője és alapítója Dr. Csányi Károly, az Iparművészeti Múzeum akkori főigazgatója volt, aki intézetével együttműködve ápolta a magyarországi gyűjteményeket. Ez azt jelenti, hogy amikor például a múzeum akart megvásárolni valamilyen különleges és drága darabot, az Egyesület anyagilag hozzájárult a közgyűjtemény bővüléséhez, a külföldi utazásokkal ugyanakkor a magángyűjtemények is gyarapodtak, így Magyarország felkerült a világ gyűjtőinek térképére. A világ öt legjelentősebb gyűjteményének egyike az Iparművészeti Múzeumban található, a különleges darabok kiállítására azonban egyelőre nincs pénz.

A március 8-án megalakult társaság célja, hogy újjáélessze ezt a feledésbe merült kultúrát. Dénes Sándor hozzáfűzte, emellett alapvetően meg szeretnék változtatni az emberek gondolkodását a szőnyegekről, hiszen azok nem feltétlen a "földre valók", hanem műalkotások, amelyeket gyűjteni érdemes, és a falon a helyük.

A kezdeményezés egyedülálló a régióban, legalábbis Kelet-Európában nincsen hasonló jellegű társaság - mondta a szakértő magazinunknak. Létezik viszont szőnyeggyűjtő egyesület Bécsben és Londonban is, amelyek közül az Első Pesti Szőnyeg Társaság az osztrákokkal szeretné felvenni a kapcsolatot - tradicionális, illetve földrajzi okokból. A társaság ugyanakkor a távolabbi kapcsolatokat sem hagyja figyelmen kívül, hiszen az amerikai nagyvárosokban, például Bostonban, San Franciscóban, New Yorkban, valamint Kínában is igen magas színvonalon ápolják a szőnyegkultúrát.

A magyar szőnyeg ünnepét jelenti, hogy a téma egyik legkomolyabb tudományos konferenciájára és kiállítására (az április 19-22. között rendezendő, XI. International Conference on Oriental Carpets-re) Budapestről 17 olyan ritkaságot rendeltek, amelyek nincsenek egyik keleti országban sem.

Szintén jelentős eredmény, hogy a frissen alakult társaságnak sikerült megnyernie Dr. Unger Ödön (a Keir Collectiont birtokló Edmund de Unger) támogatását, akit a legnagyobb élő nagy-britanniai szőnyeggyűjtőként ismer a világ. A 89 éves műgyűjtő az Első Pesti Szőnyeg Társaság tiszteletbeli tagja.

A társaság a jövőben kulturális programokat is szervez, így várhatóan április elején indul egy előadássorozat a régi és kortárs magyarországi szőnyegkultúrával kapcsolatban.

Deluxe Magazin

Korábban:

Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt

Kiállították Magyarország legdrágább szőnyegét

A szőnyeg útja

Amit szőnyegért fizethetünk

Festői falikárpitok a Zsidó Múzeumban

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5