A házi robot lehet a jövő luxuscikke

Címkék: luxus, robot, high-tech

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Évek óta több cégnél is folynak fejlesztések, hogy olyan robot-technológiát állítsanak elő, amelynek felhasználásával a jövőben valóban hasznos, házimunkát végző mesterséges intelligencia segíti majd az életünket. Az Asimov-féle utópia talán közelebb is van, mint gondolnánk.

Bár az emberi gondolatokat is megértő és feldolgozó robotok még nem fenyegetik a mindennapi életet, a tudomány egyre közelebb kerül ahhoz, hogy valódi háztartási robotokat állíthassanak elő az ezzel foglalkozó cégek. Remek példa erre a tavaly bemutatott (és feltehetően idén kereskedelmi forgalomba kerülő) főző robot, vagyis az AIC-AI Cooking robot, amit Kínában raktak össze.

A tradicionális kínai konyhaművészetben jártas gép csodája az, hogy csak berakjuk a testébe a választott ételhez megfelelő hozzávalókat, kiválasztjuk a receptet, majd kivesszük belőle a kész ételt. Állítólag már van olyan étterem, ahol ilyen gépekkel akarják a pincéreket helyettesíteni a jövőben, elvégre az ilyen főző robot látványosságnak sem utolsó.

Mosogató házi robot

A Honda által bemutatott Asimo Humanoid robotról sem feledkezhetünk meg, amely még 2005-ben kavart nagy port, hiszen ez volt az első olyan robot, amely sorozatgyártásban készült, és remekül másolta az emberi mozgásokat - többek között az ugrást, a mászást, de még a kocogást is. Az Asimo egyszerűbb beszélgetések lefolytatására is képes, sőt olyan szenzort is építettek bele, ami leolvassa a személyi azonosító kártyák chipjét, így megtudhatjuk, ki áll mellettünk.

Ez a modell egyébként ma már be is szerezhető, mindössze 170 ezer dollárt, azaz 32,7 millió forintot kell fizetünk azért, hogy vele játszhassunk. Már ezek a gépek is figyelemre méltóak, most azonban egy olyan robot van születőben, amely kifejezetten a háziasszonyok kedvencévé válhat a nem is olyan távoli jövőben.

Egy tokiói egyetem professzorai olyan fejlesztéseket mutattak be nemrég, amelyek segítségével hamarosan elérhetővé válik az igazi háztartási robot fogalma. A hírek szerint a négy év fejlesztőmunkájának köszönhető humanoid konyhai robotgép több hasznos funkcióra is képes lesz majd, teát vagy kávét készít, fel is szolgálja azt, és aztán mindent el is mosogat, hogy nekünk már ne legyen dolgunk a konyhában. A több mint negyven robot-technológiával foglalkozó tudós nagyon optimista az eddigi eredmények ismeretében, és bár egyelőre nem árulnak el többet erről a projektről, annyit azért sejteni lehet, hogy ez a robot kereskedelmi forgalomra szánt fejlesztés, így a jövőben akár motorizált szolgaként funkcionál majd.

Arról, hogy lesznek-e további képességei ennek az egyelőre névtelen robotnak, illetve, hogy mennyibe kerül majd a végső modell, még nincsenek konkrét információink, de egy ilyen gép egészen biztosan luxuscikknek számít majd.

Deluxe Magazin

Korábban:

Robot segíti a kényelmes háziasszonyokat

Japán megvonta luxuscikkeit az észak-koreai elittől

Űrutazás a nappaliban

Megoldódhat a SED technológia sorsa

2008-ban jönnek az OLED televíziók

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5